Adidas
Üzlet

Az Adidas és a Puma is megérzi a koronavírus hatását

Portfolio
A koronavírus hatásai alól a sportszergyártók sem tudják kivonni magukat, az Adidas és a Puma is arról számolt be szerdán, hogy a koronavírus járvány negatív hatású a kínai működésükre. Az Adidas egyelőre nem tudta pontosan számszerűsíteni az idei évére gyakorolt hatást, míg a Puma ennek ellenére is úgy látta, hogy tartani tudja az idei évre kitűzött céljait.

A Puma szerint a kínai koronavírus járvány negatívan érintette a céget, a sportszergyártó szerint különösen igaz ez Kínára, ahol a cég üzleteinek több mint felét kényszerült bezárni ideiglenesen. Emellett Ázsia más piaci esetében is érezhetők voltak negatív hatások, a kínai turizmus visszaesése miatt, a cég szerint mindez az első negyedéves eladásokra és a működési eredményre is negatív hatást gyakorol. A Puma feltételezései szerint a koronavírussal kapcsolatos szituáció rövid távon normalizálódhat és a társaság képes lesz elérni az idei évre kitűzött céljait.

A cég emellett közzétette legfrissebb számait is, a Puma eladásai a negyedik negyedévben 20,6 százalékkal 1,47 milliárd euróra nőttek, a működési eredmény 46,8 százalékkal 55,2 millió euróra nőtt, míg az adózott eredmény 55 százalékkal 17,8 millió euróra emelkedett.

A tavalyi teljes évben a cég eladásai 18,4 százalékkal nőttek, a működési eredmény pedig 30,5 százalékkal 440,2 millió euróra emelkedett. A cég várakozásai szerint a devizaárfolyam-változástól megtisztított értékesítések nagyjából 10 százalékkal nőhetnek, a működési eredményt az 500-520 millió sávba várja a vállalat, míg a menedzsment az adózott eredmény esetében jelentős javulásra számít.

A Puma a mai, 3,1 százalékos esését ledolgozva ismét emelkedni kezdett, majd a részvényárfolyam 7,4 százalékkal került feljebb, míg a társaság részvényárfolyama idén 13,1 százalékot emelkedett.

Az Adidas szerdán bejelentette, hogy a kínai eladásai év/év alapon nagyjából 85 százalékkal eshettek vissza, miután a német sportszergyártó korábban ideiglenesen bezárta a kínai üzletei egy részét a koronavírus járvány miatt és a nyitva tartó üzleteket kevesebb vásárló kereste fel. A cég szerint a visszaesésre a kínai újévet követő, januári 25-e utáni periódusban került sor.

A cég szerint Japánban és Dél-Koreában is visszaesett a forgalom, bár emellett az Adidas kiemelte, hogy Kínán kívül egyelőre nem érzékeltek jelentős üzleti hatást. A vállalat szerint a teljes 2020-as üzleti évre gyakorolt hatás nagysága jelenleg nem számszerűsíthető pontosan.

Az Adidas árfolyama a bejelentés után 3,8 százalékot esett, majd a korábbi esést teljesen ledolgozva a részvény 1,9 százalékkal került ma feljebb.

Címlapkép: Artyom Ivanov\TASS via Getty Images

koronavirus, mikroszkop
15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát
kórház
kórház
kórház getty
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
gázmaszkos ember bénázik egy moslékos hordóval a menzán