Előfizetői tartalom

Életbe lépett a Dzsungel Törvénye! - Ez Magyarország számára is fontos

Az amerikai farmerek negyede csődben van: Kína a kereskedelmi háború miatt azzal is bünteti az USA-t, hogy igyekszik más – zömmel dél-amerikai – partnerektől vásárolni, közben a piacon a szója és egyéb termények ára is esik. A számára fontos választói réteget jelentő farmerek szenvedését az újraválasztására készülő Trump nem nézheti tétlenül – ha Kínát nem tudja, legalább az amerikai termelőknek konkurenciát jelentő dél-amerikai államokat próbálja megrendszabályozni. Az ad-hoc és egyre agresszívabb amerikai kereskedelempolitikai döntések Európát is sújtják, miközben az USA lényegében blokkolta a vitás ügyekben közvetíteni képes WTO-t: a Kereskedelmi Világszervezet bírósági funkciója gyakorlatilag működésképtelenné vált, miután legfelső bírói fórumába az USA szándékosan nem delegált jelöltet - értékeli írásában az aktuális világkereskedelmi folyamatokat Móró Tamás, a Concorde Értékpapír vezető stratégája.

"A dzsungel törvénye" – így jellemezte az amerikai Council of Foreign Relations egyik illetékese az amerikai kereskedelem-politikát meghatározó új elveket, melyet itthon az "erősebb kutyára" vonatkozó mondásként is ismerünk. Ennek lényege, hogy a Trump-adminisztráció elsősorban gyengébbnek vélt külkereskedelmi ellenfeleivel szemben nem az egyeztetés, hanem a rapszodikus –...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés