Frankfurti tőzsde
Üzlet

Eséssel zárt a BUX

Portfolio
Európában mérsékelt erősödéssel indult a nap, a kontinens börzéi vegyesen teljesítenek, míg az európai bankrészvények emelkednek. A magyar tőzsde eséssel zárta a szerdai kereskedést, a hazai blue chipek közül a Mol teljesített a leggyengébben.

Eséssel zárta a napot a magyar tőzsde

Eséssel zárta a napot a magyar tőzsde, a BUX 0,6 százalékkal került lejjebb a szerdai kereskedésben, a blue chipek kivétel nélkül estek ma, a Magyar Telekom 0,3 százalékos esése mellett, a Richter 0,5 százalékkal került lejjebb, az OTP árfolyama 0,6 százalékot gyengült, a legrosszabbul teljesítő hazai blue chip Mol volt, amelynek árfolyama 0,7 százalékkal került lejjebb.

A legjobban teljesítő hazai részvény a Kartonpack volt ma, amelynek árfolyama 6,2 százalékkal került feljebb, a leggyengébben a Forrás papírja teljesített, amelynek árfolyama 10 százalékot esett. A Nutex 4,2 százalékkal került lejjebb, míg az OTT-One 3,7 százalékot esett, az Őrmester papírjai 3,5 százalékos eséssel zárták a szerdai napot.

Emelkednek az amerikai tőzsdék, új csúcson az Apple

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék a szerdai piacnyitás után, a piaci kommentárok szerint a befektetők figyelme a terjedő koronavírusról a vállalati gyorsjelentések felé fordult. A mai pianyitás előtt jelentő Boeing árfolyama 2,7 százalékkal került feljebb, míg az az Apple új történelmi csúcsán nyitott ma, a társaság tegnap publikált gyorsjelentése után, amelyből kiderült, hogy a cég az iPhone 11-nek köszönhetően rekord negyedéves bevételt és profitot könyvelt el az október-decemberi időszakban. Az Apple árfolyama 2,2 százalékkal került ma feljebb. A tengerentúli nyitástól távolodva az amerikai tőzsdék emelkednek, a Dow 0,6 százalékkal került feljebb, míg az S&P500 0,4 százalékot emelkedett.

Emelkedik a Boeing árfolyama a gyorsjelentés után

A Boeing közzétette a negyedik negyedéves számait, a cég bevétele 37 százalékkal 17,91 milliárd dollárra csökkent, a cég 2,52 milliárd dolláros működési veszteségről számolt be, míg az egy részvényre eső veszteség 7,33 dollár volt a negyedévben. A Boeing várakozásai szerint a 737 MAX gépekkel kapcsolatos problémák miatt a cég közel 19 milliárd dolláros költségekkel számol, azonban bizonyos elemzők ennél is nagyobb költségeket vártak, ez részben magyarázhatja, hogy a Boeing részvényárfolyama a nyitás után 2,7 százalékkal került feljebb. Emellett érdemes megemlíteni, hogy a Boeing nagyobb és jövedelmezőbb 787 Dreamlinere iránti kereslet a kereskedelmi háború miatt csökkent, ezért a cég csökkentette a gépek gyártását.  1997 óta az első veszteséges évét zárta a Boeing és a társaság jelezte, hogy ismét csökkentheti a 787 Dreamliner gyártási volumenét.

Esik a magyar tőzsde, lefordult az OTP

A magyar tőzsde a nap nagy részében az irányt kereste, azonban a tengerentúli piacnyitás felé közeledve lefordult a hazai részvényindex, a BUX 7,2 milliárd forintos forgalom mellett 0,4 százalékkal került lejjebb, a blue chipek kivétel nélkül esnek, a hazai nagypapírok közül az Mol és az OTP teljesít a leggyengébben.

A gyorsjelentésekre figyelnek a befektetők, emelkedéssel nyithat Amerika

A világban tombol a koronavírus, a bizonyítottan a kórokozó által fertőzöttek száma 5974-re emelkedett, a gyanús eseteké megközelíti a 10 ezret, 132 halálesetről tudni, ma azonban mégsem a vírusé a főszerep, hiszen több amerikai nagyágyú is közzétette a negyedéves jelentését. Az amerikai határidős részvényindexek alapján mérsékelt erősödéssel indulhat a kereskedés a vezető tengerentúli tőzsdéken, a határidős Dow 0,6 százalékos emelkedést vetíthet előre a szerdai piacnyitásra.

A General Electric felülteljesítette az elemzői várakozásokat, hiszen a cég EPS-e a várt 18 cent helyett 21 cent lett, a negyedéves profitja 30 százalékkal nőtt, miután a cég repüléstechnikai üzletága jól teljesített, azonban a társaság 2020-as profitvárakozásai elmaradtak a várttól. Az ipari tevékenységekből származó free cash flow a Reuters által várt 3,4 milliárd dollár helyett, 3,9 milliárd dollár lett. A GE részvényárfolyama a nyitás előtti kereskedésben 7,3 százalékkal került feljebb.

A McDonald’s is ma tette közzé legfrissebb számait, a cég globálisan már legalább egy éve nyitva tartó éttermeinek forgalmát 5,9 százalékkal növelte a negyedik negyedévben, ami felülteljesítette a Reuters 5,2 százalékos elemzői várakozásait. A legalább 13 hónapja nyitva tartó amerikai éttermek eladásai az elemzők által várt 4,67 százalékhoz képest 5,1 százalékkal nőttek, a cég a költségek 5-7 százalékos növekedését várja a 2020-as évre. A McDonald’s bevétele 3,6 százalékkal 5,35 milliárd dollárra emelkedett, míg a cég egy részvényre eső nettó eredménye 14 százalékkal 2,08 dollárra nőtt a negyedik negyedévben. A cég részvényárfolyama a nyitás előtt 0,3 százalékkal került lejjebb.

Emelkedik az európai légitársaságok árfolyama

A Kínából indult koronavírus miatti befektetői aggodalmak nagy csapást mértek hétfőn a légitársaságok árfolyamára, ma azonban alapvetően jobb a részvénypiaci hangulat, az irányadó európai részvényindexek emelkedéssel próbálkoznak, amihez jelentősen hozzájárul, hogy a hétfőn megütött légitársaságok ma erősödni tudnak, a legjobban a Wizz Air részvényei teljesítenek.

Soha nem volt még ilyen negyedéve az Apple-nek

Az iPhone 11-nek köszönhetően rekord negyedéves bevételt és profitot könyvelt el az Apple az október-decemberi időszakban – derül ki a társaság tegnap, piaczárás után közzétett gyorsjelentéséből. Az Apple részvényei 2 százalékos pluszba ugrottak a zárás utáni kereskedésben, a jó eredményeket beárnyékolja, hogy a koronavírus terjedése az Apple üzletére is hatással lehet.

Tovább a cikkhez

Előző napi záróértéke közelében a BUX

Mérsékelt emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde, ahogy közeledünk a nap első felének végéhez, a BUX 0,1 százalék körüli erősödést mutat, a blue chipek is csendben emelkednek a Richter kivételével, amelynek árfolyama 0,3 százalékkal került lejjebb a délelőtti kerekedésben. A BUX komponensei közül az Opus és CIG Pannonia teljesít a legjobban.

A BÉT kutyája….

Közel egy éve írtunk arról, hogy meglátásunk szerint a Magyar Telekom kisebbségi részvényesei ténylegesen a rövidebbet húzták az elmúlt években. A helyzet tavaly sem sokat változott. A Magyar Telekom az elmúlt 1 és 3 éves távon is a régió leggyengébben teljesítő telekommunikációs részvénye volt.

Tovább a cikkhez

Emelkedik az európai nagybankok árfolyama

A gyorsan terjedő koronavírus miatti aggodalmak ellenére emelkedéssel próbálkoznak az európai tőzsdék, feljebb került az európai nagybankok részvényárfolyama a szerdai kereskedés első felében, az emelkedést a Santander vezeti, a cég a vártnál magasabb negyedéves nettó eredményről számolt be, ami elsősorban a fő piacának számító Brazíliában elért jó teljesítménynek volt köszönhető. A Santander negyedik negyedéves 2,78 milliárd eurós nettó eredménye felülteljesítette a Reuters 2,5 milliárd eurós elemzői várakozásait, a bankpapír több mint 3 százalékkal került feljebb.

Emelkedéssel próbálkoznak az európai tőzsdék

Javul a befektetői hangulat a világban, a koronavírus terjedéséből adódó aggodalmakat átmenetileg háttérbe szorították a vállalti gyorsjelentések, valamint a Fed kamatdöntésével kapcsolatos várakozások, Amerika is jól teljesített és az irányadó európai részvényindexek is 1 százalék körüli emelkedéssel zárták a napot. A DAX és a CAC ma is mérsékelt emelkedéssel próbálkozik a délelőtt első felében.

Mérsékelt eséssel indult a nap a magyar tőzsdén

Mérsékelt eséssel indul a nap a magyar tőzsdén, a BUX a tegnapi 0,6 százalékos esése után ma az előző napi záróértéke körül jár. A blue chipek vegyesen teljesítenek, a Mol 0,4 százalékot emelkedett, a Richter 0,6 esett, míg a Magyar Telekom 0,6 százalékot erősödött, az OTP tegnap a leggyengébben teljesítő hazai blue chip volt, ami ma is igaz, hiszen a bankpapír 0,7 százalékkal került lejjebb.

Lengyelországban terjeszkedhet a Mol

A Világgazdaság értesülései szerint Mol töltőállomásokat vásárolhat Lengyelországban, kihasználva a PKN Orlen-Lotos fúzió következtében versenyjogi szabályok miatt adódó kötelező értékesítési lehetőséget. A Molt érdeklik a lengyel eszközök, azonban az sem kizárt, hogy végül töltőállomáscserére kerül sor a PKN és a potenciális vásárló között.

Tovább a cikkhez

Minimális erősödéssel indulhat a szerdai kereskedés Európában

  • Felemásan teljesítenek az irányadó ázsiai részvényindexek a szerdai kereskedésben, az ünnep után újranyitó hongkongi tőzsde 2,7 százalékot esett, míg Ázsia más részein a tőzsdék felfelé kapaszkodtak. A Nikkei 0,7 százalékos erősödése mellett a dél-koreai Kospi 0,4 százalékkal került feljebb, míg a szingapúri börze stagnál. A piaci kommentárok szerint a hangulatra a koronavírus terjedésével kapcsolatos félelmek vetettek árnyékot, miután kedd estére 132-re emelkedett Kínában a tüdőgyulladást okozó koronavírus miatti halálos áldozatok száma.
  • Az amerikai határidős részvényindexek feljebb kerültek ma reggel, a határidős DAX 3 pontos plusza minimális erősödést vetíthet előre a szerdai piacnyitásra. A Fed kamatdöntése mellett a befektetők a koronavírussal kapcsolatos új hírekre és a vállalati gyorsjelentési szezon eredményeire figyelnek majd a nap folyamán. Az Apple a keddi piaczárás után tette közzé legfrissebb számait, a cég bevétele a várt 88,5 milliárd dollárral szemben 91,8 milliárd dollár lett, míg az egy részvényre eső eredmény 4,99 dollár lett, ami szintén felülteljesítette az elemzői várakozásokat. A társaság márciussal végződő negyedévére vonatkozó bevétel előrejelzése szintén felülteljesítette az elemzői várakozásokat, az Apple árfolyama 2 százalékkal került feljebb a zárás utáni kereskedésben, a cég részletes elemzésével később jelentkezünk.
  • Szerdán az MNB a harmadik negyedéves lakásárindexét teszi közzé, míg a KSH a decemberi munkanélküliségi adatsorát publikálja. Az Egyesült Államokban a Fed kamatdöntésére figyelnek majd a befektetők, amit Jerome Powell Fed elnök sajtótájékoztatója követ. A szakemberek nem számítanak a kamatkondíciók változtatására, ennek ellenére a jövőbeli kilátásokkal kapcsolatban megfogalmazott szavai hatással lehetnek akár a dollár árfolyamára is.
  • A forint kedden újra a hétfői, új történelmi mélypontja közelébe gyengült az euróval szemben, a forint ma reggel minimális erősödést mutat az euróval szemben, egy euróért 338 forintot kell fizetnünk, míg egy dollár 307,11 forintba kerül.

Szerdán teszi közzé gyorsjelentését többek között a Microsoft és a Boeing is.

Mi történt a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
moszkva_shutterstock-20170929
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
scarlet lady_virgin