Duna House
Üzlet

A hazai piacon lassult, Lengyelországban hasított a Duna House

Portfolio
A Duna House a keddi piaczárás után tette közzé legfrissebb számait, a társaság árbevétele nagyot nőtt a harmadik negyedévben, míg az adózott eredmény visszaesett a korábbi év azonos időszakához képest. A harmadik negyedéves gyorsjelentésből kiderült, hogy míg a hazai piacon lassult a cég, addig a Duna House Lengyelországban igen jól teljesített. A társaság szerint a sikeres földrajzi diverzifikáció következtében egy gyengébb magyar piac mellett is növekedni tudott a Duna House a core üzletágaiban.

Nőtt a harmadik negyedéves bevétel

A Duna House október elején már közzétette előzetes számait, amiből kiderült, hogy a teljes hálózatra jutó jutalékbevétel 2,6 milliárd forintra csökkent a harmadik negyedévben. A magyarországi ingatlanpiac június és augusztus közötti lassulását követően a volumenek a tavalyi szintek közelében voltak szeptemberben, ennek eredményeként 13,6 százalékkal csökkentek 2018. harmadik negyedévéhez képest az egy irodára jutó jutalékbevételek, a jutalék volumenek pedig a bővülő irodahálózat ellenére is 9,4 százalékkal alacsonyabban, 2 milliárd forinton zárták a negyedévet. A saját iroda szegmens jutalékbevétele 3,7 százalékkal 434 millió forintra csökkent a harmadik negyedévben, Magyarországon a jutalékbevételek éves szinten 12 százalékkal csökkentek, összhangban a piaci volumenek júliusban és augusztusban tapasztalható csökkenésével, a lengyel saját irodák jutalékbevétele 30,6 százalékkal nőtt éves szinten, míg a cseh saját iroda jutalékbevétele 25,9 százalékkal csökkent éves szinten. A Duna House esetében a közvetített hitelvolumen 111,2 százalékkal 54,4 milliárd forintra nőtt az idei harmadik negyedévben, a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva, Lengyelországban összességében 248,3 százalékkal bővült a cégcsoport által közvetített hitelvolumen, amely a Gold Finance akvizícióján túl jelentős organikus növekedés eredménye.

Most a részletes számokat is közzétette a cég, amiből kiderült, hogy a Duna House-nál az értékesítés nettó árbevétele 27,4 százalékkal 1,99 milliárd forintra emelkedett 2019. harmadik negyedévében a korábbi év azonos időszakával összehasonlítva. Míg a tavalyi év harmadik negyedévében a saját fejlesztésű lakások átadásából 84,2 millió forint bevétele származott a cégnek, az idei év harmadik negyedévében csupán 8,4 millió forintot tettek ki a fejlesztési tevékenységből származó bevételek. A szolgáltatásokból származó bevételek 34,1 százalékkal, összesen 505 millió forinttal növekedtek.

A cég franchise szegmensben realizált árbevétele 14 százalékkal 385,46 millió forintra nőtt a korábbi év azonos időszakához képest, a növekedés a lengyelországi hálózatnak volt köszönhető. A saját iroda szegmens árbevétele 9 százalékkal 368,45 millió forintra mérséklődött a harmadik negyedévben. A pénzügyi termék-közvetítés szegmens árbevétele 79 százalékkal 1,15 milliárd forintra nőtt az idei harmadik negyedévben, a korábbi év azonos időszakával összehasonlítva, a szegmens pénzügyi eredményeit jelentősen befolyásolták a 2018-as változások: pozitív irányban a Gold Finance akvizíciója Lengyelországban és az erőteljes lengyel organikus növekedés, negatív irányban pedig a lakástakarék pénztárak állami támogatásának megszüntetése Magyarországon. A kapcsolódó szolgáltatások szegmens árbevétele 19 százalékkal 109,5 millió forintra csökkent a harmadik negyedévben, a csökkenés elsősorban a mérséklődő alapkezelési sikerdíjakra és az ingatlankezelési üzletág alacsonyabb tranzakciós bevételeire vezethető vissza. Az ingatlan befektetések szegmens árbevétele 56 százalékkal 52,8 millió forintra csökkent a harmadik negyedévben, miután az MyCity márkanév alatt megvalósított ingatlanfejlesztési tevékenységhez tartozó Reviczky utcai társasház kivitelezésének befejezése megtörtént. Három darab lakás kivételével mind végszámlázásra és átadásra került 2018-ban. A fennmaradó lakások 2019 első félévében értékesítésre kerültek.

Emelkedett a tisztított üzemi eredmény

A Duna House harmadik negyedéves működési eredménye 6,7 százalékkal 344,36 millió forintra csökkent a korábbi év azonos időszakához képest, az eredmény csökkenése negyedéves összehasonlításban elsősorban az lakástakarék pénztár termékek kiesése miatti erős bázishatásnak köszönhető, a Duna House szerint 2019. első 9 hónapját a tavalyi év azonos időszakával összevetve a MyCity ingatlanfejlesztési tevékenységnek volt erősebb hatása.

A Duna House a transzparencia érdekében 2019. második negyedévétől "tisztított core" korrigált eredménykategóriákat tesz közzé, amelyben a MyCity ingatlanfejlesztő tevékenység eredménye mellett további korrekciót hajt végre a menedzsment által egyedinek vagy a társaság folyamatos eredménytermelésének megítélése szempontjából lényegesnek tartott tételekkel. A Duna House 2019. harmadik negyedévben korrekciót alkalmazott az LTP-eredményre vonatozóan, mivel a tavaly októberben hatályba lépett törvénymódosítás következtében a 2018. október 16. után kötött lakás-takarékpénztári szerződések után állami támogatás nem adható, a törvénymódosítás hatására az LTP termékek iránti kereslet radikálisan visszaesett, amely így jelentősen nehezíti a tárgyidőszaki eredmények elemzését. A Duna House tisztított core üzemi eredménye 9 százalékkal 341,97 millió forintra emelkedett a harmadik negyedévben a korábbi év azonos időszakához képest, míg az idei év első kilenc hónapjában 25 százalékkal 887,9 millió forintra nőtt a tisztított core üzemi eredmény.

A franchise szegmens működési eredménye 11 százalékkal 92,28 millió forintra nőtt a harmadik negyedévben, 2018. azonos időszakához képest. A saját iroda szegmens működési eredménye 87 százalékkal 6,19 millió forintra csökkent a harmadik negyedévben, a társaság szerint a szegmens Magyarországon a nehéz piaci környezetben az év leggyengébb teljesítményét produkálta. A pénzügyi termék-közvetítés szegmens működési eredménye 14 százalékkal 190,69 millió forintra nőtt a harmadik negyedévben, a korábbi év azonos időszakával összehasonlítva. A kapcsolódó szolgáltatások szegmens működési eredménye 43 százalékkal 35,67 millió forintra csökkent a harmadik negyedévben, a szegmens működési eredmény 33 százalékos árbevétel arányos működési eredmény mellett, összességében 35,7 millió forinttal járul hozzá a Duna House negyedéves eredményéhez. Az ingatlan befektetések szegmens működési eredménye 40 százalékkal 30,17 millió forintra emelkedett a harmadik negyedévben, a teljes MyCity tevékenység összesen 2 millió forint működési eredményt generált 2019. harmadik negyedévében.

Csökkent az adózott eredmény

A Duna House részvényeseire jutó eredmény 16,95 százalékkal 259,56 millió forintra csökkent 2019. harmadik negyedévében a korábbi év azonos időszakához képest, az eredmény csökkenése negyedéves összehasonlításban elsősorban a lakástakarék pénztár termékek kiesése miatti erős bázishatásnak köszönhető. 2019. harmadik negyedévében a Duna House core adózott eredménye 23,3 millió forinttal 296,6 millió forintra csökkent, 2018-as összehasonlításban az idei harmadik negyedévi core eredményt negatívan érintette az LTP termékek megszűnése (-47,7 millió forint adózott eredmény hatás).

Fenntartotta várakozásait a menedzsment

A menedzsment várakozásai szerint a MyCity csoport ingatlanfejlesztési teljesítménye nélkül az adózott eredmény 2019-ben 1,1-1,4 milliárd forint között lehet, ami nem jelent változást a 2019-es második negyedév után tett előrejelzésekhez képest. Mindemellett a Forest Hill és a MyCity projektek esetében 1,090 milliárd forintos adózott eredményt várt a társaság menedzsmentje, ami nem jelentett változást az idei második negyedév után tett előrejelzésekhez képest. A Duna House összeségében a 2019. évi egész éves core adózott eredményt az eredmény-előrejelzés sávjának alsó harmadába várja.

A Duna House menedzsmentje a MyCity ingatlanfejlesztési tevékenységéből származó nyereség realizálásával kapcsolatban kiemelte, hogy az ingatlanfejlesztési tevékenységek sajátosságaiból adódóan a fejlesztésekből származó nyereség realizálása csupán a fejlesztendő projektek lezárása után következhet. A menedzsment előrejelzése azzal a feltételezéssel készült, hogy mind a Forest Hill mind pedig a MyCity Residence projektek lakóegységeinek 50 százaléka értékesítésre és végszámlázásra kerül 2019-ben. A jelenlegi építőipari környezetben ugyanakkor 2020. első félévére tolódtak az első átadások. A folyamatban lévő MyCity projektek átadási határidőinek módosításai miatt bizonyossá vált, hogy azok csak 2020-ban fognak zárni. A határidők módosulása nem érinti a lakások értékesítésének ÁFA vonzatát, azok 5 százalékos ÁFÁ-val kerülnek értékesítésre.

Oldalazik az árfolyam

A Duna House árfolyama tavaly október közepétől idén májusig 30,3 százalékkal került feljebb, a cég részvényei májusban új történelmi csúcsra emelkedtek. Az árfolyam az új csúcsról lefordult, majd májustól augusztusig lejtmenet következett. A Duna House részvényei az elmúlt hónapok folyamán oldalaztak, a 3800 forintos szintet ebben az időszakban többször is tesztelte az árfolyam, bár áttörnie egyelőre nem sikerült azt. A Duna House kedden 1,1 százalékos emelkedés után éppen a 3 800 forintos szinten zárt, ha sikerülne a 3 800 forintos ellenállás leküzdése, abban az esetben komoly tér nyílhat meg az árfolyam emelkedése előtt.

Címlapkép forrása: Duna House   

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
GettyImages-1150404683