Frankfurti tőzsde
Üzlet

Végül erősödéssel zárta a hetet Amerika

Portfolio
Az európai tőzsdéken a héten látott nagy esések után ma emelkedést láttunk, a magyar tőzsde viszont mérsékelt eséssel zárt. A tengerentúli tőzsdék a tegnapi nagy fordulat után ma szerény mértékben ugyan, de emelkedtek annak ellenére, hogy tovább fokozódott a feszültség az USA és Kína között.

Pluszban zártak az amerikai tőzsdék

Annak ellenére, hogy az USA és Kína között ismét kiéleződött a feszültség és az áprilisi, amerikai kiskereskedelmi eladások a vártnál nagyobb mértékben, 16,4 százalékkal estek vissza, mindhárom vezető tengerentúli részvényindexek erősödéssel zárta a hetet. A Nasdaq értéke 0,1 százalékot, a Dow Jones értéke 0,2 százalékot, míg az S&P 500 értéke közel 0,4 százalékot emelkedett pénteken.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Kisebb mínuszok Amerikában

Az amerikai tőzsdéken csupán kisebb eséseket láthatunk a pénteki kereskedés második szakaszában: a Dow Jones, az S&P 500 és a Nasdaq értéke közel 0,2 százalékot csökkent a csütörtöki záráshoz képest. A kisebb mértékű esésekre azt követően került sor, hogy kiderült, az előző havi sokk után enyhén javult a fogyasztók hangulata az Egyesült Államokban májusban, mivel a rendkívüli segélyeknek köszönhetően kedvezőbben alakult a pénzügyi helyzet a koronavírus-járvány miatti tömeges elbocsátások következtében meggyengült háztartások körében.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Lefordulta a BUX a nap végére

Mérsékelt eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,3 százalékkal került lejjebb. A blue chipek közül az OTP 0,3 százalékot esett, míg a Mol 0,2 százalékot emelkedett, a Richter 0,9 százalékkal került lejjebb, míg a Magyar Telekom 2 százalékot esett. A magyar tőzsdén a legjobban az Appeninn teljesített, melynek árfolyama 7,5 százalékkal került feljebb. A hazai börzén a leggyengébben az Őrmester teljesített, melynek árfolyama 7,5 százalékot esett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Lefordultak a tengerentúli tőzsdék

Eséssel indult a pénteki kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, bár a mai piacnyitástól távolodva az indexek ismét emelkedéssel próbálkoztak, előző napi záróértékeik közeléből ismét lefordultak. A hangulatra az USA és Kína között ismét kiéleződő feszültség nyomta rá bélyegét, miután az Egyesült Államok blokkolná a chipgyártóknak a Huawei számára végrehajtott félvezető szállításokat. Emellett az áprilisi, amerikai kiskereskedelmi eladások a vártnál nagyobb mértékben, 16,4 százalékkal estek vissza. A Nasdaq 1 százalékos esése mellett az S&P500 0,8 százalékkal került lejjebb, míg a Dow 0,7 százalékot esett.  

Esnek az amerikai tőzsdék a nyitás után

A tegnapi nagy felpattanás után ma lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék, a Dow 0,8 százalékos esése mellett, az S&P 500 1 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 1,1 százalékot gyengült. Az április kiskereskedelmi eladások visszaesése az Egyesült Államokban egy újabb jelene annak, hogy a koronavírus erőteljes ütést visz be a gazdaságnak. A kiskereskedelem volumene az előző hónaphoz képest az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben, 16,4 százalékot esett. Emellett geopolitikai feszültségek is rányomják a bélyegüket a piaci hangulatra, hiszen a Trump adminisztráció lépett annak érdekében, hogy blokkolja a Huawei félvezető szállítmányait.

Hu Xijin, a Global Times szerkesztője egy Twitter bejegyzésben reagált az USA lépésére. Hu szerint, ha a USA tovább gátolja a Huawei fontos technológiai szállítmányait, az akár Kínában működő vállalatok, mint a Qualcomm, Cisco vagy Apple-lel szembeni vizsgálatot vagy korlátozást eredményezhet, valamint felfüggeszthetik a Boeing gépek vásárlását.

Fokozódik a feszültség az USA és Kína között, mínuszban nyithat Amerika

Lejjebb kerültek az amerikai határidős indexek pénteken, melyek alapján a Dow 1 százalékos esése mellett, az S&P 500 0,9 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 1,4 százalékot eshet. A piaci hangulatra hatással volt, hogy tovább fokozódik a feszültség az Egyesült Államok és Kína között, miután a Trump adminisztráció bejelentette, hogy blokkolja a felvezető szállítmányokat a Huaweinek a globális chipgyártóktól. Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma közzétette, hogy módosítja az egyik exportszabályt, hogy „stratégiailag célba vegye a Huawei félvezető beszerzését, mivel azok az Egyesült Államok szoftvereinek és technológiájának közvetlen termékei.” Annak érdekében, hogy a Huawei továbbra is kapjon bizonyos chipkészleteket, vagy használjon bizonyos félvezető-terveket, amelyek amerikai szoftverekhez és technológiákhoz kapcsolódnak, engedélyeket kell beszereznie a Kereskedelmi Minisztériumtól.

Emelkednek a régiós részvényindexek

A tengerentúli tőzsdék csütörtöki fordulata után az irányadó európai részvényindex többsége is emelkedett pénteken, a kereskedés második felében a DAX 1,4 százalékos erősödése mellett a CAC40 0,5 százalékkal került feljebb. A befektetők kedvezően fogadták, hogy Kínában 3,9 százalékkal nőtt az ipari termelés áprilisban, ami azt sugallja, hogy az ország (átmenetileg biztosan) maga mögött hagyhatta a koronavírus-járvány okozta mély recessziót. Habár áprilisban kedvezően alakult a kínai ipari termelés, a kiskereskedelmi forgalom és a beruházások még esnek.

A régiós részvényindexek is emelkednek, a bécsi börze 0,6 százalékos erősödése mellett a prágai tőzsde 0,9 százalékkal kerül feljebb, míg a lengyel részvényindex 0,2 százalékot erősödött. A magyar tőzsde is emelkedik, bár a BUX lendülete egy kissé alábbhagyott a délután első felében. A hazai részvényindex 3,7 milliárd forintos forgalom mellett 0,3 százalékkal került feljebb. A blue chipek a Richter kivételével erősödnek, míg a BUX komponensei közül az Opus és a Takarék Jelzálogbank papírjai teljesítenek a legjobban.

Még hogy nem érdemes tőzsdére menni a válságban, 74 százalékot ralizott ez a részvény az első napon

Az egyik kínai orvostechnikai eszközöket szolgáltató cég árfolyama 74 százalékot ralizott a pénteki kereskedésben, a hongkongi tőzsdén való debütálása során, ezzel az idei év eddigi legjobb nyitóteljesítményét nyújtotta az 50 millió dollár feletti IPO-k között.

Tovább a cikkhez

Megtorpanhat a lendületes olajáremelkedés

A 2020. április 21-e rendkívüli napként ég bele a tőzsdetörténelembe és a piaci szereplők agyába, ekkor történt a nagy esés az olajban, és ment mélyen mínuszba a májusi jegyzésű WTI-olaj határidős árfolyama. Azóta elült a pánik, és visszatért az ár a pánik előtti szintre, mintha mi sem történt volna. Fundamentális elemzés helyett most technikai szemszögből vizsgáljuk meg az emelkedést, és a lehetséges forgatókönyvet az előttünk álló hetekre.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az autógyártók részvényei

Nagyot emelkedett az európai autógyártók részvényárfolyama, amely mögött az húzódhat meg, hogy az európai gyárak fokozatos újranyitása mellett a kínai ipari termelés is növekedett áprilisban. A Volkswagen közzétette legfrissebb értékesítési adatait, januártól áprilisig közel 2,5 millió autót adtak el, ami a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva 28,6 százalékos visszaesés. Viszont ami a befektetők számára kedvező információ lehet, hogy az értékesítés áprilisban 1 százalékkal nőtt Kínában tavaly áprilishoz képest, többek között ez indokolhatja a mai nagy emelkedést. 

Tartásra ajánlja a Graphisoft Park részvényeit a Wood

A Graphisoft Park csütörtöki gyorsjelentését a Wood pénteki elemzésében értékelte, az elemzőház ajánlása továbbra is tartás, míg a célár továbbra is 5 285 forint, ami 12,5 százalékkal magasabb a Graphisoft Park csütörtöki záróárával összehasonlítva.

Tovább a cikkhez

Nincs megállás, folytatódik az emelkedés Európában

Folytatódik az emelkedés Európában, a hangulatot az is javította, hogy Kínában 3,9 százalékkal nőtt az ipari termelés áprilisban, ami azt sugallja, hogy az ország (átmenetileg biztosan) maga mögött hagyhatta a koronavírus-járvány okozta mély recessziót. Az elemzők arra számítottak, hogy az ipar 1 százalékkal növekedett áprilisban, így az adat jóval kedvezőbb, mint amit vártak. Az ipari termelés növekedése azzal függ össze, hogy az országban feloldották a koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket.

Túlértékeltek a részvénypiacok, aggódik a milliárdos

A részvénypiac túlértékeltsége miatt aggódik Mark Cuban, a milliárdos üzletember a CNBC-n arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány közepette a fogyasztói kiadások körüli bizonytalanság megnehezíti a vállalatok értékelését.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az európai tőzsdék

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 1,5 százalékkal került feljebb, míg a CAC 1 százalékot emelkedett, az angol FTSE 100 pedig 1,2 százalékot erősödött. Az olasz tőzsdén 1,2 százalékos emelkedést látunk, míg a spanyol börze 0,9 százalékkal került feljebb. A tengerentúli tőzsdék tegnap felpattantak, a kedvezőbb hangulat pedig az európai börzéken is meglátszik ma, ezt tovább erősíti, hogy a legfrissebb adatok szerint a kínai ipari termelés emelkedést mutat. Európában az emelkedést a Carnival vezeti, melynek árfolyama 9 százalékot pluszban is járt a nyitás után.

Felpattant a BUX a nyitás után

Felpattant a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 1,4 százalékkal került feljebb. A blue chipek közül az OTP 1,8 százalékot emelkedett, a Mol 1,9 százalékkal került feljebb, a Richter 0,1 százalékot erősödött, míg a Magyar Telekom 0,5 százalékot emelkedett. Az első negyedévben (szezonálisan és naptárhatással igazítva) 2 százalékkal teljesített jobban a magyar gazdaság, mint egy évvel ezelőtt. A szám jelentős mérséklődést jelent a tavaly év végi 4,4 százalékról, mutatva, hogy a koronavírus-válság - bár csak az időszak legvégét érintette igazán - alaposan visszavetette a magyar gazdaságot. Negyedéves alapon már zsugorodott a gazdaság, 0,4 százalékkal. Erre utoljára 4 éve volt példa. A kiigazítatlan GDP-növekedési adat 2,2 százalék, ami egyébként meghaladja az elemzői várakozásokat, amelyek átlaga 1,7 százalék volt. Vagyis annyi jó hír azért vegyül a jelentős fékezést mutató jelentésbe, hogy a szakértők még ennél is nagyobb lassulást vártak.

Mérsékelt emelkedéssel indulhat a pénteki kereskedés a német tőzsdén

Az amerikai határidős részvényindexek minimális, néhány pontos plusza stagnálást vetíthet előre a pénteki piacnyitásra. A határidős DAX 81 pontos plusza 0,8 százalékos emelkedést vetíthet előre a mai piacnyitásra.

Emelkedéssel indulhat a pénteki kereskedés Európában

  • Eséssel indult a csütörtöki kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, a csütörtöki piacnyitástól távolodva az indexek a korábbi mínuszok nagy részét ledolgozták, majd az emelkedés a kereskedés második felében is folytatódott. Bár a csütörtökön közzétett munkanélküliségi segélykérelmek számának növekedése és Donald Trump Kínával kapcsolatos kommentárja kezdetben árnyékot vetett a hangulatra, végül mindhárom irányadó amerikai részvényindex erősödéssel fejezte be a napot. A Dow végül 377 pontos plusz mellett 1,6 százalékkal került feljebb, az S&P500 1,2 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 0,9 százalékos erősödéssel zárt.
  • Ázsiában pénteken felfelé kapaszkodtak a tőzsdék, a befektetők a gazdaságok újranyitásával kapcsolatos hírekre figyeltek, míg a beérkező kínai makroadatok mellett a befektetők egy része Donald Trump nyilatkozata után ismét az USA és Kína közötti viszony elmérgesedése miatt aggódott. A Nikkei 0,8 százalékos emelkedése mellett a hongkongi tőzsde 0,5 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji részvényindex 0,3 százalékot erősödött. Ázsia más részein is emelkednek a tőzsdék, a dél-koreai Kospi 0,2 százalékos erősödése mellett a szingapúri börze 0,3 százalékkal került feljebb.
  • Az amerikai határidős indexek feljebb kerültek ma reggel, a határidős DAX 163 pontos plusza 1,6 százalékos emelkedést vetíthet előre a pénteki piacnyitásra.
  • Pénteken a KSH az első negyedéves, előzetes GDP-adatot teszi közzé, az eurozónából beérkező GDP-adat mellett az Egyesült Államokból az áprilisi kiskereskedelmi eladási statisztikákra figyelnek majd a befektetők.
  • Emelkedik az olaj ára ma reggel, a júniusi leszállítású WTI jegyzése 0,7 százalékos erősödést követően 27,9 dollárnál jár. Az arany árfolyama 0,1 százalékos emelkedés után 1 733 dollárnál jár.
  • A forint erősödik ma reggel az euróval szemben, egy euróért 354,09 forintot kell fizetnünk, míg egy dollár 327,74 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Hannelore Foerster/Bloomberg via Getty Images

járvány koronavírus brazília
Frankfurti tőzsde
virág barnabás mnb
trend és varos
mol campus látványterv
olaj, wti
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Frankfurti tőzsde