Nvidia
Üzlet

Milyen Tesla? Itt az újabb sztárrészvény!

Portfolio
Új történelmi csúcsra emelkedett szerdán az Nvidia árfolyama, a chipgyártó korábbi menetelését a kriptodeviza lufi kipukkadása szakította meg, azonban azóta rendkívűl meggyőző növekedést mutat a cég, a fundamentumok alapján idén tovább emelkedhet az árfolyam, hiszen a társaság termékeit rengeteg szegmensben használják, és a 2020-as évre is jut még muníció, hiszen új GPU-t készül a piacra dobni a cég, ami még nagy fejfájást okozhat a versenytársaknak. Az időzítéssel érdemes óvatosnak lenni, mostanra rendkívül túlvetté vált az Nvidia.

Új csúcson az Nvidia

Új történelmi csúcsra került szerdán az Nvidia árfolyama, hiszen a részvény a 300 dolláros lélektani határt átlépve végül 314,7 dolláron zárt, túlszárnyalva a korábbi, 290 dollárhoz közeli csúcsot. Az árfolyam tavaly óriásit ralizott, a júniusban induló emelkedéssel 133 százalékkal került feljebb az árfolyam, azonban a kép nem volt mindig olyan fényes, mint most hiszen 2018. október 1-én 289,4 dollárról kevesebb, mint három hónap alatt hatalmasat esett részvény, 2018. december 24-én 127,8 dolláron zárt az árfolyam, tehát 56 százalékos volt a visszaesés, rövid időn belül lényegében az értékének több mint felét elvesztette a cég. A nagy esés annak volt betudható, hogy a kriptodeviza bányászok Nvidia GPU-kat használtak a számítógépeikben, és ahogy kipukkadt a kriptodeviza lufi, úgy estek vissza a cég eladásai is.

bitcoin

Az Nvidia árfolyama nagyot esett a kriptodeviza lufi kipukkadásának hatására, a részvény ralija pedig még váratott magára 2019 júniusáig, onnantól kezdve viszont év végéig 77,5 százalékkal került feljebb a részvényárfolyam, idén pedig 31,2 százalékot emelkedett, csütörtökön 308,7 dolláron zárt az árfolyam.

A cég piaci kapitalizációja az árfolyam emelkedésével szintén új csúcsra ugrott, már közel 200 milliárd dollárt ér a cég.

Mi hatott az árfolyamra?

A tavalyi évben a cég fundamentumai meggyőzték a befektetőket arról, hogy még bőven van tér a növekedésre. Fontos kiemelni, hogy az Nvidia termékeit nem csak videojátékokhoz használják, a társaság GPU-it már adatközpontokban, mesterséges intelligencia rendszerekben és a robotoktól kezdve az önvezető autókon át rengeteg eszközben hasznosítják. Az eszközök felhasználási területe széles spektrumot fed le, hiszen a kiskereskedelmen keresztül, az egészségügyön át, a telekommunikációs cégek és ipari gyártók is használják. A cég olyan új felhasználási területekről számolt be, mint a felhő alapú gaming szolgáltatások, minőség ellenőrzés a gyártásban, egészségügyi képalkotás, vagy a genomika tanulmányozása.

A GPU előnye a CPU-val szemben, hogy ahelyett, hogy a feladatokat egy adott sorrendben végezné el, a lebontja a feladatokat sok részfeladatra, amelyeket szimultán, egyszerre old meg.

Az Nvidia szerint a videojátékok és a számítógép grafika csupán a kezdet a GPU-k számára, amelyet a cég negyedéves számai is megerősítenek, hiszen a gaming eladások emelkedése mellett egyre jelentősebb szerepet kapnak a cég egyéb szegmensei is, kiemelten az adatközpontok, és a felhő alapú gaming szolgáltatás.

 • A cég legfrissebb adatai szerint az árbevétel a negyedik negyedévben az egy évvel korábbi 2,21 milliárd dollárról 41 százalékkal 3,11 milliárd dollárra emelkedett.
 • Az árbevétel közel felét, 48 százalékot még mindig a gaming tette ki, azonban az adatközpont bevételek már 31 százalékkal járultak hozzá az árbevételhez.
 • Érdemes azt is megemlíteni, hogy legutóbbi negyedévben az adatközpont árbevételek magasabbak voltak (968 millió dollár), mint a korábbi éves gaming bevételek (954 millió dollár).
 • Az elemzők az árbevétel további emelkedésére számítanak, azonban a növekedés üteme lassulni fog.
 • Az elemzői várakozások szerint az árbevétel 10,9 milliárd dollárról 22,5 százalékkal 13,4 milliárd dollárra fog növekedni idén, a következő évben pedig 15 százalékkal 15,4 milliárd dollárra nőhet az árbevétel.
 • A nettó profit jelentős mértékű emelkedésére számítanak az elemzők a 2021-es üzleti évre, a növekedés lassuló ütemben, de 2022-ben is folytatódhat.
 • Az elemzők az idei pénzügyi évre 42 százalékos profitnövekedést várnak, a 2022-es pénzügyi évre pedig további 18,6 százalékos profitnövekedéssel számolnak.

A Reuters által megkérdezett 41 elemzőből 31 vételre, 8 tartásra ajánlja az Nvidiát, és csupán 2 elemzőnél van eladáson a részvény. Az elemzői célárak átlaga 304 dollár, ami alacsonyabb, mint a mostani árfolyam. A célárak alapján az elemzők megosztottak, a két legfrissebb célár például 258 illetve 330 dollár.

Az Nvidia közel 40-es P/E rátán forog, ami nem tűnik alacsonynak, a szektoron belül azonban nem kiemelkedően magas, ráadásul masszív, éves szinten 20-30 százalékos profitbővülés jöhet a következő években, ezt árazzák a magas szorzókkal a befektetők.

Mire számíthatunk idén?

A piaci szereplők masszív növekedést áraznak az Nvidiánál, ami a következő okokkal magyarázható:

 • Az új Ampere GPU-val kapcsolatos várakozások, valamint 7nm node-os chipek spekulált gyártásával, amely lehetővé tenné költségek csökkentését, a grafikus kártyák teljesítményének növelése mellett. Az Nvidia további növekedéséhez a Nintendo Switch eladások is hozzájárulhatnak, bár ezek értékesítésre hatással lehet a koronavírus.
 • Egy másik pozitív tényező, hogy a Turing széria végre megfizethetővé válik. A SUPER termékvonallal sikerült csökkenteni az egyébként borsos gaming árakat, hiszen egy megfizethető de erős GPU-t kínál a cég, relatívan alacsonyabb áron, és az RTX Turing szérián kívüli megfizethető, de erős GPU-k közönség kedvencnek bizonyultak. Ezzel együtt a nagy rivális AMD megmaradt a mainstream gaming szegmensben, így az Nvidia versenytárs nélküli a high-end gaming piacon.
 • A cég Ampere GPU-ja tovább csökkenti majd a gaming árakat, amivel versenyre kelhet a cég az AMD Radeon kártyáival, és ha a pletykák igazak a 7nm-ről, akkor nagy lehet a verseny a gépeiket felfejlesztő gamerek pénzéért, hiszen a technológiák közti generációs ugrás mindig fontos téma a gamer közösségben. Az iparág célközönsége egyébként egyre bővül, ahogy a fogyasztók vásárlóereje nő.
 • A cég GPU-it egyébként számos mesterséges intelligenciával kapcsolatos feladat ellátására használják, valamint fedélzeti számítógépekben is, és a cégé az egyetlen olyan GPU, amely képes GPGPU feladatok ellátására.
 • A Nintendo Switch eladások és a SUPER Turing már be van árazva a részvényárfolyamba, tehát a befektetőknek az új Ampere GPU-val kapcsolatos hírekre, valamint a kapcsolt termékvonalakra és a termékek pozicionálására érdemes figyelniük. A társaság egyébként hamarosan partnerségre lép az Intellel, hogy kiadja az úgynevezett SUPER mobilitási GPU-kat.

Címlapkép: Justin Sullivan/Getty Images

lany_buszon_maszk-pf
koronavirus2
repulogep_repter
koronavirus
takarekbank
orvostudomanyrakgyogyszerkutatasshutter-20170915
koronavírus 2020 03 14
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
orvostudomanyrakgyogyszerkutatasshutter-20170915