FrankfurtTőzsde
Üzlet

Eséssel zárta a hét első napját a magyar tőzsde

Portfolio
Hatalmasat estek az európai tőzsdék, miután a befektetőket a koronavírus terjedése aggasztotta. A magyar tőzsde eséssel zárta hét első napját, a hazai blue chipek közül az OTP teljesített a leggyengébben. A tengerentúli tőzsdék is lejjebb kerültek a hétfői kereskedés első felében.

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Nagyot estek ma az irányadó európai részvényindexek, a hétfői piaczáráshoz közeledve a DAX 2,7 százalékkal került lejjebb, a CAC 2,8 százalékot esett. Az irányadó európai részvényindexekhez képest a BUX esése mérsékelt volt, hiszen a hazai részvényindex 1,3 százalékos eséssel búcsúzott a hét első napjától, a BUX komponensei közül a legrosszabbul teljesítő blue chip az OTP volt, amelynek árfolyama 1,8 százalékkal került lejjebb. A Richter 0,3 százalékos esés után 6 560 forinton zárt, a Mol 1,8 százalékot esett, az olajcég papírjai 2 662 forinton zártak. A pozitív kivételt a 0,3 százalékot erősödő Magyar Telekom jelentette a hazai blue chipek között, a telekomcég részvényei 456,5 forinton zártak.

Emellett érdemes megemlíteni, hogy a Kartonpack árfolyama 13 százalékot esett, a SET Group árfolyama 3,6 százalékkal került lejjebb, és a Nutex 3,4 százalékot esett.

A turisztikai cégek papírjai mellett szakadnak a légitársaságok részvényei

Kifejezetten rossz a hangulat a világ tőzsdéin, a befektetők a Kínából indult koronavírus gazdasági hatásai miatt aggódnak, a Reuters szerint Kínában már több mint 80 áldozatot követelt a vírus, a fertőzöttek száma pedig több ezerre rúghat. Az európai tőzsdék ma kivétel nélkül estek, majd a tengerentúli piacnyitás után az amerikai részvényindexek is lejjebb kerültek, a legrosszabbul az S&P 500 teljesít, amely 1,4 százalékot esett. Az S&P 500-ban legrosszabbul teljesítő komponensek között szép számmal vannak utazáshoz és turizmushoz kapcsolható tevékenységet végző vállalatok, főleg olyanok, amelyek rendelkeznek kínai kitettséggel. Az európai mellett az amerikai légitársaságok részvényárfolyama is esik, ezek közül a legrosszabbul az American Airlines teljesít, a cég árfolyama 6 százalékkal került lejjebb.

Nagy eséssel indult a hét a tengerentúli tőzsdéken

Nagyot estek ma az európai tőzsdék, a koronavírus terjedésével kapcsolatos bizonytalanság aggasztja a befektetőket. Az irányadó amerikai részvényindexek kivétel nélkül eséssel indították a kereskedést, a Dow 1,5 százalékos esése mellett, az S&P 500 1,4 százalékkal került lejjebb.

A kaszinók is szenvednek a koronavírustól

A világ egyik legfontosabb kaszinóvárosát is veszélybe sodorhatja az új kínai koronavírus – írja a Bloomberg friss adatok alapján, amik azt mutatják, hogy jelentősen visszaesett a városban a turisták száma. Ez nem meglepő annak fényében, hogy a járványok idején az emberek hajlamosak elhalasztani az utazásaikat és szórakozóhelyekre, éttermekbe sem olyan szívesen járnak.

Tovább a cikkhez

Ide menekül a pénz a koronavírus elől

A részvényárfolyamok esése mellett ma több tőkepiaci termék árfolyama emelkedik, ezekből mazsoláztunk.

Tovább a cikkhez

Mélyrepülésben az európai légitársaságok árfolyama

Rossz befektetői hangulat uralkodik a világban, hiszen tombol a koronavírus Kínában, ahol számos várost lezártak, hogy visszafogják a vírus terjedését, valamint több kínai vállalat is utasította a munkavállalókat, hogy otthonról dolgozzanak. A vírus egyébként az Egyesült Államokban, Thaiföldön, Japánban, Ausztráliában, Franciaországban, Kanadában és Dél-Koreában is felütötte már a fejét. A koronavírus leginkább az utazáshoz kapcsolható tevékenységet folytató vállalatok részvényárfolyamára van negatív hatással, mint a hotelek, vagy kaszinók, különösen rosszul teljesítenek az európai légitársaságok részvényei.

Nagy eséssel indulhat a hét a tengerentúlon, szakadnak az európai tőzsdék

A tengerentúli piacnyitás felé közeledve egyre nagyobb az esés az európai tőzsdéken, miután a befektetőket a koronavírus terjedése aggasztotta, a DAX 2,2 százalékos esése mellett a CAC40 2,2 százalékkal került lejjebb, Európa más részein is esnek a tőzsdék, a milánói börze 1,7 százalékos esése mellett a madridi tőzsde 1,6 százalékkal került lejjebb. Az amerikai határidős részvényindexek is jelentős esést vetítenek előre a hétfői piacnyitásra, a határidős árfolyamok alapján a Dow 1,6 százalékos eséssel vághat neki a hétfői kereskedésnek, míg az S&P500 1,5 százalékos eséssel indíthatja a hét első napját.

Egyre nagyobb az esés az európai tőzsdéken

A hét első napját nagy eséssel indították az irányadó európai részvényindexek, a piaci kommentárok szerint a befektetők a koronavírus terjedésének lehetséges gazdasági hatásai miatt aggódtak. A délelőtt második felében a kontinens börzéi tovább estek, a hangulatromlásban egy, a vártnál gyengébb német makroadat is közrejátszhatott, miután a januári IFO gazdasági hangulatindex értéke a decemberi 96,3 pontról 95,9 pontra csökkent. A DAX 1,9 százalékos esése mellett a francia CAC40 2 százalékot esett, míg a brit tőzsde 2,2 százalékkal került lejjebb.

Nagyot esett az európai légitársaságok árfolyama

Nagy eséssel indult a hét első napja Európában, miután a piaci kommentárok szerint befektetőket a koronavírus terjedése aggasztja, a Reuters a kínai hatóságok hétvégi bejelentésre hivatkozva arról írt, hogy Kínában több mint nyolcvan halálos áldozata lehet a koronavírusnak, míg globálisan 2 800 fő fertőződhetett meg. Kínában a koronavírus okozta járvány terjedésének fékezése végett hétfőn meghosszabbították három nappal - egészen vasárnapig - a holdújévi szünetet. Hétfő délelőtt esnek az európai tőzsdék, a DAX 1,4 százalékos esése mellett a CAC40 1,4 százalékkal került lejjebb. A hétfői kereskedés első felében különösen rosszul teljesítenek a légitársaságok részvényei, az Air France-KLM 4,3 százalékos esése mellett a Lufthansa árfolyama 5,2 százalékkal került ma lejjebb.

Szakad az olaj, ki tudja hol áll meg

Újabb 2 százalékos esésben tartózkodik az olaj árfolyama, amellyel idén már több mint 10 százalékot veszített értékéből a fekete arany, mindezt annak ellenére, hogy még az iráni-amerikai geopolitikai viszályok is tarkították év elején a képet. Fél a piac a koronavírus radikális elterjedésétől, mely jelentősen visszavetheti a globális olajkeresletet.

Tovább a cikkhez

A koronavírus terjedése aggasztja a befektetőket, esnek az európai tőzsdék

Nagy eséssel vágtak neki a hét első napjának az európai tőzsdék, miután a piaci kommentárok szerint a befektetőket a koronavírus terjedése aggasztja. A DAX 198 pontos mínusz mellett 1,5 százalékkal került lejjebb, a CAC40 1,6 százalékot esett. Európa más részein is esnek a tőzsdék a spanyol IBEX 1,1 százalékos esése mellett a milánói börze 0,8 százalékot esett.

Eséssel vágott neki a hétnek a magyar tőzsde

Eséssel indul a hét első napja a magyar tőzsdén, a BUX 402 pontos mínusz mellett 0,9 százalékkal került lejjebb, a blue chipek felemásan teljesítenek. Az OTP 1 százalékos esése mellett a Mol 1 százalékkal került lejjebb, míg a Richter 1,5 százalékot esett. A pozitív kivételt 0,7 százalékos emelkedésével a Magyar Telekom jelentette a hétfői piacnyitás után.

Nagy eséssel indulhat a hétfői kereskedés Európában

Mi történt pénteken a tőzsdéken?

A beérkező makroadatokat és a vállalati gyorsjelentéseket háttérbe szorították a koronavírussal kapcsolatos aggodalmak, a tengerentúli tőzsdék lefordultak pénteken, és eséssel zárták a hét utolsó napját. A Dow végül 170 pontos mínusz mellett 0,6 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,9 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,9 százalékos eséssel zárta a hét utolsó napját. 

Eséssel zárta a pénteki kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 307 pontos mínusz mellett 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek kivétel nélkül eséssel zárták a hét utolsó napját. Az OTP 1,3 százalékos esés után 14 740 forinton zárt, a Mol 0,4 százalékkal került lejjebb, az olajcég papírjai 2 710 forinton zártak. A Richter 0,5 százalékos esés után 6 580 forinton fejezte be a hét utolsó napján, míg a Magyar Telekom 0,3 százalékos esést követően 455 forinton búcsúzott a pénteki kereskedéstől.

Mik az előjelek mára?

Az ázsiai tőzsdék többsége hétfőn zárva tartott, a hongkongi és a kínai börzék mellett többek közt a dél-koreai és a szingapúri börzéken sem volt kereskedés, a japán tőzsde azonban 2 százalékkal került lejjebb hétfőn, miután a piaci kommentárok szerint a befektetőket a koronavírus terjedése aggasztotta. A Reuters a kínai hatóságok hétvégi bejelentésre hivatkozva arról írt, hogy Kínában több mint nyolcvan halálos áldozata lehet a koronavírusnak, míg globálisan 2 800 fő fertőződhetett meg. Kínában a koronavírus okozta járvány terjedésének fékezése végett hétfőn meghosszabbították három nappal - egészen vasárnapig - a holdújévi szünetet. Az amerikai határidős részvényindexek lejjebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 198 pontos mínusza 1,5 százalékos esést vetíthet előre a hétfői piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A tengerentúlon folytatódik a vállalati gyorsjelentési szezon, a beérkező vállalati gyorsjelentések mellett a piaci fókusz középpontjában a koronavírussal kapcsolatos aggodalmak állhatnak majd, miután a hírek szerint a koronavírus egyre hevesebben terjed, míg a koronavírus okozta járvány terjedésének fékezése végett Kínában hétfőn meghosszabbították három nappal - egészen vasárnapig - a holdújévi szünetet.

Mire érdemes ma figyelni?

Hétfőn az MNB devizaswap-tendere mellett Németországból a januári IFO gazdasági hangulatindexét teszik közzé, míg az Egyesült Államokban a decemberi újlakás értékesítési statisztikákat publikálják majd.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Thomas Lohnes/Getty Images

Új, rejtélyes vírus bukkant fel - Ezt kell tenni, ha kitör a globális járvány

Új, eddig nem ismert vírus felbukkanása okoz riadalmat a világban. A Kínából indult járvány már több országban megjelent és halálos áldozatokat követelt. A hírekre reagálnak a tőzsdék is, bár messze nincs pánik a részvénypiacokon, egy kisebb eladói nyomás látszik és egyedi részvények szintjén vannak komolyabb mozgások az eseményekhez kapcsolódóan. Megnéztük, hogy hogyan reagáltak a tőzsdék a korábbi járványok kitörésekor és hogy melyik szektorokban, melyik részvényekben lehet fantázia és mi az, amit most érdemes lehet kerülni.

Tovább a cikkhez
koronavírus coronavirus virus
Koronavírus
szentendrei hév megálló
építőipar 2020 konferencia
vonatvasutmagyarshutter-20170719
GraphisoftPark
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Koronavírus