Rába
Üzlet

Megemelte a Rába-célárát az OTP

Portfolio
A Rába szerdán tette közzé harmadik negyedéves számait, amelyet a céget követő OTP elemzője értékelt, az OTP 1 350 forintra emelte meg a Rába célárát, az ajánlás továbbra is vétel.

A Rába a szerdai piaczárás után tette közzé legfrissebb számait, a cég menedzsmentje a piaci környezet bizonytalanságáról írt a társaság harmadik negyedéves beszámolójában, és ez a bizonytalanság már látszott is a Rába számain: a harmadik negyedévben nagyjából stagnált a bevétel, de a gépgyártó már üzemi eredmény szinten is veszteséges lett, az adózott eredmény sor pedig már 429 millió forint veszteséget mutat, ennél nagyobb veszteségre utoljára 5 éve volt példa. Drasztikus visszaesés látszik az európai piacon, a mezőgazdasági szegmens gyenge, további nehézség, hogy a Honvédelmi Minisztériummal 2018-ban megkötött új keretszerződés 2019-re esedékes megrendelései nem realizálódtak, 2019-ben ebből értékesítési árbevétel nem várható. Ha ez nem elég, továbbra is nyomás alatt tartja az eredményt a bérek és az energiaárak emelkedése.

A társaságot követő OTP pénteki elemzésében értékelte a Rába harmadik negyedéves számait, az elemzés kiemeli, hogy a Rába harmadik negyedéves beszámolójában látszanak nyugtalanító jelek a cég futómű üzletága esetében, azonban az OTP elemzője fenntartotta várakozásait a cég kiegyensúlyozott, rövid távú értékesítés-bővülésével kapcsolatban, azonban az európai növekedés körüli kockázatok mellett az esetleges globális lassulás lehetőségét is említi az elemzés.

Az OTP szerint a Rába költségoldalról is kihívásokkal szembesül, és bár a költségnövekedés egy része átmenetileg befolyásolja a cég operációját, azonban a növekvő energia- és bérköltségekkel foglalkoznia kell a cégnek. A korábbi előrejelzésnél alacsonyabb hosszú távú hozam, más tényezők mellett a némileg növelte a vállalatértéket.

Az OTP fenntartotta vételi ajánlását, míg a Rába 12-hónapos célárát 1 317 forintról 1 350 forintra emelte meg. Az új célár 23,3 százalékkal magasabb a Rába csütörtöki záróárával összehasonlítva.

Címlapkép forrása: MTI/ Lakatos Péter

koronavírus tőzsde
keleti vasút
erdogan merkel
koronavírus kína
forint191231
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
koronavírus tőzsde