Traders
Üzlet

Megérkeztek a vevők, emelkedéssel zárt a BUX

Portfolio
A nap elején még súlyos esét láthattunk a legtöbb európai tőzsdén, napon belül azonban enyhült az eladói nyomás, a vezető európai részvényindexek jelentőset emelkedtek a napi mélypontjukhoz képest. A magyar tőzsdén nap közben fordulat állt be, a BUX felpattant, a blue chipek kivétel nélkül emelkedéssel zárták a szerdai kereskedést.

Nagy esés után emelkednek a tengerentúli tőzsdék

A hét elejének nagy esése után felpattantak a tengerentúli tőzsdék, a befektető a koronavírussal kapcsolatos számokra figyelnek, valamint a Donald Trump amerikai elnök koronavírussal kapcsolatos sajtótájékoztatójára várnak, amelyre a Reuters szerint magyar idő szerint éjfélkor kerülhet sor. Emellett a vállalati hírekre figyelnek a befektetők, a Disney árfolyama esett, miután bejelentették, hogy távozik a cégtől a korábbi vezér. A Beyond Meat árfolyama 6,4 százalékkal került feljebb, miután a Starbucks bejelentette, hogy a kanadai üzletei a következő héttől megkezdik a cég növényi alapú reggeli szendvicseinek értékesítését. A Dow 1,6 százalékos erősödése mellett, az S&P 500 1,4 százalékot emelkedett.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Felpattant a BUX a nap végére

A BUX nagy esés után végül 1 százalékos emelkedéssel tudott zárni, a blue chipek kivétel nélkül emelkedtek, az OTP 0,4 százalékos emelkedése mellett, a Magyar Telekom 1 százalékkal került feljebb, míg a Mol 1,3 százalékot erősödött, a legjobban teljesítő hazai blue chip a Richter volt, amelynek árfolyama 1,8 százalékot emelkedett. A legjobban teljesítő hazai részvény a DM-KER volt, a leggyengébben a Forrás teljesített.

Új elnöke lesz a Disneynek

A befektetők vegyesen fogadták a bejelentést, amely szerint a Disney korábbi elnöke, Bob Iger helyére a cég szórakoztatóparkjainak vezetője, Bob Chapek fog kerülni. A piaci kommentárok szerint a bizonytalanság forrása, hogy az új vezető tapasztalatai más területhez kötődnek, és nem rendelkezik a tartalmak gyártásához megfelelő tapasztalatokkal, például a történetmesélés terén. A Disney Iger vezetése alatt egyébként a világ legnagyobb stúdiójává vált, olyan cégek akvizíciójával, mint a Pixar, Marvel, Lucasfilm, vagy a 21st Century Fox.

A Disney árfolyama 1,6 százalékkal került ma lejjebb.

Felpattantak a tech részvények

Az elmúlt időszakban a nagy amerikai tech részvényeket ütötték a legjobban, miután a koronavírus globális terjedésével kapcsolatos hírek láttak napvilágot. Az Apple például korábban bejelentette, hogy a vírus miatt nem fogja tudni tartani a korábban kijelölt árbevétel várakozásait.

A mai pillanatnyi fellélegzés közepette az említett tech részvények ismét nagy mozgásokat mutatnak, de ezúttal emelkednek. A legjobban teljesítő FAANG részvény a Netflix, de többi részvény is több mint 1,5 százalékkal került feljebb.

Itt egy újabb menedék azoknak, akik félnek a koronavírustól

Az energiaszektoron belül a közművek vészelték át a legjobban az eheti piaci vérengzést, átlagosan fele akkorát estek, mint a nagyobb nyugati indexek. Globális tendencia, hogy a kínai társaságok erősen felülteljesítők a héten, hiszen a járvány ott már lecsengőben van, azonban az európai alulteljesítés leginkább a közműveknél érhető tetten, hiszen lokális üzletről van szó. A nagy olajcégek esetében az olajpiac globális mivoltának köszönhetően az amerikai társaságok estek a legnagyobbat annak ellenére, hogy a koronavírus Olaszországban terjed drámaian.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a magyar tőzsde

Elképesztő fordulat történt a magyar tőzsdén, a BUX napon belül 2,3 százalékos mínuszban is állt, azonban ahogy enyhült az eladói nyomás, úgy emelkedett az index értéke is, jelenleg 1 százalékos pluszban van a BUX. A blue chipek kivétel nélkül 1 százalék körüli emelkedést mutatnak, a magyar tőzsdén a legjobban az AutoWallis és az Opus teljesít.

Felpattantak az amerikai tőzsdék

Durván estek az amerikai részvénypiacok a hét első felében, a koronavírus terjedésével kapcsolatos hírek miatt, azonban szerdán emelkedéssel nyitottak a tengerentúli tőzsdék, a javuló európai hangulat úgy tűnik, hogy Amerikára is átterjedt, az S&P 500 1,4 százalékkal, a Dow 1,2 százalékkal került feljebb.

Utolsókból lesznek az elsők

Nagyot esett a héten az olasz részvénypiac, miután Olaszország lett a koronavírus terjedésének egyik európai gócpontja, a befektetők elkezdték beárazni, a járvány negatív hatásait az olasz nagyvállalatokra. Az FTSE MIB 5,4 százalékkal került lejjebb hétfőn, kedden pedig további 1,4 százalékot esett az olasz tőzsde, ma azonban emelkednek az olasz részvények, valószínűleg a túladott piacon technikai korrekció lehet, ma több mint 2 százalékkal került feljebb az olasz részvényindex. Az olasz tőzsde öt legjobban teljesítő komponense több mint 3 százalékot emelkedett, a legjobban a PSA Csoporttal összeolvadni készülő Fiat Chrysler teljesít.

Felpattanás

Nagy fordulatot láthatunk az európai tőzsdéken, a vezető részvényindexek közül jelenleg már a német, a francia és a brit is a pozitív tartományban áll. A koronavírussal kapcsolatban kiemelten pozitív hír nem érkezett, inkább technikai jellegű felpattanásról van szó, az elmúlt napok esése után rövid távon gyorsan túladottá vált több részvény és részvényindex is.

Emelkednek az autóipari cégek

Nagyot emelkedett az európai autóipari cégek árfolyama. A CAC és DAX jelentőset esett ma nap közben, viszont ahogy közeledünk a délután második feléhez, mindkét részvényindexek alaposan visszahúzták. A két irányadó részvényindex legjobban teljesítő komponensei között egyébként szép számmal találhatunk autóipari cégeket. A legnagyobbat a PSA árfolyama emelkedett, a befektetők kedvezően fogadták a cég gyorsjelentését, de a PSA-val összeolvadni készülő Fiat Chrysler árfolyama is jelentősen feljebb került.

Fordulat napon belül

Csak kapkodjuk a fejünket, milyen árfolyammozgások vannak a magyar tőzsdén: miközben nap közben a BUX még 2,3 százalék mínuszban is állt, jelenleg 0,8 százalék pluszban áll az értéke. A BUX egyébként pont a 43 000 pont körüli kulcsszinten próbálják megfogni, ez a szint az elmúlt hónapokban több alkalommal támaszként szolgált.

A napon belüli fordulatban alaposan kivette a részét az OTP, a bankpapír már 2,1 százalék, mínuszban is állt, jelenleg 1,7 százalékos emelkedésben van.

A Richter 4,1 százalékos mínuszból fordult, jelenleg 1,6 százalék pluszban áll.

A kispapírokban is nagy mozgások vannak, a keddi vesztesek, az Est Media, a NordTelekom vagy a Nutex árfolyama is nagyot emelkedett ma.

Nagyot emelkedett a Fiat-Chrysler és PSA

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a kedvezőtlen részvénypiaci hangulat ellenére emelkedni tudott két autógyártó, azonban néhány órával később már elmondható, hogy nagyot emelkedett a PSA árfolyama, a francia gyártó reggel jelentős visszaesésről számolt be a globális járműértékesítésben 2019-ben, azonban az árbevétel mérsékelten, de rekord szintre emelkedett tavaly. A társaság profitja 13 százalékkal emelkedett, valamint a menedzsment alaposan megemelte az osztalék mértékét. A PSA árfolyama 6 százalékkal került feljebb.

A befektetők kedvezően fogadták a PSA gyorsjelentését, azonban nem csak a francia gyártó, hanem a Fiat-Chrysler árfolyama is jelentősen megemelkedett. A befektetők azt árazhatják, a két cég tervezett összeolvadása előtt a csökkenő járműeladások ellenére stabilnak tűnik a vállalatok pénzügyi háttere. A Fiat-Chrysler árfolyama 4,7 százalékkal került feljebb.

Hirtelen nagyot rántottak a magyar tőzsdén

Valamelyest enyhült a nyomás a magyar tőzsdén, a BUX napon belül 2,3 százalékos mínuszban is járt azonban visszahúzták a hazai részvényindexet, jelenleg 0,4 százalékkal került lejjebb. A blue chipek közül a Magyar Telekom egész nap jól tartotta magát, a cég árfolyam 1 százalék körüli emelkedést mutat, azonban az OTP-be alaposan belerántottak, a bankpapír 2,1 százalékos mínuszban is járt már, viszont a délutáni kereskedés első felére 0,3 százalékot emelkedett az árfolyam. A nap nagy vesztese a BUX komponensek közül eddig Waberer's.

A nagy esések ellenére is emelkedik két autógyártó

Ütötték az autógyártókat az elmúlt időszakban, hiszen sok európai gyártónak szüneteltetnie kellett a gyártást a Kínai üzemekben, a járműgyártók árfolyamára a koronavírus terjedésével kapcsolatos hírek is negatív hatással voltak, azonban akad olyan járműgyártó, pontosabban kettő, amelyek részvényárfolyama a kedvezőtlen részvénypiaci hangulat ellenére is szignifikánsan emelkedni tudott. A PSA közzétett legfrissebb számait, tavaly jelentősen visszaesett a cég autóértékesítése, de a bevételek mérsékelten, a profit pedig 13 százalékkal nőtt, valamint a menedzsment alaposan megemelte az osztalék mértékét. A PSA részvényárfolyama 2,1 százalékkal került feljebb (miközben a CAC 1,3 százalékot esett).

A másik autógyártó, amelynek emelkedett ma az árfolyama a Fiat-Chrysler, amely egyébként a PSA Csoporttal való összeolvadásra készül. Az olasz-amerikai gyártó árfolyama 1,5 százalékkal került feljebb.

Mérséklődni látszik az esés az európai részvénypiacokon

Mérséklődni látszik az esés az európai részvénypiacokon, ahogy az eladói nyomás enyhül, az európai tőzsdék többsége 1-2 százalékos esést mutat. A DAX napon belül már 3,3 százalékos mínuszban is járt, azonban visszahúzták a német tőzsdét. A BUX napon belül 2,3 százalékos mínuszban is járt, azonban minimális erősödés után 1,3 százalékot csökkent a hazai részvényindex.

Nagyot esett a DAX, a német pénzügyi cégeket ütik a leginkább

Hatalmasat esett ma a DAX, a német részvényindex 3,3 százalékos mínuszban is járt, az index leggyengébben teljesítő komponensei között elsősorban bankpapírokat és a Lufthansát találjuk, érdekesség egyébként, hogy a sokat ütött autógyártók közül most egy sincs a 10 leggyengébben teljesítő DAX komponens között.

Tovább esnek az európai tőzsdék

Tovább fokozódik az eladói nyomás az európai részvénypiacokon, hiszen percek alatt még nagyobbat zuhantak a kontinens tőzsdéi, a DAX 3,3 százalékos mínuszban is járt már, a magyar tőzsde több mint 2 százalékos esésével csak a középmezőnybe fér be a nagy esők között.

Nem bírnak felállni az európai tőzsdék a nagy esés után

Nem bírnak felállni az európai tőzsdék a hét elején tapasztalt zuhanás után, a befektetők a koronavírus globális terjedésével kapcsolatos hírekre figyelnek, miután több vállalat is jelezte, hogy a vírus miatt nem lesz képest tartani a bevételi előrejelzéseit. Az alkoholgyártó Diageo árfolyama esett, miután a cég bejelentette, hogy 200 millió fontos profitcsökkenésre számít a vírus miatt, valamint az élelmiszerszektorban tevékenykedő Danone is lecsökkentette az értékesítési, valamint profit marzs várakozásait.  A világ részvénypiacai az elmúlt négy napban nagyjából 3 billió dolláros veszteséget könyveltek el.

Nagyot esett a PSA Csoport eladása

Közzétett legfrissebb számait a PSA, tavaly jelentősen visszaesett a cég autóértékesítése, de a bevételek mérsékelten, a profit pedig 13 százalékkal nőtt. A menedzsment alaposan megemelte az osztalék mértékét.

Tovább a cikkhez

Lejjebb került a BUX, esik a Richter

A szerdai piacnyitás után a magyar tőzsde 1,6 százalékos mínuszban is járt, majd a BUX a korábbi esés egy részét le tudta dolgozni, a hazai részvényindex 3 milliárd forintos forgalom és 338 pontos mínusz mellett 0,8 százalékkal került lejjebb. A blue chipek közül a Richter teljesít a leggyengébben, a gyógyszergyártó részvényei 3,3 százalékos mínuszban is jártak, majd a Richter a korábbi esés egy részét le tudta dolgozni és a cég részvényárfolyama 2,2 százalékkal került lejjebb. Az OTP 0,2 százalékos esése mellett a Mol 0,6 százalékot esett, míg a Magyar Telekom 1 százalékkal került feljebb.

Kereskedés RICHTER-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Eséssel indult a szerdai kereskedés az európai tőzsdéken

A tengerentúli tőzsdék jelentős, keddi esése után az ázsiai részvényindexek is lejjebb kerültek szerdán, a piaci kommentárok szerint a befektetők a koronavírus terjedése és a globális járvány lehetősége miatt aggódnak. Európában is eséssel indult a szerdai kereskedés, a CAC40 0,6 százalékos esése mellett a DAX 0,9 százalékkal került lejjebb, míg az olasz tőzsde 0,2 százalékot esett.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Lejjebb került a BUX a szerdai piacnyitás után

Eséssel indult a szerdai kereskedés a magyar tőzsdén, a BUX 207 pontos mínusz mellett 0,5 százalékkal került lejjebb, a blue chipek közül a Mol és a Magyar Telekom árfolyama stagnált a szerdai piacnyitás után, az OTP 0,8 százalékkal került lejjebb, míg a Richter 0,4 százalékot esett.

Eséssel indulhat a szerdai kereskedés Európában Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • Lejjebb kerültek az ázsiai tőzsdék szerdán, miután a piaci kommentárok szerint a befektetők a koronavírus járvány globális terjedése miatt aggódtak. A Nikkei 0,8 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,9 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze 0,8 százalékot esett. Ázsia más részein is estek a tőzsdék, a dél-koreai Kospi 1,3 százalékkal került lejjebb, míg a szingapúri tőzsde 1,1 százalékot esett.
  • Az amerikai határidős részvényindexek feljebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 100 pontos mínusza 0,8 százalékos esést vetíthet előre a szerdai piacnyitásra. Emellett érdemes megemlíteni, hogy a tengerentúli tőzsdék közül a Dow és az S&P500 is 3 százalék feletti eséssel zárta a keddi kereskedést, míg a DAX tegnap 1,9 százalékkal került lejjebb.
  • Szerdán a KSH a decemberi keresetek statisztikáit teszi közzé, az Egyesült Államokból a januári újlakás értékesítési adatsort publikálják majd, emellett Christine Lagarde EKB-elnök nyilatkozatára figyelnek a befektetők.
  • A forint az irányt keresi az euróval szemben ma reggel, egy euróért 338,66 forintot kell fizetni, míg egy dollár 311,41 forintba kerül.

Szerdán teszi közzé beszámolóját többek között a Danone és a Peugeot is. 

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Arne Dedert/picture alliance via Getty Images

Nagyot ment a Masterplast tavaly: jóval a cél felett az adózott eredmény (2.)

Erős évet zárt a Masterplast, 2019-ben a vállalat hozta a menedzsment által az év elején kitűzött bevétel-és EBITDA-célokat, az adózott eredmény szintjén pedig felül is teljesítette a tervet. A negyedik negyedévben a bevétel egyszámjegyű emelkedése mellett profitszinten kétszámjegyű növekedésről számolt be a cég, ami a profitabilitás javulását jelzi. A vezetőség pozitív építőipari környezettel számol a folyó évre is, ami megalapozhatja a további növekedést – derül ki a cég kedden, piaczárás után közzétett gyorsjelentéséből.

Tovább a cikkhez
koronavirus, mikroszkop
15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát
kórház
kórház
kórház getty
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
gázmaszkos ember bénázik egy moslékos hordóval a menzán