BÉT
Üzlet

Ezért a részvényért rajonganak most a hazai alapkezelők

Portfolio
A magyar tőzsde új történelmi csúcson zárta az elmúlt évet, majd a BUX ezután lefordult. A Portfolio által készített legfrissebb alapkezelői felméréséből kiderül, hogy a profi befektetők többsége rövid távon csupán mérsékelt elmozdulást vár a magyar tőzsdén, azonban hosszabb távon már megosztottabbnak tűnnek a megkérdezett alapkezelők. A profi befektetők a hazai blue chipek közül ebben a hónapban Mol részvényeiért rajongtak a leginkább, és a midcapek közül az ANY Biztonsági Nyomda és a Graphisoft Park papírjai kapták a legtöbb említést a felmérésünkben résztvevő alapkezelőktől.

A felmérésben résztvevő alapkezelők: Allianz Alapkezelő, CIB Alapkezelő, Dialóg, Diófa, Erste Alapkezelő, Equilor, Generali, Hold Alapkezelő, K&H Alapkezelő, OTP Alapkezelő.

A BUX emelkedése az év végéhez közeledve is folytatódott, a magyar tőzsde új történelmi csúcson zárta a tavalyi év utolsó kereskedési napját, a hazai részvényindex decemberben 5,4 százalékkal került feljebb. Az év első napjai még jó hangulatban teltek, majd a korábbi emelkedés megtorpant és a BUX lefordult.

Ebben a hónapban a felmérésünkben résztvevő alapkezelők 90 százaléka várta azt, hogy a BUX 3 hónapos időtávon a mínusz 5 és plusz 5 százalékos sávban mozoghat, míg egy kisebbség pesszimista, az általunk megkérdezett profi befektetők 10 százaléka várt 5 és 15 százalék közötti esést a magyar tőzsdén három hónapos időtávon. Emellett érdemes megemlíteni, hogy ebben a hónapban senki sem várt nagyobb, 5 százalékot meghaladó emelkedést az általunk megkérdezett alapkezelők közül. A profi befektetők már jóval megosztottabbak a következő 12 hónap esetében, mivel az általunk megkérdezett alapkezelők 67 százaléka várta azt, hogy a BUX 12 hónapos időtávon a mínusz 5 és plusz 5 százalékos sávban mozog majd, míg 22 százalékuk várt nagyobb, 5 és 15 százalék közötti esést. Egy kisebbség azonban optimista, az általunk megkérdezett alapkezelők 11 százaléka vár nagyobb, 5 és 15 százalék közötti emelkedést a magyar tőzsdén a következő 12 hónap során.  

Az alapkezelői válaszokból képzett 3 hónapos mutató esetében a pesszimizmus csökkenése látható, mivel a profi befektetők 90 százaléka számít arra, hogy a magyar tőzsde a mínusz 5 és plusz 5 százalékos sávban mozog majd, azonban a korábbi hónaphoz képest csökkent a nagyobb, 5 és 15 százalékos esést váró alapkezelők aránya. 

Az alapkezelői válaszok alapján képzett 12 hónapos mutató esetében azonban a pesszimizmus növekedése volt megfigyelhető, miután ebben a hónapban az általunk megkérdezett alapkezelők 67 százaléka várta azt, hogy a BUX a mínusz 5 és plusz 5 százalékos sávban mozog majd a következő 12 hónapban, míg az egy hónappal korábbi felmérésünkben ez az érték 90 százalékos volt. Míg a profi befektetők egy kisebb része továbbra is elképzelhetőnek tartott nagyobb erősödést, azonban ebben a hónapban nőtt a nagyobb esést várók száma, miután a felmérésünkben résztvevő alapkezelők 22 százaléka várt a BUX esetében nagyobb, 5 és 15 százalék közötti esést 12 hónapos időtávon. 

A felmérésünkben résztvevő alapkezelők közül ebben a hónapban négyen jelölték meg a Molt kedvenc részvényükként. A Mol fundamentumai közül érdemes kiemelni, hogy az olajár emelkedése segíti a kutatás-termelés (upstream) divíziót, és a fogyasztói szolgáltatások szegmenst támogatja a magyar gazdaság növekedése. Emellett azonban fontos megemlíteni, hogy a decemberi finomítói- és petrolkémiai marzsok továbbra is gyengélkedtek, míg a részvény technikai képe is inkább borúsnak mondható. A blue chipek közül az OTP két említést kapott, míg a Magyar Telekom és a Richter részvényeit 1-1 alapkezelő emelte ki, mint kedvenc részvényét.

A felmérésünkben résztvevő alapkezelők közül ketten emelték ki a Richtert, mint legkevésbé kedvelt részvényt, míg a blue chipek közül a Mol, a Magyar Telekom és az OTP is egyaránt 1-1-1 említést kapott. Az alapkezelők közül ebben a hónapban négyen emelték ki az Opust, mint legkevésbé kedvelt részvényt, a 4iG és az Appeninn 2-2 említést kapott. A BIF és a CIG Pannónia részvényeit 2-2 alapkezelő emelte ki, mint általuk legkevésbé kedvelt részvényt.

Címlapkép forrása: Budapesti Értéktőzsde

European parliament building, Brussels, Belgium
Frankfurti tőzsde
forintka191126getty
OTP fiók
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
European parliament building, Brussels, Belgium