cimlap_olaj_arany0114
Üzlet

Ezzel kereshetsz sokat, ha Irán miatt elszabadulnak az indulatok

Portfolio
A JP Morgan kielemezte, hogy egy esetlegesen fokozódó amerikai-iráni konfliktus milyen hatással lehet az olaj, az arany és az ipari fémek árfolyamára. Ehhez az elmúlt 40 év négy nagy közel-keleti feszültségét vizsgálta meg, és megállapítható, hogy az előbb említett eszközök legnagyobb nyertese az olaj lehet, a legrosszabbul pedig az ipari fémek járhatnak. A Hormuzi-szoros 1 hónapig tartó blokkolása 14 dollárral emelheti a Brent árfolyamát az elemzőház kalkulációi szerint.

A JP Morgan elemzői egy tanulmányt készítettek, melyben azt elemezték, hogy az egyes főbb piaci termékek, mint az olaj, arany, illetve az ipari fémek hogyan reagáltak a múltban a konkrét Közel-Keleti feszültségek kibontakozása körül. A kérdést egyértelműen az vetette fel, hogy esetleg megfigyelhető-e bármilyen közös múltbeli analógia, ami a jelenlegi amerikai-iráni helyzetre való piaci reakciókat előrevetítheti.

Szulejmáni likvidálása volt az olaj a tűzre

A közel-keleti feszültség idén lobbant igazán lángra, mikor Donald Trump parancsot adott Kászim Szulejmáni iráni tábornok likvidálására, majd az irániak Irakban lévő amerikai célpontok ellen intéztek válaszcsapásokat, ezt követően pedig Donald Trump letekerte a feszültséget azzal, hogy csupán újabb gazdasági szankciókat helyezett kilátásba Iránnal szemben.

A Brent olaj az események hatására 71 dollárig emelkedett, míg az arany árfolyama 1600 dollár fölé szúrt unciánként.

Ne feledjük, hogy az amerikai-iráni feszültség nem Szulejmáni kiiktatásával kezdődött, hanem már 2019-ben Irán leszedett egy amerikai drónt, olajszállító tankereket inzultált, illetve az amerikaiak és szövetségeseik Iránt vádolják a szeptemberi szaúdi olajlétesítmények elleni terrortámadással is.

Fokozódhat-e még a jövőben az amerikai-iráni konfliktus?

A jövőt tekintve a JP Morgan szerint a legvalószínűbb kimenet az, hogy Irán folytatni fogja aknamunkáját valamilyen szinten, azonban nyílt összetűzést nem fog vállalni az amerikaiakkal, ugyanis nem lenne érdekük egy komolyabb háborúba bonyolódni a világ legerősebb hatalmával, másrészt pedig nincs meg a szükséges pénzügyi forrásuk sem egy kiterjedtebb háború megvívásához. Így a Hormuzi-szoros lezárása nem várható, azonban iraki, kurdisztáni olajlétesítményeket vagy Kuvaitot bármikor érheti támadás.

Segítségül hívjuk a múltat

Mivel azonban nem lehet tudni, hogy az amerikai-iráni konfliktus épp melyik szakaszánál tartunk, akár még tovább is eszkalálódhatnak az események, ezért az elemzőház megnézte az elmúlt 40 év nagyobb közel-keleti feszültségeit, hogy azokban az esetekben hogyan reagáltak a fentebb említett főbb termékek.   

Az alábbiakban található négy múltbeli eseményt vizsgálta a JP Morgan:

  • Az 1980-as Iraki-Iráni háborút, amikor Irak megtámadta Iránt, amire Irán nagyszabású bombázással válaszolt, melyben számos olajtermelő és -finomító létesítmény is károsodott.
  • Az 1990-es Öbölháborút, amikor az amerikaiak támadták meg Irakot, miután az irakiak Kuvaitnak mentek neki. 
  • A 2003-as iraki háborút, amikor az amerikaiak által vezetett koalíció megbuktatta Szaddám Huszeint. Ebben az esetben alig sérült olajtermelő létesítmény.
  • A NATO által vezetett 2011-es líbiai katonai intervenciót, aminek a keretében Kadhafit és rendszerét buktatták meg.

Összességében megállapítható, hogy a négy történelmi eseményre a piac válaszreakciója eltérő volt a három elemzett eszközkategória (olaj, arany, ipari fémek) vonatkozásában.

Az olaj árfolyama átlagosan 20 százalékot emelkedett a katonai konfliktus első három hónapja során. Az arany a konfliktust követő 5. hónapban kezdett emelkedni, majd a feszültségek múlásával gyorsan korrigálta az addig felhalmozott nyereséget. Ezzel szemben az ipari fémek 3-5 százalékos mértékben estek a katonai konfliktust követő héten, és jóideig nyomott maradt az árfolyamuk.

gold_oil_basemetals
Forrás: JP Morgan

Az olaj árfolyama szempontjából kedvezőek a közel-keleti feszültségek

Természetesen a mostani helyzet kicsit különböző az elmúlt 4 nagy konfliktushoz képest. Például egy nagyon fontos különbség, hogy az Egyesült Államok nettó olajexportőrré válásával csökkent a világ kőolajfüggősége a közel-kelet aktuális helyzetétől.

A JP Morgan 67 dolláros Brent árfolyamot vár 2020 első negyedévére, azonban az év egészére márcsak 64,5 dolláros értéket prognosztizál. Azonban amennyiben kiesés következne be egy támadás következményeként bárhol az olajtermelésben, akkor ennél már nagyobb árat tart indokoltnak az elemzőház.

Az alábbi táblázat szerint egy egyszerű kurdisztáni támadástól fél millió hordós napi kitermeléscsökkenést vár a JP Morgan, mely egy hónapos időtávon csupán egy dollárral emelheti a kőolaj fair árfolyamát.

Az egyik legextrémebb eset a Hormuzi-szoros blokkolása lenne, ami 10 millió hordóval csökkentheti a régió olajexportját, mely egy hónapos időtávon már 14 dolláros áremelkedést is okozhatna a Brent piacán.

olaj_sensitivity
Forrás: JP Morgan

Amennyiben a befektetők olajpiaci pozícionáltatgat nézzük, ez további 10-11 dollár per hordós emelkedést okozhat rövid távon az árfolyamban.

Forrás: JP Morgan

Az arany árfolyamát csak rövid távon befolyásolja

Az arany szempontjából a JP Morgan szerint továbbra is az amerikai reálhozamok lehetnek a legfontosabbak középtávon. Bár a katonai konfliktusok akár 5-10 százalékkal is megnövelik az arany árfolyamát, azonban ez csak rövid távú zajként jelentkezik, a feszültségek csökkenésével kiárazódik az a fajta kockázat a sárga nemesfém árfolyamából.  

Az arany a közel-keleti konfliktus helyzetekben tapasztalt historikus teljesítményéből az olvasható ki, hogy 4 esetből 3 alkalommal pozitívan reagált a sárga nemesfém a kirobbanó feszültségekre az idő előrehaladtával.

Forrás: JP Morgan

Az elemzőház 1500 dollár felett prognosztizálja unciánként az arany árfolyamát, sőt a második negyedévre 1550 dolláros fair értéke lehet a sárga nemesfémnek, ugyanis a JP Morgan arra számít, hogy újabb kamatvágás következhet be az Egyesült Államokban a második negyedévben.

Ipari fémek

Az ipari fémek esetén leginkább a kínai kereslet lehet a legfontosabb árfolyambefolyásoló tényező, és az amerikai-kínai kereskedelmi háború további eszkalálódása lehet a legnagyobb kockázat, a világ feldolgozóipari gyengeségével karöltve. Egy közel-keleti katonai konfliktusnak egyértelműen negatív hatása van ezen termékek árfolyamára, azonban nem ez befolyásolja a lényegesebb trendeket.

A múltbeli négy eseményt vizsgálva megállapítható, hogy az ipari fémek árindexe átlagosan 4 százalékot csökkent a konfliktus kirobbanása utáni hét folyamán, és ez a gyengeség még hónapokon át fenn tudott maradna a 4 esetből 3-ban.

Forrás: JP Morgan

A JP Morgan szerint az idei első negyedévben érhetik el az ipari fémek árfolyamai a lokális maximumaikat, ugyanis a kínai kereslet lassulhat az év hátralevő részében.

(JP Morgan)

Címlapkép: Marwan Naamani/picture alliance via Getty Images

Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

értékesítési vezető

értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Frankfurti tőzsde