kína vírus
Üzlet

Globális vészhelyzetről beszél a világhírű mikrobiológus

Portfolio
A koronavírus ugyan gyorsabban terjed, de kevésbé súlyos következményekkel járó megbetegedést okoz, mint a SARS vírus az évezred elején. Nem elképzelhetetlen, hogy 1 millió embert megfertőz a koronavírus – állítja egy elismert mikrobiológus. Míg a koronavírus az eddigi adatok szerint a fertőzések 1-2 százalékában volt halálos kimenetelű, addig a SARS-betegek közel 10 százaléka meghalt – írja a CNBC.

Minden jel és az eddigi adatok is arra mutatnak, hogy a 2003-as SARS vírusnál alacsonyabb halálozási aránnyal rendelkezik a koronavírus – mondta a CNBC-nek Peter Piot mikrobiológus, aki az Ebola és az AIDS kutatásában elért eredményeiről is ismert, és a London School of Hygiene and Tropical Medicine igazgatója. A koronavírusok a vírusok egy nagy már ismert családja, amely általában állatokat, de néha embereket is megfertőz, és emberről emberre terjed.

Ha egymillió ember megfertőződne – ami nem elképzelhetetlen – akkor 1-2 százalékos halálozási arányt feltételezve 10-20 ezer ember halhat meg. Ez kétségkívül globális egészségügyi vészhelyzet. Egyetlen éjszaka alatt, hétfőn az új megbetegedések száma duplázódott, és ma már 100-nál is több a halálos áldozatok száma

– fejtette ki.

A kínai hatóságok által közölt kedd esti adatok szerint 5974 regisztrált megbetegedés történt, 132-en haltak meg, és 103-an már átvészelték a vírus okozta betegséget. A rövid, 2-7 napig tartó lappangási idejű SARS vírus 2003-ban 8098 regisztrált esetben fertőzött meg embereket, közülük 774-en haltak meg a vírus miatt, vagyis közel minden tizedik fertőzött elhunyt.

"A legnagyobb különbség, hogy ma sokkal nagyobb transzparencia és gyorsabb információcsere van a világon, mint 2003-ban volt, és bár a járvány kirobbanásának elején Kínában igyekeztek visszatartani információkat, ma már nem ez a helyzet" - vélekedett Piot.

Az elhunytak jellemzően más egyéb betegségekkel is küzdöttek (pl. cukorbetegség, kardiovaszkuláris megbetegedés), legyengült immunrendszerét érte a vírustámadás – fejtette ki a CNBC-nek a WHO főigazgatója, Tedros Ghebreyesus.

A WHO két múlt heti vészhelyzeti meetingjén is leszavazta, hogy a koronavírus terjedése miatt globális egészségügyi vészhelyzetet hirdessen, ugyanakkor az ENSZ egészségügyi szervezete szerint Kínában vészhelyzet van.

(CNBC)

A címlapkép forrása: Justin Chin/Bloomberg/Getty Images.

nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
nyse tőzsde usa részvény