Előfizetői tartalom

Olyan súlyos a helyzet, hogy nem ad előrejelzést az OTP, de adtak néhány kapaszkodót

Az elmúlt években elkényeztette a piaci szereplőket az OTP azzal, hogy rendszeresen közzétette, milyen gazdasági folyamatokra számít azokban az országokban, ahol jelen van. A koronavírus-járvány azonban mindent felülírt, a menedzsment még az idén márciusban kiadott várakozását is visszavonta, előrejelzést még most, május elején sem tud adni 2020-ra. Azért nem maradtak információk nélkül a befektetők, az első negyedéves gyorsjelentés után közzétett prezentációból kiderül, hogy látja a kialakult helyzetet a régió országaiban a menedzsment, és hogy az egyes országokban mekkora a kitettsége a válság által leginkább sújtott, kritikus szektorokban.

Az elmúlt években hozzászoktunk, hogy az OTP rendszeresen közzétette azt, hogy milyenek a gazdasági kilátások azokban az országokban, ahol a bankcsoport jelen van. Nem csak egyszerűen a GDP-növekedésre vonatkozó becsléseit, de más paraméterek, így az export, a munkanélküliségi ráta vagy az infláció alakulásával kapcsolatban is. Az első negyedév végén például így nézett ki táblázatos formában, hogy mire számít az OTP azokban az országokban, ahol jelen van:  

2019
Forrás: OTP

A magyar operációra még ennél is részletesebb adatsort osztottak meg, kiegészítve például a lakossági fogyasztásra, az alapkamatra vagy a várható euróárfolyamra vonatkozó várakozásokkal:

2019 magyar
Forrás: OTP

A globális koronavírus-járvánnyal kapcsolatos bizonytalanságot jól mutatja, hogy idén nem tett közzé ilyen egzakt várakozásokat az OTP, a gyorsjelentésben pedig kiemelték, hogy

Előrejelzések az OTP-től

  • Korábban az OTP rendszeresen közzétett várakozásokat arról, mi várható azokban az országokban, ahol jelen van
  • A koronavírus-válság miatt májusban visszavonta a bank a márciusi várakozását
  • Egyelőre nincs új előrejelzés
  • Van viszont egy összefoglaló arról, hogyan létja a kialakult helyzetet a régiós országokban a bank
  • És azt is látjuk, mekkora a bank kitettsége a koronavírus miatt érintett vállalati szektorok felé

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés