Benzin
Üzlet

Nincs megállás, péntektől újabb jelentős benzinár csökkentés jön a kutakon

Portfolio
A világ nagy kőolajkitermelői március elején tartott találkozójukon nem voltak képesek megegyezésre jutni a kitermelés csökkentéséről, és Szaúd-Arábia árháborúba kezdett, továbbá az olajkereslet is jelentősen csökken, amelyet követően az olajár közel harminc éve nem látott mértékben zuhant. Az olajár hatalmas esése a hazai üzemanyagárakra is hatással van, péntektől ismét nagyot csökkent az benzin ára a hazai kutakon, a benzin ára az újabb 10 forintos csökkentéssel fontos lélektani szint alá kerül, 298 forintra csökken. Érdemes megemlíteni, hogy legutoljára 2016. február végén járt 300 forint alatt a benzin ára. A gázolaj ára pénteken nem változik majd.

A nagy kőolajtermelő országok március eleji, bécsi ülésükön nem voltak képesek tető alá hozni a megállapodást a kitermelés csökkentéséről, ráadásul Szaúd-Arábia árháborút indított, minderre reagálva az olajár közel harminc éve nem látott mértékben zuhant. Emellett fontos kiemelni, hogy egyrészt továbbra sem enyhül a szaúdi-orosz olajháború, másrészt pedig a koronavírus terjedésének megakadályozására egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak az országok, melynek következtében drasztikusan csökken az üzemanyag kereslet. Ez a két faktor egyre lejjebb nyomja a kőolaj világpiaci árát. Ezzel szemben a forint jelentősen gyengült az elmúlt napokban a dollár árfolyamához képest, de ez a hatás jóval enyhébb volt, mint az olajárakra nehezedő nyomás.

Az olajár igen jelentős esése után számítani lehetett arra, hogy jelentősen csökkenni kezdenek a hazai üzemanyagárak, a korábbi cikkünkben megírtuk, hogy ha a finomított termékek árváltozásából indulunk ki, akkor jelentős árcsökkenés is jöhet a magyar kutakon. A Mol a múlt héten két lépésben összesen 30 forinttal csökkentette a benzin árát, míg a gázolaj ára a múlt héten két lépésben 25 forinttal csökkent.

Az árcsökkenésnek azonban ezzel még nem volt vége, ma tíz forinttal csökkent a benzin ára, és a holtankoljak információi szerint pénteken újabb 10 forintos csökkenés következik, amelyet követően a 95-ös benzin literenkénti átlagára bruttó 10 forinttal 298 forintra csökken, míg a gázolaj ára pénteken nem változik.

Fontos kiemelni, hogy viszonylag ritka a kétszámjegyű üzemanyagár-csökkentés, a pénteki naptól érvényes, 10 forintos benzinár-csökkentés 2000 óta gyűjtött adataink szerint a negyedik legmagasabb. A benzin esetében a péntektől érvényes, újabb 10 forintos vágással a benzin ára március 11. óta (a pénteki árcsökkentést is figyelembe véve) összesen 67 forinttal csökkent. Emellett érdemes megemlíteni, hogy legutoljára 2016. február végén járt 300 forint alatt a benzin ára.

Bár a gázolaj ára pénteken nem változik majd, azonban érdemes kiemelni, hogy a gázolaj ára március 11. óta összesen 41 forinttal csökkent.

Címlapkép forrása: Getty Images

fertőtlenítés koronavírus magyar
volkswagen pozsony koronavirus
koronavírus covid-19 járvány orvos
koronavirus, mikroszkop
koronavírus piac vásárlás járvány maszk
lany_buszon_maszk-pf
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
webinárium
Kiváló részvények, melyek már sok vihart túléltek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
irodahaz