Előfizetői tartalom

Megérkezett a felmentősereg az olaj piacára, de sok lehet még a vérveszteség

Portfolio
A mai naptól lépett életbe az OPEC+ termelés-csökkentési egyezménye, melynek keretében soha nem látott mértékű olajkínálat szűkítést hajthat végre a kartell, a globális kínálat 10 százalékát tűntetheti el az olajpiacról. Azonban az üzemanyagkereslet visszaesése olyannyira drámai mértékű, és a világ kőolajtárolói pedig annyira telítettek már, hogy félő, kicsit későn érkezik a felmentősereg.

Megérkezett a várva várt felmentősereg

A mai naptól, tehát május elsejével lépett életbe a legutóbbi rendkívüli OPEC+ ülésen született megállapodás, melynek értelmében 9,7 millió hordó/nappal csökkentheti a kartell az olajtermelését, ami soha nem látott mértéket ölt, a globális olajkínálat nagyságrendileg 10 százalékát teszi ki.

Igen jelentős változás következett be a világ olajpolitikája kapcsán. Donald Trump, amerikai elnök eddig ellenségének tartotta az olajkartellt és az általuk kikényszerített magas olajárakat, ugyanis az amerikai polgárok emiatt drágábban autózhattak. A legutóbbi alku során viszont épp Trump volt az, aki közvetített Oroszország és Szaúd-Arábia között, hogy létrejöhessen az új megállapodás, mivel hatalmas bajban van az Egyesült Államok palaolajipara, mely 40-50 dolláros olajárnál lenne nullszaldós. Az Egyesült Államok az energiafüggetlenségét veszítené el, amennyiben hagyná csődbe menni a palaolajszektort, és mellette 2 millió munkahelytől is búcsút mondhatna.

A legutóbbi rendkívüli OPEC+ ülés

A végső megegyezésre április 12 vasárnapig kellett várni, melynek értelmében

A cikk tartalmából:

  • A mai naptól lépett az OPEC+
  • Mire lehet elé a kartell erőfeszítése?
  • Megmenekült az olajpiac?
  • Merre tovább olajár?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés