DLAPE20190501316
Üzlet

Figyelmeztető jelek a Rábánál

Portfolio
A piaci környezet bizonytalanságáról ír a menedzsment a Rába harmadik negyedéves beszámolójában, és ez a bizonytalanság már látszik is a Rába számain: a negyedévben nagyjából stagnált a bevétel, de a gépgyártó már üzemi eredmény szinten is veszteséges lett, az adózott eredmény sor pedig már 429 millió forint veszteséget mutat, ennél nagyobb veszteségre utoljára 5 éve volt példa. Drasztikus visszaesés látszik az európai piacon, a mezőgazdasági szegmens gyenge, további nehézség, hogy a Honvédelmi Minisztériummal 2018-ban megkötött új keretszerződés 2019-re esedékes megrendelései nem realizálódtak, 2019-ben ebből értékesítési árbevétel nem várható. Ha ez nem elég, továbbra is nyomás alatt tartja az eredményt a bérek és az energiaárak emelkedése.

Veszteség

A Rába papírjait követő OTP várakozásához képest magasabb árbevételről, de alacsonyabb bruttó eredményről és EBITDA-ról számolt be harmadik negyedéves gyorsjelentésében ma piaczárást követően a Rába.

A vállalat bevételei mérsékelten emelkedtek, a bruttó eredmény és az EBITDA azonban jelentősen visszaesett, a Rába már üzemi eredmény szinten is veszteséges lett, és a negyedévben 429 millió forint veszteséget ért el.

Nehéz működési környezet

  • Az idei harmadik negyedévben a releváns értékesítési piacokon jelentős volatilitás és eltérő aktivitás volt jellemző. Az európai piac korábbi növekedését annak drasztikus korrekciója követte, az orosz tehergépjármű piac korábbi csökkenése mérsékelt növekedésbe fordult.
  • A meghatározó jelentőségű mezőgazdasági szegmens továbbra is alulmúlta a korábbi értékesítéseket.
  • A menedzsment szerint a jelentős piaci változékonyság egyértelmű jele a gazdasági bizonytalanságnak, mely jelentős rugalmasságot követel meg a piaci szereplőktől.
  • Az évek óta tartó bérnyomás további gyorsulása és a meghatározó növekedéssel jellemezhető energia-árszínvonal helyezett jelentős nyomást az operációra, valamint a pénzügyi eredményességre.

Csoportszinten mérsékelt bevételnövekedés

A Rába árbevétele 0,7 százalékkal 10,3 milliárd forintra emelkedett. A harmadik negyedéves mérsékelt bevételnövekedés ellenére az év eddigi 9 hónapja nem fest rosszul, az első 3 negyedévben ugyanis 9,3 százalékkal több, összesen 37,9 milliárd forint árbevételt ért el a vállalat.

Az egyes üzletágakban nagyon különbözően alakult a negyedév. A bevételekből a legnagyobb szeletet adó Futómű üzletágban a bevételek 1,8 százalékkal 5,2 milliárd forintra csökkentek, az Alkatrész üzletágban 13 százalékkal 3,4 milliárd forintra emelkedtek, a Jármű üzletágban viszont 15 százalékkal közel 2 milliárd forintra csökkentek a bevételek.

A Rába vezetése a gyorsjelentésben megemlíti, hogy a Honvédelmi Minisztériummal 2018-ban megkötött új keretszerződés 2019-re esedékes megrendelései nem realizálódtak, 2019-ben ebből értékesítési árbevétel nem várható. A 2020-as és az azt követő évek tartalommal való megtöltésén dolgoznak.

Csökkenő marzsok

A bruttó eredmény 16 százalékkal 1,7 milliárd forintra csökkent, a bruttó fedezet a negyedévben már csak 16,6 százalék volt. A bruttó eredmény visszaesését részben a jelentős munkaerőköltség-növekedés, valamint az energiaárak költségoldali nyomása okozta.

A Rába már üzemi eredmény szinten is veszteséges lett, összességében közel 37 millió forint veszteséget ért el ezen a soron. A Futómű és az Alkatrész üzletág pozitív eredményt ért el (125 és 99 millió forint), a Jármű üzletágnál azonban 129 millió forint lett az üzemi eredmény szintű veszteség. Itt érdemes a 9 havi számokat elővenni, a Rába ugyanis az első 3 negyedévben 8,9 százalékkal magasabb, közel 1,2 milliárd forint üzemi eredményt ért el.

Az EBITDA 16 százalékkal 471 millió forintra csökkent, de még ezzel együtt is nőtt az első 9 hónapban az eredmény, 4,7 százalékkal 2,75 milliárd forintra. A Jármű üzletág a csökkenő értékesítési volumen mellett 56 millió forint veszteséget realizált EBITDA-szinten.

A Rába masszívan veszteséges lett a harmadik negyedévben, a 429 millió forint veszteségnél nagyobbat utoljára 5 évvel ezelőtt realizált a vállalat. A veszteségben nagy szerepet játszott a pénzügyi eredmény, ezen a soron az egy évvel korábbi 14 millió forint nyereség után idén 388 millió forint veszteség áll. A pénzügyi eredmény alakulását a realizált árfolyamveszteség és a kamatterhelés befolyásolta. Az első 3 negyedévet nézve még mindig nyereséges a Rába, de a profit 33 százalékkal 425 millió forintra csökkent.

Az iparági környezet romlása jól leolvasható a Rába grafikonjáról, a gépgyártó árfolyama lejtmenetben haladt az elmúlt hónapokban, idén közel 10 százalékot esett az árfolyam, miközben a teljes magyar piac 10 százalékot emelkedett.

Címlapkép: MTI/Lakatos Péter 

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
ott_one_2019_1500x844