GettyImages-1195388748
Üzlet

Elemzők a koronavírusról: a legrosszabb még csak most jön!

Portfolio
Még nem lehet sokat tudni az új koronavírus karakterisztikájáról, de feltehetőleg a legrosszabb még csak most jön – mondták el elemzők a CNBC-nek nyilatkozva. Hozzátették, hogy több százmillió kínai kelhet útra az ünnepekre, ami rendszerint a legnagyobb népmozgás a földön.

Még mindig nem tudunk sokat arról, hogy mennyire súlyos az új, gyorsan terjedő koronavírus, csak a közelgő kínai ünnepek után lesz majd tisztább a kép – mondta el a CNBC-nek az Independent Strategy elemzője. A következő napokban várhatóan több százmillió kínai utazik majd el az ünnepekre, nincs még egy ilyen mértékű népmozgás a földön – tette hozzá a Macquarie Capital közgazdásza.

A rossz hír, hogy a legrosszabb még csak most jön, az új megbetegedések száma még mindig növekszik

– tette hozzá a Macquarie Capital szakértője.

Még mindig nem ismerjük a vírus karakterisztikáját – mondta az Independent Strategy szakértője. A nagy kérdés, hogy lesz-e járvány, ehhez exponenciálisan kell emelkednie a fertőzéseknek. De erre valójában nincsenek még megbízható adatok, a bejelentett megbetegedések száma nem feltétlenül mutatja jól a fertőzés mértékét. Erre valószínűleg a kínai ünnepek végéig kell várni, amikor az emberek visszatérnek utazásaikról az otthonukba, akkor kaphatunk pontosabb adatokat a terjedésről. 

A másik nagy kérdés a halálozási ráta. Eddig 3,4 százalék, ami nagyon alacsonynak tekinthető, főleg az olyan korábbi, halálos vírusokhoz képest, mint a 2002/2003 folyamán pusztító SARS. A SARS koronavírus akkoriban 800 halálos áldozatot követelt és mintegy 8000 megbetegedésről lehetett tudni.

Nem lehet még sok mindent tudni a vírusról, ami közel 600 megbetegedést okozott eddig, főként Kínában és 17 halálos áldozatot követelt. Annyit biztosnak látszik, hogy állati eredetű a vírus, de már emberről emberre terjed és két hetes lappangási időt becsülnek a szakértők. A fertőzés a kínai Vuhan városából indult ki, egy halpiacról, azóta megjelent Peking és Sanghaj városában, de találtak eseteket Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában és már az Egyesült Államokban is.

Az első amerikai eset egy Kínából hazatérő amerikai állampolgár. Donald Trump a davosi világgazdasági fórumra utazva azt nyilatkozta, hogy teljesen az irányításuk alatt állnak az események.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ma is összeül, tegnap még úgy döntöttek, hogy nem hirdetnek globális egészségügyi vészhelyzetet a vírus kitörése miatt.

A tőzsdéken már okozott egy kisebb eladói nyomást a vírus megjelenése, de főként szektorspecifikusan vannak nagyobb mozgások. Ha a SARS-járványt vesszük alapul, akkor a hangulat nem is fog addig fordulni, amíg az új fertőzések száma nem csökken - vélik az elemzők.

A legnyilvánvalóbb érintettsége a légiközlekedési és utazási szektornak van, járványok idején ugyanis csökken az utazási kedv. Az európai légitársaságok esnek a ma reggeli kereskedésben, 1 és 2 százalék közötti csökkenést mutat az Air France, az IAG, a Ryanair és az easyJet árfolyama is. Az elmúlt egy hétben a Lufthansa és az Air France-KLM több mint 6 százalékot zuhant.  

Címlapkép: Getty Images

koronavirus kina villamosszeomlas gazdasag novekedes
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
spacexshutter-20170905
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavírus coronavirus virus