Frankfurti tőzsde
Üzlet

Hatalmasat esett a Mol

Portfolio
A befektetőket a koronavírus terjedése aggasztotta, míg a Moody’s egy fokozattal csökkentette Hongkong hitelminősítését, ami a piaci kommentárok szerint szintén óvatosságra inthette a befektetőket. Az irányadó európai részvényindexek lejjebb kerültek kedden, a német tőzsde a történelmi csúcsa közeléből fordult le. A magyar tőzsde lejjebb került, míg a hazai blue chipek közül a Mol teljesített a leggyengébben, az olajcég részvényei hatalmas eséssel zárták a keddi kereskedést.

Nagyot esett kedden a Mol

Eséssel zárta a hét második napját a magyar tőzsde, a BUX 339 pontos mínusz mellett 0,8 százalékkal került lejjebb. Az OTP 0,1 százalékos emelkedés után 14 320 forinton zárt, míg a Richter 0,5 százalékkal került feljebb, a gyógyszergyártó részvényei 6 700 forinton zártak. A Magyar Telekom 0,3 százalékos esést követően 458 forinton zárt, míg a Mol jelentős, 3,6 százalékos esés után 2 700 forinton fejezte be a keddi kereskedést, miután az árfolyam a 2800 forintos szint alá került. Az esés lehetséges okairól itt írtunk részletesen.

Soha nem volt még ekkora szégyen a legnagyobb német banknál

A Deutsche Bank tőkepiaci pályafutása alatt még soha nem esett meg olyan, hogy ne lenne olyan elemző, aki vételre ajánlja a bank papírjait. Egészen mostanáig.

Tovább a cikkhez

Fontos szint alá került a Mol, nagyot esett az árfolyam

A keddi piaczárás felé közeledve lefordult a magyar tőzsde, a BUX 9 milliárd forintos forgalom és 157 pontos mínusz mellett 0,4 százalékkal került lejjebb. A blue chipek közül 2,7 százalékos esésével a Mol teljesít a leggyengébben, az olajcég részvényei a 2 800 forint közelében található támasz alá kerültek, amelyet az elmúlt hónapok folyamán többször is tesztelt az árfolyam. Most azonban úgy tűnik, hogy a fontos szintet letörheti a Mol, az árfolyam esése a 2 800 forintos támasz alá kerülve gyorsult be igazán. A Magyar Telekom mindemellett 0,2 százalékkal került lejjebb, míg az OTP 0,3 százalékkal került feljebb. A Richter 0,9 százalékot erősödött.

Lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék a keddi piacnyitás után

Pénteken új történelmi csúcsokon zártak az amerikai részvényindexek, majd hétfőn Martin Luther King napja miatt a tengerentúli tőzsdéken nem volt kereskedés. A részvénypiaci hangulat azonban elromlott, a piaci kommentárok szerint a befektetőket elsősorban a már több halálos áldozatot követelő kínai koronavírus nyugtalanította elsősorban, a piaci szereplőket emellett a növekedési kilátások romlása miatt is aggódhattak, miután az IMF tegnap lefelé módosította a világgazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzéseit. Az amerikai tőzsdék mérsékelt eséssel vágtak neki a keddi kereskedésnek, a Dow 0,1 százalékos esése mellett az S&P500 0,2 százalékkal került lejjebb.

Másfél éves mélypontra esett a Mol, de miért?

Fontos szintet készül letörni a Mol árfolyama, melynek következtében akár további 6 százalékot is eshet a hazai olajtársaság jegyzése. További rossz előjel, hogy az átlagosnál jóval nagyobb a forgalom, ráadásul fundamentális okai is vannak a gyenge teljesítménynek.

Tovább a cikkhez

Felfelé kapaszkodik a BUX, emelkedik a Richter

A régiós részvényindexek felemásan teljesítenek kedden, a prágai tőzsde 0,3 százalékos esése mellett a bécsi börze 0,9 százalékkal került lejjebb, míg a varsói tőzsde 0,3 százalékot esett. A hazai részvényindex azonban felfelé kapaszkodik, a BUX 6 milliárd forintos forgalom és 111 pontos plusz mellett 0,3 százalékkal került feljebb. A blue chipek felemásan teljesítenek, a jelentős hétfői erősödése után a Magyar Telekom 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,1 százalékot esett. Az OTP 0,2 százalékkal került feljebb, míg a Richter 1 százalékos erősödést követően kétéves csúcsa közelében jár, miután a Jefferies kedvezően ítélte meg legfrissebb elemzésében a Richter középtávú kilátásait és az elemzőház 7 700 forintra emelte meg a Richter-célárát.

Cáfolja a Tesla, hogy magától gyorsulnak az autóik

Múlt pénteken közölte az amerikai közlekedésbiztonsági szervezet, hogy egy petíciót vizsgál, amely szerint a Tesla járművei indokolatlanul, a vezetők akarta ellenére gyorsulnak. Ha a petíciót elfogadják, akár félmillió Tesla jármű visszahívására is sor kerülhet. Az elektromosautó-gyártó tagadja a vádakat.

Tovább a cikkhez

Esnek az európai részvényindexek

Estek az ázsiai tőzsdék kedden, miután a befektetőket a már több halálos áldozatot követelő kínai koronavírus terjedése aggasztotta. A piaci kommentárok szerint a közelgő kínai holdújév ünnepe miatt megnövekvő utazások miatt a vírus gyorsabban terjedhet. A hangulatot emellett az is ronthatta, hogy a Moody’s egy fokozattal visszavágta Hongkong hitelminősítését.

A keddi kereskedés második felére ráfordulva esnek az irányadó európai részvényindexek. A koronavírus terjedése miatti aggodalmak felerősödése miatt lejjebb kerültek a légitársaságok részvényei, a Lufthansa 2,6 százalékos esése mellett az Air-France KLM árfolyama 2,3 százalékkal került lejjebb, míg a Brisith Airways anyavállalata az IAG 4,4 százalékot esett. Az európai tőzsdék esnek kedden délután,a DAX 0,4 százalékos esése mellett a CAC40 0,4 százalékot esett.

A Richter az új kedvenc

Új elemzéssel jelentkezett a Jefferies, az elemzőház kedvezően látja a Richter középtávú kilátásait, emiatt jelentősen megemelte a célárát, sőt középávon a Richter lett az elemzőház egyik kedvenc részvénye.

Tovább a cikkhez

A koronavírus fertőzte meg a tőzsdéket

Az ázsiai tőzsdék lejjebb kerültek a hét második napján, a piaci kommentárok szerint a befektetőket a koronavírus terjedése aggasztotta, ami már több halálos áldozatot is követelt. A piaci kommentárok szerint a hangulatot a Moody’s lépése is ronthatta, miután a Moody’s egy fokozattal csökkentette Hongkong hitelminősítését.

Az európai tőzsdék esnek a keddi piacnyitás után, a német részvényindex a történelmi csúcsa közeléből fordult le, a DAX 0,6 százalékkal került lejjebb. Európa más részein is esnek a részvényindexek, a CAC40 1,2 százalékkal került lejjebb, míg a milánói tőzsde 1 százalékot esett.

Lejjebb került a BUX a keddi piacnyitás után

Eséssel indult a hét második napja a magyar tőzsdén, a BUX 65 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek a keddi piacnyitás után. Az OTP 0,1 százalékos esése mellett a Richter 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a Magyar Telekom 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a pozitív kivételt a Mol jelentette, az olajcég papírjai 0,3 százalékkal került feljebb.

Eséssel indulhat a hét második napja Európában

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Pénteken a Dow, az S&P500 és a Nasdaq is új történelmi csúcsokon zárt, míg hétfőn az Egyesült Államokban Martin Luther King napja miatt zárva tartottak a részvénypiacok. A hét második napján a megszokott menetrend szerint folytatódik majd a kereskedés a tengerentúlon, az amerikai határidős részvényindexek lejjebb kerültek ma reggel.

Mérsékelt erősödéssel zárta a hétfői kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 48 pontos plusz mellett 0,1 százalékkal került feljebb. Az OTP 1,1 százalékos erősödés után 14 300 forinton zárt, míg a Magyar Telekom nagyot emelkedett, a telekomcég részvényei 2,3 százalékos erősödést követően 459,5 forinton fejezték be a hétfői kereskedést. A Richter 0,4 százalékos emelkedés után 6 670 forinton zárt, míg a Mol 1,8 százalékos esés után 2 802 forinton búcsúzott a hét első napjától.

Mik az előjelek mára?

A tengerentúli tőzsdék hétfőn zárva tartottak, míg Ázsiában a hét második napjára elromlott a részvénypiaci hangulat, miután a piaci kommentárok szerint a befektetők egy része a Kínában terjedő koronavírus miatt aggódott, az emberről emberre terjedő vírus, már több halálos áldozatot követelt. A hangulatra emellett a Moody’s lépése is rányomhatta bélyegét, miután a társaság egy fokozattal csökkentette Hongkong hitelminősítését. A Nikkei 0,9 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 2,6 százalékot esett, míg a sanghaji börze 1,4 százalékkal került lejjebb. Ázsia más részein is esnek a tőzsdék, a dél-koreai Kospi 1 százalékos esése mellett a szingapúri részvényindex 1,3 százalékot esett. Az amerikai határidős részvényindexek lejjebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 58 pontos mínusza 0,4 százalékos esést vetíthet előre a keddi piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A beérkező makroadatok és vállalati gyorsjelentések mellett a piaci kommentárok szerint a befektetőket a koronavírus terjedése aggasztotta, ami Kínában már négy halálos áldozatot követelt, és Kína megerősítette, hogy a vírus emberről emberre terjed. A WHO hétfőn úgy döntött, rendkívüli szakértői bizottsági ülést hív össze szerdára Genfben. Ez lesz hivatott megállapítani, hogy a koronavírus terjedése nemzetközi járványügyi vészhelyzetet jelent-e.

Mire érdemes ma figyelni?

Kedden az ÁKK 3 hónapos kincstárjegy aukciót tart. A Bank of Japan kamatdöntése mellett Németországból a januári ZEW-indexre figyelnek majd a befektetők.

Kedden teszik közzé gyorsjelentését többek között az IBM és a Halliburton is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

olaszország vírus koronavírus
orvos labor egészségügy kórház
Vágó László interjú
koronavírus vírus labor
forint200117
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
BÉT