Koronavírus tőzsde
Üzlet

Mi ez az őrület a tőzsdéken? És miért pont most történik?

Hónapok teltek el azóta, hogy kitört a koronavírus-járvány, ez azonban a tőzsdei árfolyamokon eddig csak korlátozottan tükröződött, több részvényindex új történelmi csúcsra emelkedett. Tegnap azonban valami megváltozott.

Miért esnek a tőzsdék?

Erre a kérdésre egy újabb kérdéssel is válaszolhatnánk: Miért emelkedtek eddig? A múlt hétig arról szóltak a hírek, hogy egyre magasabbra kúsznak a világ részvénypiacai, több tőzsde (Nasdaq, Dow Jones, S&P 500, DAX, vagy a magyar BUX) történelmi csúcsának közelében vagy konkrétan historikus csúcson állt, miközben egyébként már tombolt a koronavírus. A tőzsdéket több rövid és hosszútávú tényező húzta egyre feljebb:

 • a globális likviditásbőségben szinte minden eszközosztályba áramlott tőke, egészen extrém képződményeket is létrehozva, mint a kriptodeviza-lufi, az elmúlt években jellemzően a részvénypiacokat is részben a likviditásbőség hajtotta
 • alternatívák hiánya, hiszen az alacsony hozamkörnyezetben vonzó befektetést jelentenek a részvények
 • az elmúlt években a vállalatok sajátrészvény-vásárlásai jelentették a tőzsdei emelkedés egyik legfontosabb (ha nem a legfontosabb) motorját, és bár ennek volumene valamelyest csökkent, még mindig jelent felhajtóerőt az árfolyamokra
 • az aktuális gyorsjelentési szezon is relatíve jól alakul, az amerikai vállalatok (S&P 500) 70 százaléka vártnál jobb profit-, 66 százaléka vártnál jobb bevételi számot közölt a tavalyi negyedik negyedévre, a vállalatok bevételei átlagosan 3,6 százalékkal bővültek, profitjuk pedig 0,9 százalékkal nőtt (bővülésre 2018 negyedik negyedéve óta nem volt példa)
 • a 2009 óta tartó rali során geopolitikai eseményeken, regionális konfliktusokon, politikai eseményeken is relatíve gyorsan átléptek a befektetők, így sokáig úgy tűnt, hogy a koronavírus is ebbe a kategóriába eshet majd
 • a koronavírus a járvány terjedésének első időszakában több szempontból is összehasonlítható volt korábbi vírusokkal (SARS, Ebola, madárinfluenza, sertéspestis stb.), azok gazdasági és tőkepiaci hatásai alapján az első, január végi sokkhatás után a befektetők többsége a koronavírus hatásáról is azt gondolta, hogy elsősorban regionális (Kína és szomszédos országok) kis intenzitású és rövid életű lesz, ráadásul ez a hatás fiskális stimulussal részben semlegesíthető lesz, emiatt is tovább emelkedtek a tőzsdék,
 • és van még egy érdekes hatás: az elmúlt évek tapasztalatai alapján eddig minden esést vételre kellett felhasználni, hiszen túl sokan vannak, akik lemaradtak a raliról, és alig várják, hogy felszállhassanak a robogó vonatra, a koronavírus sokaknak lehetőséget jelentett a beszállásra.  
 • Az elmúlt napok tendenciái alapján azonban globális járvány körvonalazódik, az egészségügyi, gazdasági és tőkepiaci hatás már nem lokális és elszigetelt, ezt kezdték el ezen a héten beárazni a befektetők.  

Mekkora az esés?

Tegnap a vezető amerikai és európai részvényindexek 3-4 százalékot estek, de voltak olyan benhmarkok, mint a görög FTSE Athex, amelyiknek az értéke 8 százalékkal került lejjebb.

Hogy ezeket a mozgásokat perspektívába helyezzük:

 • egy nap alatt globálisan 1700 milliárd dollárral csökkent a tőzsdei vállalatok piaci kapitalizációja
 • a német DAX és a francia CAC 2016 júniusa, a brit FTSE 2016 januárja, a Dow Jones 2018 februárja óta nem esett ekkorát,
 • a tegnapi esés több részvényindexben az egész eddigi emelkedést kitörölte, tavaly év végéhez képest már mínuszban áll több vezető amerikai (S&P 500, Dow Jones), az olasz, a spanyol, a német vagy akár a magyar részvényindex is.

Hová menekül a tőke?

Idén a részvénypiacok menetelésével párhuzamosan a klasszikus menekülőtermékek, a nemesfémek, az amerikai állampapírok vagy a japán jen árfolyama is erősödött, ami jól mutatja, hogy a részvénypiaci emelkedés ellenére fokozódott a bizonytalanság a tőkepiacokon, amit elfedtek az újabb és újabb részvénypiaci csúcsokról szóló hírek, tegnap viszont megérkezett a sokak által várt korrekció a részvénypiacokon, amivel páthuzamosan tovább emelkedett az arany és az ezüst, az amerikai állampapírok vagy a japán jen árfolyama, vagyis a korábbi fedezékeket használták a befektetők.  

Nem olcsók a részvények

Általánosságban a részvények már nem olcsók, az egyes piacok között azonban nagy különbségek vannak. Globálisan az egyik legfontosabb részvényindex, az S&P 500 vállalatainak P/E alapú átlagos árazása jelenleg már olyan szintre emelkedett, aminél magasabbat legutóbb a dotcom buborék idején láthattunk.

Nagy különbség van azonban a fejlett és a fejlődő részvénypiacok árazásában, utóbbiak még most is jóval alacsonyabbak, ráadásul historikusan sem kiemelkedők.

A 2009 óta tartó raliban az árazások több részvénypiac esetén feszítetté váltak, az amerikai mellett például a portugál részvények sem mondhatók olcsónak.

A fejlődők között is találhatunk historikusan magas árazásokat, például az indiai, a brazil vagy az orosz részvénypiacon.

Két út áll előttünk

2019 közepe óta érdekes dolog történik a globális részvénypiaci tőkeáramlásban: miközben világszinten tőkekiáramlás történik a részvényalapokból, a fejlett és fejlődő részvénypiacok mozgását leképező MSCI index értéke meredeken emelkedett. Ez két dolgot jelenthet:

 • egyrészt a tőzsdék további emelkedésével kapcsolatban optimizmusra adhat okot, hogy sok pénz van parkolópályán, sok befektető csak a megfelelő beszállási pontra vár, a későbbi tőkebeáramlás pedig támogathatja a további részvénypiaci emelkedést,
 • a másik olvasat az, hogy sok befektető szerint a részvénypiacok a gazdasági fundamentumokhoz képest valamelyest előre szaladtak, vagyis a tőkeáramlás és a tőzsdei árfolyamok alakulása közötti olló úgy zárulhat össze, hogy a részvénypiacoknak kell esniük.
flow1
Forrás: SocGen

Mi jöhet most?

A következő hetekben a híreket vélhetően továbbra is a koronavírus uralja majd, gyors áttörésre nem érdemes felkészülni, a vírus kezelésére alkalmas készítmény kifejlesztése hosszadalmas folyamat, legfeljebb a vírus terjedése lassulhat a következő hónapokban. A 2002-2003-as globális SARS-járvány 9 hónapig tartott, ahhoz képest a mostani járvány lényegesen több megbetegedést okozott és már most jóval több halálos áldozattal járt, ez alapján is kijelenthető, hogy a koronavírus még jó esetben is hónapokig velünk marad.

Az elmúlt évek ralijában az amerikai tőzsdék jártak az élen, így most is érdemes lesz figyelni, hogy azokban folytatódik-e az emelkedő trend. Az egyik legfontosabb benchmark, az S&P 500 értéke az elmúlt napok esésével több mint 5 százalékkal került lejjebb, sok befektetőnek ez már elég, hogy vételi pozíciókat nyisson, innen jöhet egy felpattanás. A tegnapi eséssel az árfolyam a 3215 pontnál húzódó szintre érkezett meg, ami az elmúlt hónapokban többször szolgált már támaszként. Amíg az a szint kitart, folytatódhat az emelkedés, ha azonban az elesik, akkor nagy térhet nyílhat meg az esés előtt.

Címlapkép: Tomohiro Ohsumi/Getty Images

cimlap_olaj0403_2
covid cimlapkep 200403
Adidas
koronavirusclk
bojár gábor
koronaviruscoronavirus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Felület, ahol az esésből is profitálhat
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
cimlap_olaj0403_2