DLAPE20190501316
Üzlet

Figyelmeztető jelek a Rábánál

Portfolio
A piaci környezet bizonytalanságáról ír a menedzsment a Rába harmadik negyedéves beszámolójában, és ez a bizonytalanság már látszik is a Rába számain: a negyedévben nagyjából stagnált a bevétel, de a gépgyártó már üzemi eredmény szinten is veszteséges lett, az adózott eredmény sor pedig már 429 millió forint veszteséget mutat, ennél nagyobb veszteségre utoljára 5 éve volt példa. Drasztikus visszaesés látszik az európai piacon, a mezőgazdasági szegmens gyenge, további nehézség, hogy a Honvédelmi Minisztériummal 2018-ban megkötött új keretszerződés 2019-re esedékes megrendelései nem realizálódtak, 2019-ben ebből értékesítési árbevétel nem várható. Ha ez nem elég, továbbra is nyomás alatt tartja az eredményt a bérek és az energiaárak emelkedése.

Veszteség

A Rába papírjait követő OTP várakozásához képest magasabb árbevételről, de alacsonyabb bruttó eredményről és EBITDA-ról számolt be harmadik negyedéves gyorsjelentésében ma piaczárást követően a Rába.

A vállalat bevételei mérsékelten emelkedtek, a bruttó eredmény és az EBITDA azonban jelentősen visszaesett, a Rába már üzemi eredmény szinten is veszteséges lett, és a negyedévben 429 millió forint veszteséget ért el.

Nehéz működési környezet

  • Az idei harmadik negyedévben a releváns értékesítési piacokon jelentős volatilitás és eltérő aktivitás volt jellemző. Az európai piac korábbi növekedését annak drasztikus korrekciója követte, az orosz tehergépjármű piac korábbi csökkenése mérsékelt növekedésbe fordult.
  • A meghatározó jelentőségű mezőgazdasági szegmens továbbra is alulmúlta a korábbi értékesítéseket.
  • A menedzsment szerint a jelentős piaci változékonyság egyértelmű jele a gazdasági bizonytalanságnak, mely jelentős rugalmasságot követel meg a piaci szereplőktől.
  • Az évek óta tartó bérnyomás további gyorsulása és a meghatározó növekedéssel jellemezhető energia-árszínvonal helyezett jelentős nyomást az operációra, valamint a pénzügyi eredményességre.

Csoportszinten mérsékelt bevételnövekedés

A Rába árbevétele 0,7 százalékkal 10,3 milliárd forintra emelkedett. A harmadik negyedéves mérsékelt bevételnövekedés ellenére az év eddigi 9 hónapja nem fest rosszul, az első 3 negyedévben ugyanis 9,3 százalékkal több, összesen 37,9 milliárd forint árbevételt ért el a vállalat.

Az egyes üzletágakban nagyon különbözően alakult a negyedév. A bevételekből a legnagyobb szeletet adó Futómű üzletágban a bevételek 1,8 százalékkal 5,2 milliárd forintra csökkentek, az Alkatrész üzletágban 13 százalékkal 3,4 milliárd forintra emelkedtek, a Jármű üzletágban viszont 15 százalékkal közel 2 milliárd forintra csökkentek a bevételek.

A Rába vezetése a gyorsjelentésben megemlíti, hogy a Honvédelmi Minisztériummal 2018-ban megkötött új keretszerződés 2019-re esedékes megrendelései nem realizálódtak, 2019-ben ebből értékesítési árbevétel nem várható. A 2020-as és az azt követő évek tartalommal való megtöltésén dolgoznak.

Csökkenő marzsok

A bruttó eredmény 16 százalékkal 1,7 milliárd forintra csökkent, a bruttó fedezet a negyedévben már csak 16,6 százalék volt. A bruttó eredmény visszaesését részben a jelentős munkaerőköltség-növekedés, valamint az energiaárak költségoldali nyomása okozta.

A Rába már üzemi eredmény szinten is veszteséges lett, összességében közel 37 millió forint veszteséget ért el ezen a soron. A Futómű és az Alkatrész üzletág pozitív eredményt ért el (125 és 99 millió forint), a Jármű üzletágnál azonban 129 millió forint lett az üzemi eredmény szintű veszteség. Itt érdemes a 9 havi számokat elővenni, a Rába ugyanis az első 3 negyedévben 8,9 százalékkal magasabb, közel 1,2 milliárd forint üzemi eredményt ért el.

Az EBITDA 16 százalékkal 471 millió forintra csökkent, de még ezzel együtt is nőtt az első 9 hónapban az eredmény, 4,7 százalékkal 2,75 milliárd forintra. A Jármű üzletág a csökkenő értékesítési volumen mellett 56 millió forint veszteséget realizált EBITDA-szinten.

A Rába masszívan veszteséges lett a harmadik negyedévben, a 429 millió forint veszteségnél nagyobbat utoljára 5 évvel ezelőtt realizált a vállalat. A veszteségben nagy szerepet játszott a pénzügyi eredmény, ezen a soron az egy évvel korábbi 14 millió forint nyereség után idén 388 millió forint veszteség áll. A pénzügyi eredmény alakulását a realizált árfolyamveszteség és a kamatterhelés befolyásolta. Az első 3 negyedévet nézve még mindig nyereséges a Rába, de a profit 33 százalékkal 425 millió forintra csökkent.

Az iparági környezet romlása jól leolvasható a Rába grafikonjáról, a gépgyártó árfolyama lejtmenetben haladt az elmúlt hónapokban, idén közel 10 százalékot esett az árfolyam, miközben a teljes magyar piac 10 százalékot emelkedett.

Címlapkép: MTI/Lakatos Péter 

magyareuró200122
FrankfurtiTőzsde
végítéletórája
fertozes
paks
terézváros
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
FrankfurtiTőzsde