Frankfurt tőzsde
Üzlet

Új csúcson zárt a magyar tőzsde

Portfolio
Az irányadó európai részvényindexek emelkedtek csütörtökön, a piaci kommentárok szerint a hangulatot a kínai jegybank élénkítő intézkedése mellett az USA és Kína kereskedelmi megállapodásával kapcsolatos hírek is javították. A magyar tőzsde végül mérsékelt emelkedés után új csúcson zárt, míg a hazai blue chipek közül a Richter és a Mol teljesített a legjobban.

Új csúcson zárt a magyar tőzsde

Bár a csütörtöki kereskedés végére kissé alábbhagyott a korábbi lendület, a magyar tőzsde végül mérsékelt erősödést követően is új csúcson zárt, a BUX 0,3 százalékos erősödés után 46 230 ponton zárt, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. A Magyar Telekom 446 forinton stagnált, míg az OTP 0,3 százalékos esést követően 15 390 forinton fejezte be a csütörtöki kereskedést. A Mol 0,7 százalékos emelkedés után 2 960 forinton fejezte be az újév első kereskedési napját, míg a Richter 1,3 százalékos erősödést követően 6 500 forinton búcsúzott a csütörtöki kereskedéstől.

Felpattant a 4iG, nagyot emelekdett a Waberer's

A csütörtöki piaczárás felé közeledve a BUX 0,3 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek közül 0,9 százalékos emelkedésével a Richter teljesít a legjobban. Jól indult az év a 4iG számára is, a cég részvényárfolyama 10,3 százalékkal került ma feljebb, majd a kezdeti lendület kissé alábbhagyott, a 4iG 6,7 százalékkal került ma feljebb. 613,9 milliós forgalmával a 4iG a negyedik legforgalmasabb papír ma a magyar tőzsdén az OTP, a Richter és a Mol után.

6 százalékos emelkedésével a Waberer’s is erősen indítja az évet, míg az Enefi 6,5 százalékkal került feljebb. Az Appeninn 3,5 százalékos erősödése mellett a NordTelekom 3,8 százalékkal került feljebb.

Új csúcsra kapaszkodtak a tengerentúli tőzsdék a csütörtöki piacnyitás után

A csütörtöki piacnyitás után, napon belül csúcsra kapaszkodott a Dow és az S&P500 is, majd a mai piacnyitástól távolodva a kezdeti lendület bár kissé alábbhagyott, a tengerentúli tőzsdék azonban továbbra is felfelé kapaszkodnak, a Dow 0,4 százalékos emelkedése mellett az S&P500 0,5 százalékkal került feljebb. A piaci kommentárok szerin a hangulatot az USA és Kína részleges kereskedelmi megállapodásával kapcsolatos pozitív várakozások mellett a kínai jegybank élénkítő intézkedése is támogathatta.

Emelkednek a régiós részvényindexek

Emelkednek a régiós részvényindexek a csütörtöki kereskedés második felében, a lengyel tőzsde 1,7 százalékos erősödése mellett a prágai tőzsde 0,8 százalékkal került feljebb, míg a bécsi börze 1,5 százalékot emelkedett. A magyar tőzsde is erősödik, a BUX 3,8 milliárd forintos forgalom és 306 pontos plusz mellett 0,7 százalékkal került feljebb, a hazai részvényindex ezzel új csúcsra emelkedett. A blue chipek közül 1,2 százalékos erősödésével az OTP teljesít a legjobban, míg a BUX komponensei közül 6,3 százalékos emelkedéssel a 4iG részvényei teljesítenek a legjobban.

Új csúcsra kapaszkodott a BUX

A kezdeti, mérsékelt erősödést követően tovább emelkedtek az irányadó európai részvényindexek a hétfői kereskedés első felében, a piaci kommentárok szerint a hangulatot az USA és Kína közelgő kereskedelmi megállapodása mellett a kínai jegybank lépése is javíthatta, miután a kínai központi bank 50 bázisponttal csökkentette a bankok kötelező tartalékrátáját. A likviditásnövelő intézkedés célja a lassuló gazdaság élénkítése és a Kínával szembeni amerikai kereskedelmi megszorítások kedvezőtlen hatásainak a részbeni ellensúlyozása. A DAX 0,7 százalékos erősödése mellett a CAC40 1,2 százalékkal került feljebb.

A magyar tőzsde a kezdeti, mérsékelt mínuszait immár teljesen le is dolgozta, majd a BUX 1,5 milliárd forintos forgalom és 169 pontos plusz mellett 0,4 százalékkal került feljebb, a hazai részvényindex ezzel új csúcsra emelkedett. A blue chipek felemásan teljesítenek, a Magyar Telekom stagnál, a Mol 0,1 százalékkal került lejjebb, míg az OTP 0,5 százalékot emelkedett. A hazai nagypapírok közül 1,1 százalékos erősödésével a Richter teljesít a legjobban.

Nem nyugszik Irán és az Egyesült Államok, tovább emelkedhet idén az olaj ára

Az olaj a legjobb évét zárta 2019-ben 2016 óta, az amerikai típusú könnyűolaj, a WTI 34 százalékot emelkedett, míg az északi-tengeri Brent 23 százalékot. Az Egyesült Államok és Irán továbbra is gondoskodik a geopolitikai feszültségekről, azonban az elemzők szerint idén a második félévben tovább emelkedhet a jegyzés.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt eséssel indítja az újévet a magyar tőzsde

A hétfői kereskedést új történelmi csúcson zárta a magyar tőzsde, majd a kétnapos pihenő után a enyhe eséssel vágott neki a csütörtöki kereskedésnek a BUX, a hazai részvényindex 163 pontos mínusz mellett 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek. A Magyar Telekom stagnál, a Mol 0,3 százalékkal került feljebb ,az OTP 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a Richter 0,9 százalékot esett.

Iránykereséssel indulhat a csütörtöki kereskedés az európai tőzsdéken

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Mérsékelt erősödéssel zárták a keddi kereskedést a tengerentúli tőzsdék, a piaci kommentárok szerint a hangulatot Donald Trump Twitter üzenete javíthatta, miután az amerikai elnök tervei szerint január 15-én kerülhet sor az USA és Kína közötti részleges kereskedelmi megállapodás aláírására. A Dow végül 76 pontos emelkedést követően 0,3 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,3 százalékot erősödött, míg a Nasdaq 0,3 százalékos emelkedéssel zárta a hét második napját.

A magyar tőzsde történelmi csúcson zárta a hétfői kereskedést, a BUX 0,2 százalékos emelkedés után 46 083 ponton zárt, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. A Mol 2 940 forinton stagnált, a Richter 0,5 százalékos esés után 6 415 forinton fejezte be a hétfői kereskedést, az OTP 0,5 százalékos emelkedés után 15 430 forinton zárt, míg a Magyar Telekom 1,4 százalékos erősödést követően 446 forinton zárta a hétfői kereskedést.

Mik az előjelek mára?

Ázsiában emelkedtek az irányadó részvényindexek csütörtökön, a piaci kommentárok szerint az USA és Kína részleges megállapodásával kapcsolatos optimizmus mellett a hangulatot a kínai jegybank gazdaságélénkítő intézkedése is támogathatta. A hongkongi tőzsde 1,1 százalékos erősödése mellett a sanghaji börze 1,1 százalékkal került feljebb, míg a japán tőzsde zárva tartott. Az amerikai határidős részvényindexek feljebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 10 pontos mínusza 0,1 százalékos esést vetíthet előre a csütörtök piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A csütörtöki kereskedésben a beérkező makroadatok mellett a kereskedelmi háborús hírfolyamra figyelnek majd a befektetők, miután Donald Trump szerint január 15-én kerül majd sor az USA és Kína közötti részleges kereskedelmi megállapodás aláírására a Fehér Házban.

Mire érdemes ma figyelni?

Csütörtökön a német kiskereskedelmi eladási adatsor mellett az eurozóna decemberi feldolgozóipari beszerzési menedzserindexének végső értékét teszik közzé, az Egyesült Államokból a Markit decemberi feldolgozóipari beszerzési menedzserindexének végső értékét publikálják majd.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Arne Dedert/picture alliance via Getty Images

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
intel logo company