Magyar Telekom
Üzlet

Kellemetlen meglepetés a Magyar Telekomtól

Bár ma piaci kereskedési időben közzétette tavalyi negyedik negyedéves és egész éves számait a Magyar Telekom, azzal együtt, hogy osztalékjavaslat is érkezett, a tavalyi számok szinte teljesen érdektelenek lettek, a Telekom menedzsmentje ugyanis a korábban megcélzotthoz képest alaposan visszavágta az osztalékot.

Fontos: a korábbi évek gyakorlatától eltérően a Magyar Telekom nem kereskedési időn kívül (korábban éjfélkor, aztán az elmúlt időszakban már piaczárást követően), hanem kereskedési időben tette közzé legfrissebb beszámolóját, így a befektetőknek a negyedéves és éves számok, valamint a menedzsment célkitűzései és osztalékjavaslata alapján a beszámoló megjelenése után azonnal lehetőségük van lekereskedni a friss információkat.

Osztalék

Kezdjük a lényeggel: a Magyar Telekom igazgatósága a 2019-es eredmény után korábban részvényenként 27 forintos osztalék kifizetését célozta meg, ma azonban úgy döntött, hogy

a 2019. üzleti év után részvényenként 20 forint osztalék kifizetését javasolja a közgyűlésnek.

Ezzel az osztalékkal és a mostani árfolyammal számolva 4,5 százalékos osztalékhozam adódik

Az igazgatóság döntést hozott továbbá egy 5,2 milliárd forint értékű részvényvisszavásárlási program indításról. A Magyar Telekom 2020. április 8-án tartja közgyűlését, az osztalék kifizetésének javasolt kezdőnapja 2020. május 21.

Vártnál magasabb bevételek

A vállalat bevétele és EBITDA-ja a vártnál magasabb, a működési eredmény és az adózott eredmény mérsékelten alacsonyabb lett, mint az elemzői várakozások átlaga.

tabl

Szépen nőnek a bevételek

Csak a rend kedvéért, néhány gondolat a tavalyi negyedik negyedéves eredményről. A csoport bevétele 4,1 százalékkal nőtt, ezen belül a mobil bevételek 3,3, a vezetékes bevételek 1,8, a Rendszerintegráció/IT bevételek 10,9 százalékkal bővültek. Ami húz az továbbra is a mobil adatértékesítés, a vezetékes szélessávú és a TV-bevételek, és az év végére ismét felpörögtek az RI/IT-bevételek is. Észak-Macedóniában folytatódott a bevételi és EBITDA trendforduló, a bevételek 9,9, az EBITDA 11,5 százalékkal nőtt.

Tervek és teljesülések

  • A bevételekben enyhe csökkenést jelzett előre a menedzsment, ezzel szemben az öszes bevétel 1,5 százalékkal 666,7 milliárd forintra emelkedett.
  • Az EBITDA 4,4 százalékkal 201 milliárd forintra nőtt tavaly (az IFRS16bevezetésének hatása nélkül), miközben a cél 1-2 százalékos növekedés volt.
  • A CAPEX csoportszinten 89,6 milliárd forintot tett ki (az IFRS16 bevezetésének hatása nélkül), amely megfelelt a menedzsment elvárásának, hogy ezt a költést stabil szinten tartsák.
  • A vállalat elmaradt a szabad cash flow célkitűzéstől, a nagyjából 5 százalékos növekedés helyett a szabad cash flow 4,2 százalékkal 65,1 milliárd forintra csökkent. A csökkenés mögött az ingatlanprojekttel kapcsolatos időzítési problémák állnak, mivel az egyik legnagyobb ingatlan értékesítéséből származó bevétel nem került könyvelésre 2019-ben.

Mire számít a menedzsment?

  • 2020-ra stabil bevételi szint
  • EBITDA After Lease 1-2 százalékos emelkedése, a közvetett költségek csökkentésének köszönhetően
  • CAPEX költés az ideivel azonos szinten tartása (nem számítva az IFRS16 hatást és a spektrumköltségeket) összehangban a vezetékes hálózat folyamatos fejlesztésével, amely magába foglalja a felgyorsított optikai hálózatbővítési program folyatását
  • a szabad cash-flow (a spektrum licenszdíjak nélkül) kb. 5 százalékkal növekedhet 2019-hez képest további ingatlanértékesítéseknek köszönhetően.
  • 2021-ben a korábbi előrejelzéstől eltérően, a megelőző évvel azonos szintű szabad cash-flow, a már említett ingatlanértékesítési projektek 2020-ban várható befejezésének köszönhetően
cel

Zuhan az árfolyam

Főként az alaposan visszavágott osztaléknak tudható be, hogy a Magyar Telekom árfolyama néhány perc alatt nagyot esett, a gyorsjelentés és az osztalékvárakozás megjelenése előtt még 0,7 százalék pluszban, jelenleg (16:24) pedig már 2,6 százalék mínuszban áll.

Mit mutat a technika?

Nagyon úgy tűnik, hogy sokan figyelik azt az emelkedő trendcsatornát, aminek az alsó és a felső szélét már többször érintette az árfolyam az elmúlt hónapokban, és aminek pont az aljára érkezett meg most az árfolyam. Nagy kérdés, hogy jön-e innen felpattanás, ugyanis nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy kiessen az árfolyam a trendcsatornából.

Vonzó árazás

A Magyar Telekom árfolyama idén, a tegnapi záróárral kalkulálva 1,6 százalékot emelkedett, vagyis még éppen azoknak a távközlési részvényeknek a táborába tartozik, amiknek emelkedett idén az árfolyama.

EV/EBITDA alapon még mindig kifejezetten olcsó a Magyar Telekom, aminek részben az az oka, hogy a várakozások szerint a Magyar Telekom eredménye a következő években a szektortrsak többségével szemben csökkenhet.

eve

A Magyar Telekom részvényeinek előretekintő osztalékhozama (itt részvényenként 28 forint szerepel a várakozásokban) 6,2 százalék, ami a 10 éves magyar állampapír hozamának elmúlt hetekben látott emelkedése ellenére még mindig több mint 4 százalékponttal magasabb, mint a hosszú állampapír hozama. Ez az információ inkább az intézményi befektetők számára érdekes, a hazai lakosság számára elérhető MÁP+ éves átlagos hozama 4,95 százalék, ahhoz képest már csak 1,25 százalékpont a hozamfelér a Magyar Telekom részvény javára.

yield

Az elemzők inkább optimisták a Magyar Telekomra, a legfrissebb ajánlások alapján 5 elemző vételre, 3 pedig tartásra ajánlja a papírokat, a célárak átlaga 533 forint, ami 18 százalékkal magasabb, mint a tegnapi záróár.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

koronavírus 2020 03 14
olaszorszag lombardia koronavirus halalozas
dramai olasz figyelmeztetes guiseppe conte kozos kotveny
merkel
kaslermiklos
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
gázmaszkos ember bénázik egy moslékos hordóval a menzán