fitch
Üzlet

Pusztít a szuperállampapír: külföldön is felfigyeltek a magyar életbiztosítások vesszőfutására

Portfolio
Évi mintegy 5 százalékos díjbevétel-növekedésre számít a magyar biztosítási piacon a következő években a Fitch Solutions, ami enyhén csökkenő biztosításpiaci penetrációt jelenthet. Az életbiztosítások továbbra is alulteljesíthetnek, többek között a más megtakarítási termékek (pl. lakossági állampapírok) felől jelentkező intenzív verseny miatt. A nem-életbiztosítási piac viszont a gazdasággal együtt nőhet, fő hajtóerői továbbra is a gépjármű- és az ingaltanbiztosítások lehetnek, utóbbiaknál némi drágulást hozhatnak a természeti katasztrófák. A témával részletesen foglalkozunk a Portfolio március 5-ei Biztosítás 2020 konferenciáján.
Portfolio Biztosítás 2020 konferencia március 5-én, érdemes mielőbb regisztrálni!

Mérsékelten jó kilátások a magyar biztosítási piacon

Közzétette friss biztosításpiaci tanulmányát a magyar biztosítási szektorról a Fitch Solutions. Legfontosabb megállapításai az alábbiak:

  • az életbiztosítási díjbevételek alig emelkednek, ebben a más megtakarítási lehetőségek felől jelentkező verseny mellett annak is szerepe van, hogy sok háztartás nem engedi meg magának, hogy ilyet kössön,
  • az egészségbiztosításokkal kapcsolatos pozitív biztosítói megnyilvánulások a biztosítók számaiban egyelőre nem érhetők tetten, erre még várni kell,
  • 2023 végéig a legtöbb szegmensben évi 5% körüli díjbevétel-növekedés várható a biztosítási piacon, a nem-életbiztosítások esetében azonban a kockázatok inkább felfelé mutatnak.

Az életbiztosítási üzletágban idén 2,4%-os, 2023-ig pedig évi 2,6%-os átlagos díjbevétel-növekedésre számítanak az elemzők, ami meglehetősen alacsony, és a penetráció 1,1%-ról 1,0%-ra való csökkenését jelzi előre. A nem-életbiztosítási oldalon idén 5,0%-os, majd magasabb évi átlagos díjbevétel-növekedést prognosztizálnak. Összességében a nominális GDP-vel együtt nőhet a nem-élet piac hosszabb távon, így a penetráció 1,3% környékén stagnálhat.

Ami az életbiztosításokat illeti, a nyugdíjba vonulók magas száma és a háztartási jövedelmek magas szintje támogathatja a növekedést. Egyre több háztartás fog beleesni a 10 000-25 000 dollár közötti jövedelemsávba, számuk a mostani kevesebb mint 1 millióról 1,4 millió fölé emelkedhet 2023-ra. A kockázatok között a gazdasági növekedés lassulása mellett a más megtakarítási és befektetések termékek, pl. bankbetétek, állampapírok és ingatlan felől érkező versenyt említik.

A nem-életbiztosításokon belül a gépjármű- és ingaltanbiztosítások a díjbevételek 82%-át adják, az ezek piacán várható lassulás a nem-életbiztosításokra is negatívan fog hatni 2020-2021-ben, ezt követően azonban gyorsulásra számítanak a Fitch Solutions elemzői. A demográfiai tényezők nyomán az egészség- és balesetbiztosítások iránti kereslet is növekedhet. Összességében a kárhányad is kedvezően alakulhat (csökkenhet) a következő években, a természeti károk negatív hatása miatt az ingatlanbiztosítások díja pedig némileg emelkedhet. A következő hetekben megjelenő, tavaly novemberben bejelentett Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások (MFO) várható hatásairól egyelőre nem ejt szót az elemzés.

nemelet

Erősségek és gyengeségek, lehetőségek és fenyegetések (SWOT)

Erősségek: a szilárd szabályozói és pénzügyi infrastruktúra stabil működési környezetet jelent a biztosítók számára; a nagy európai piacok (pl. Németország és Olaszország) közelsége határon átnyúló akvizíciókra és terjeszkedésre adnak lehetőséget a multik számára Magyarországon; viszonylag alacsony a biztosításpiaci penetráció (díjbevétel/GDP) a többi közép-európai országhoz képest, ami üzleti növekedési lehetőségeket jelez, a nyugdíjba vonulók aránya nálunk az egyik legmagasabb a régióban, ami erős keresletet jelenthet az élet- és egészségbiztosítási termékek számára.

Gyengeségek: a magyar bérszint hagyományosan alacsonyabb más közép-európai országokénál, ami korlátozza a fogyasztók biztosítási kiadásait; számos alapvető piaci szegmens, például az autóbiztosításoké erősen kompetitív, ami intenzív árnyomáshoz és alacsony díjbevétel-növekedéshez vezet; a munkaképes korú lakosság létszámának csökkenése a fogyasztói keresletre és különösen az autóbiztosítások eladására negatívan hat; a biztosítási piacot multinacionális szereplők uralják, így magasak az új szereplők számára a piacra lépési akadályok.

Lehetőségek: növekvő foglalkoztatottság mellett emelkedik a háztartások jövedelme, ami által egyre megfizethetőbbé válhatnak a biztosítások; a magánegészségügyi szolgáltatások használatának robusztus növekedése hosszú távon az egészségbiztosítások növekedését kell, hogy hozza; a pozitív foglalkoztatási trendek támogatják a személyi balesetbiztosítások iránti keresletet, az élet- és a nem-életbiztosítási piacok töredezettsége lehetőséget kínál a kisebb helyi szereplők felvásárlására.

Fenyegetések: az MNB monetáris szigorításai visszafoghatják a hitelezést és így az autó- és ingatlanbiztosítások iránti keresletet is; a személygépjármű-értékesítések lassulása a gépjárműbiztosításokra hathat negatívan; az egyre szigorúbb szabályozás inkább a fogyasztóknak, mint a biztosítóknak kedvez; az eurózóna gazdaságának gyengülő teljesítménye az érintett vállalatok biztosítási keresletére hathat negatívan.

Portfolio Biztosítás 2020 konferencia március 5-én, érdemes mielőbb regisztrálni!

Forrás: Scott Eells/Bloomberg via Getty Images

wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
moszkva_shutterstock-20170929
Frankfurti tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
scarlet lady_virgin