cimlap_arany0224
Üzlet

Elszállt az arany ára, itt vannak az új aranybányák

Portfolio
Az arany elszállásának következtében egy kellemes dilemmába kerültek az aranybányász társaságok. Nagy kérdés, hogy a hirtelen megnövekedett készpénzállományukat osztalék formájában visszajuttassák befektetőiknek, vagy jövőbeli kitermelésük növelésébe forgassák vissza. Mindenesetre most nagyon mennek az aranybányász cégek árfolyamai.

Nem mindegyik részvény akkor teljesít jól, amikor globális konjunktúra van a világban. Ilyenek például az aranybányász társaságok, amelyek az arany árának elszállásakor bontanak pezsgőt, ami jellemzően akkor következik be, amikor valami baj van a világban.

Az arany árfolyama csak idén már 10 százalékot menetelt felfele, egy éves időtávon azonban már 25 százalékos emelkedésben van.

Ilyenkor jön el a bányacégek nagy dilemmája, amire igazából minden cég áhítozik, mit kezdjenek a hirtelen megnövekedő készpénzállományukkal. A társaságok amennyiben rövidtávon gondolkodnak, akkor racionális lehet az osztalékkifizetések növelése, ezt a befektetők általában díjazni szokták. Azonban hosszútávon tervezve most lenne rá lehetőség, hogy jövőbeli kitermelési projektekbe fektessenek a vállalatok, ezzel biztosítva aranykihozataluk megfelelő szintjét az elkövetkezendőkben is. Az utóbbira igen nagy szükség lenne a Barrick Gold első embere, Mark Bristow szerint, ugyanis

amennyiben a jelenleg futó összes projekt sikeres lenne, még úgyis 30 százalékkal esne a világ aranytermelése 2029-re.

A nagy aranybányász cégek az elmúlt negyedévben mind jelentősen növelték osztalékkifizetéseiket. A Newmont 14 centről 25 centre, a Barrick 5-ről 7 centre részvényenként. Azonban az egyik nagy aranybányatársaságokba befektető portfoliómenedzser szerint az ilyen helyzetekben épphogy nem szabad sok osztalékot fizetni, ugyanis ilyenkor kell készpénzt raktározni a nehezebb időkre.

Az elmúlt évek nem az aranybányász társaságokról szóltak, hanem a nagy felvásárlásoktól voltak hangosak, melynek következtében drasztikusan növekedett a cégek hitelállománya, azonban a jövőbeli termelés fenntartására mindemellett kevés beruházást eszközöltek. Pedig egy bányásztársaság szempontjából kulcsfontosságú a termelési szint fenntartása, ugyanis ha drasztikusan csökken a kínálat, akkor az aranyár bár felmegy, de ennek áldásos hatását csak egyre kisebb volumenen tudnák realizálni a társaságok.

A Newmont egy köztes utat próbál találni, ugyanis januárban bejelentette, hogy 79 százalékkal emeli osztalékát, mely így éves szinten elérné már az 1 dollárt részvényenként, és emellett 5 évig fenntartaná a jelenlegi termelési szintjét. A Barrick ezzel szemben szintén növekvő osztalékot jelentett be, azonban az öt éves termelési előrejelzését lefele módosította cserében. Az idő majd eldönti, melyik stratégia válik be jobban. A Barrick egy éves időtávon 64 százalékot emelkedett, a Newmont 40 százalékot.

Címlapkép: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

forint200124
koronavirus, mikroszkop
fertőtlenítés budapest koronavírus mti
london vihar
Bika
shutterstock_564998512
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
webinárium
Első lépések egy online kereskedési felületen.
london vihar