cimlap_0123
Üzlet

Kisebb meghibásodások voltak Pakson, de biztonságos az atomenergia

Portfolio
Az Országos Atomenergia Hivatal értékelte a tavalyi évet, és kijelentette, hogy biztonságos volt 2019-ben az atomenergia felhasználása. Párszor azért meghibásodtak a paksi blokkok, illetve Paks II. projekt kapcsán biztonsági szabályzat módosítás is folyamatban van, gyorsítani szeretné a kormány az új blokkok megépítését. – részt vettünk a sajtótájékoztatón.

Elsődleges a biztonság

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója, Fichtinger Gyula kiemelte, hogy a szervezet elsődleges feladata az atomenergiával kapcsolatos biztonság felügyelete. A sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy az atomenergia felhasználása az elmúlt év során biztonságosan zajlott. Az OAH tavaly folyamatosan felügyelte a nukleáris és a radioaktívhulladék-tároló létesítményeket, valamint az atomenergia egyéb alkalmazását (pl. radioaktív források használata, röntgengépek).

Az OAH a 2019-es évben 27 eseményről kapott bejelentést. A nukleáris létesítményekben és a radioaktívhulladék-tárolókban 18 nukleáris biztonsági és 1 fizikai védelemhez, továbbá 8 sugárvédelemhez kapcsolódó jelentésköteles eseményt vizsgált ki a hivatal.  

Kihangsúlyozásra került továbbá, hogy 2019 szeptemberében hazánk a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Kormányzótanácsának tagja lett. Ez lehetőséget biztosít hazánk számára, hogy a legmagasabb szinten közvetlenül és aktívan részt vegyen a NAÜ munkájában és döntéshozatali mechanizmusában.   

Paksi blokkok tavalyi meghibásodásai

A rendszerelemek meghibásodása miatt 50 MW-nál nagyobb leterhelésre 16 alkalommal került sor 2019-ben, mely a tavalyi 19-hez képest javulás.

A jelenleg működésben levő négy blokk nagyjából egyelő arányban részesült a kiesésekből.

Paks II. aktualitásai

Az új atomerőművi blokkokhoz kapcsolódóan 2020 nyarán várja a létesítésiengedélykérelmet az OAH, egész pontosan június 30-ig érkezhet be a hivatalhoz a dokumentum. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az összes Paks II.-vel kapcsolatos kiadási engedélyek száma eddig három felvonulási épület (2 iroda és 1 étterem), illetve a korábban kiadott telephelyengedély, azaz hogy alkalmas-e a helyszín az új blokkok létesítésére.

Paks II. folytatta a beszállítók megfelelőségének a vizsgálatát, melyek többségét az OAH a helyszínen is ellenőrizte. A 2020-as hatósági munkákhoz kapcsolódóan fontos kiemelni a Nukleáris Biztonsági Szabályzatok folyamatban lévő módosítását, amely szerint a létesítésiengedély-kérelem benyújtását követően legkorábban három hónappal később lehet benyújtani a talajszilárdításra, talajkiemelésre, munkatér lehatárolásához szükséges vízkizárást célzó munkálatokra, így különösen résfalazásra, valamint a hosszú gyártási idejű berendezések gyártására vonatkozó engedélykérelmeket. Az OAH-nak így három hónapja lesz arra, hogy hogy a létesítésiengedély-kérelmet tanulmányozza, mielőtt megkapja az előzőekben említett engedélykérelmeket.

Fontos kiemelni, hogy ezen engedélyek birtokában is csak saját kockázatra végezhet az engedélyes munkát, mivel a létesítésiengedély-kérelem további vizsgálata során felmerülő észrevételek befolyásolhatják a többi engedélyezési eljárást.

Geotermikus baleset

2019 januárjában Pécsett történt egy kisebb baleset, amikor a város beépített ipari területén egy zárt sugárforrást tartalmazó szonda (egy béléscsövezett geotermikus kutatófúrás geofizikai vizsgálata közben) leesett az 1800 méter mélységben levő kúttalpra. Ezt végül az OAH ellenőrzése mellett sikerült biztonságosan kiemelni. Az esemény a Hivatal állítása szerint semmilyen egészségügyi és környezeti következményekkel nem járt.

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Róka László

koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Cimlap_Shell