Tőzsde
Üzlet

Koronavírus ide vagy oda, lesz itt még új csúcs a tőzsdéken

Portfolio
A Reuters felmérésében résztvevő alapkezelők és stratégák szerint az S&P 500 és a Dow Jones is a korábbinál magasabb csúcson zárhatja az évet, a kockázatok között azonban megemlítik a koronavírust és az amerikai elnökválasztást is.

A Reuters által megkérdezett stratégák szerint az amerikai részvénypiac valószínűleg jól teljesíthet idén, azonban érdemes nagyobb korrekcióval számolni, ha a koronavírus járvány rosszabbra fordul vagy az amerikai elnökválasztással kapcsolatos bizonytalanságok miatt nyomás alá kerülnek a tőzsdék.

Az S&P 500 3400 pontnál zárhatja az idei évet, a Reuters által az elmúlt két hétben készített felmérésében résztvevő 50 stratéga és alapkezelő várakozásai alapján. Mindez 5,2 százalékos emelkedést jelentene az index 2019. december végi záróértékéhez képest és 8,7 százalékos erősödést jelentene az S&P500 keddi záróértékéhez viszonyítva.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A felmérésben résztvevők célárainak egy része még a hét eleji nagy esés előtt érkezett be, miután a koronavírus terjedésével kapcsolatos aggodalmak fokozódása nyomán a tengerentúli tőzsdék hatalmasat estek. A koronavírussal kapcsolatban a befektetők amiatt aggódtak, hogy a vírus rányomja majd bélyegét a gazdaságra és a vállalati eredményekre is. Több cég is jelezte az elmúlt időszakban, hogy a koronavírus hatással lesz a teljesítményére, az Apple február 17-én jelentette be, hogy tudja tartani a márciussal záruló negyedévben a korábban tett árbevételi várakozásait a koronavírus miatt.

A Reuters felmérésében résztvevők egy része nem várt jelentős piaci korrekciót idén, bár a felmérés azon résztvevői, akik korrekciót várnak, a koronavírus hatását jelölték meg, mint legvalószínűbb kiváltó okot. A piaci szereplők az árazások miatt is aggódtak, miután a tengerentúli tőzsdék nem is olyan régen még történelmi csúcsaikon jártak.

A stratégák egy része szerint alacsony annak az esélye, hogy az amerikai gazdaság recesszióba kerül idén, a Credit Suisse szakértője szerint a recesszió kockázata jelenleg mérsékelt, hacsak a koronavírussal kapcsolatos helyzet nem fordul rosszabbra annál, mint amit a piac jelenleg áraz, a szakértő nem lát okot arra, hogy piac ne kapaszkodhatna feljebb, a szakértő szerint az S&P500 3 600 ponton zárhatja az idei évet.

A koronavírus mellett a befektetők egy másik potenciális kockázatra, a közelgő amerikai elnökválasztásra is figyelnek: az elnökválasztással kapcsolatos kockázatok eddig az amerikai egészségügyi és a biztosítószektor részvényei esetében kezdtek beárazódni, azután, hogy Bernie Sanders szenátor megnyerte a nevadai előválasztást, a szenátor programja tartalmazza az általános egészségügyi program tervét is.

A Reuters felmérése alapján a résztvevők azt várják, hogy a Dow idén 30 342 ponton zár, ami 12 százalékkal magasabb az index keddi záróárához képest, míg a tavaly december végi záróárhoz képest 6,3 százalékos erősödést jelentene.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

(Reuters)

Címlapkép forrása: David Dee Delgado/Getty Images

Ola
New Yorki tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
katonaság koronavírus járvány