GettyImages-1176061108
Üzlet

Jól indul a jelentési szezon a technológiai vállalatoknál

Portfolio
Megkezdődött a negyedéves gyorsjelentési szezon a technológia szektorban, tegnap, az amerikai tőzsdék zárása után az IBM és a Netflix tette közzé számait. Az IBM árfolyama közel 4 százalékot emelkedett a zárás utáni kereskedésben, miután a vállalat nagy meglepetésre bevételnövekedésről számolt be. A Netflix árfolyama kisebb mértékben, de szintén emelkedett, miután erős negyedéves számokat közölt, de nem jó hír, hogy a kilátásokkal kapcsolatban aggodalmainak adott hangot a menedzsment.

Netflix

Az elemzői várakozásoknak megfelelően, 31 százalékkal emelkedett a Netflix bevétele 2019 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva – derül ki a társaság gyorsjelentéséből. Nettó eredménye pedig több mint a négyszeresére ugrott meg egy egyszeri adójóváírás miatt, 587 millió dollárra, így a cég negyedéves nettó eredménye meghaladta a működési eredményt. A működési eredmény szintjén is erős teljesítményt mutatott a cég, a bevételnél jóval nagyobb mértékben nőtt, több mint a duplájára az egy évvel korábbi szinthez képest.

Az előfizetők száma a vártnál jobban alakult, a negyedik negyedévben 8,8 millió fővel nőtt globálisan, miközben a menedzsment 7,6 milliós növekedést jósolt korábban és az elemzők is csak 7,9 milliós növekedést vártak a FactSet adatai szerint. A 2020 január-márciusi időszakban 7 millió körül lehet az új előfizetők száma világszinten, ami alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában elért, a mai napig rekordnak számító 9,6 millió.

Elsősorban az amerikai piaccal magyarázza a vállalat a növekedés lassulását, ahol erős a verseny, ennek következtében pedig árazási nyomás is van a cégen. A negyedik negyedévben elindult az Apple streaming szolgáltatása, az Apple TV+ és a Disney+ a Walt Disneytől. Júliusban jön a Peacock a Comcasttól, az AT&T májusban indítja el az HBO Max-t és ott van még az Amazon Prime Video és a CBS All Access a Viacomtól.

Az első negyedévre 5,73 milliárd dolláros bevételt vár a menedzsment a Netflixnél, ami megfelel az elemzői konszenzusnak.

A Netflix árfolyama 2 százalékot emelkedett a zárás utáni kereskedésben a negyedéves eredmények publikálását követően.

IBM

Az IBM egy év után újra bevételnövekedésről tudott beszámolni, amire már több mint egy éve nem volt példa. Ez az elemzőket is meglepte, akik bevételcsökkenést jósoltak 2019 negyedik negyedévére. A konszenzus szerint 21,64 milliárd dolláros bevételt vártak a piacok, ezzel szemben 21,78 milliárd dolláros bevétele lett a technológiai óriásnak, ami bár csak kismértékben, 20 millió dollárral, de felülmúlta az egy évvel korábbi szintet.

Az egyes üzletágak közül a cloud és kognitív megoldások, illetve a rendszerek divízió bevétele volt a várt felett, míg a technológiai és az üzleti szolgáltatások bevételei valamelyest alulmúlták a várakozásokat.

Az IBM nettó eredménye az egy évvel ezelőtti 1,95 milliárd dollárról 3,67 milliárd dollárra nőtt, ami részvényenként 4,11 dollárnak felel meg. A tisztított EPS 4,71 dollár lett, 2 centtel több, mint az elemzői konszenzus.

Erősen zártuk a 2019-es évet, visszatért a bevételnövekedés cégszinten, amit a cloud üzletág fellendülése húzott. 2020-ban folytatódhat a bevételnövekedés – kommentálta a gyorsjelentés Ginni Rometty vezérigazgatónő. A menedzsment legalább 13,35 dolláros egy részvényre jutó eredményt vár 2020-ra, az elemzői várakozás 13,28 dollár.

Az IBM árfolyama közel 4 százalékot emelkedett az amerikai zárás utáni kereskedésben a hírre.

Címlapkép: Alexander Ryumin\TASS via Getty Images

Koronavírus
Koronavírus
OTP
koronavírus coronavirus virus
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Koronavírus