bécsi tőzsde
Üzlet

Mi folyik itt? Alaposan megütötték az egyik szomszéd tőzsdét

Portfolio
Nagyott esett ma az osztrák tőzsde annak ellenére, hogy az európai piacokon nem látni ilyen mértékű elmozdulást. Az esés mögött elsősorban az állhat, hogy a tegnap feloldották a március óta tartó shortolási tilalmat.

Bár a tegnapi rali után ma általánosan kedvezőtlenebb a nemzetközi részvénypiaci hangulat, az osztrák tőzsdén mégis jelentősen nagyobb esést látunk, mint a több európai börzén, ilyen mértékű napi esésre április 15. óta nem volt példa az osztrák tőzsdén. 

Tehát azt látjuk, hogy Európa szerte leginkább a 0,5-1 százalékos elmozdulás a jellemző, viszont az osztrák tőzsde 4 százalékos mínuszban van. Ha megnézzük az ATX egy perces grafikonját, akkor látjuk rajta, hogy már a nyitás után egyből elkezdett esni az index, így arra lehet következtetni, hogy a tegnapi zárás és a mai nyitás között történt valami olyasmi, ami elindította az esést.

Megvizsgálva az osztrák tőzsdeindex, azaz az ATX leggyengébben teljesítő komponenseit azt látjuk, hogy több olyan név is szerepel a listán, amelyek érzékenyen reagálhattak a tegnap feloldott shortolási tilalomra.

Korábban írtunk róla, hogy március közepén több országban is bevezették bizonyos részvényekre vagy néhány esetben az egész piacra vonatkozóan a shortolás, azaz az árfolyam esésre való spekuláció tilalmát. Hétfőn azonban az egyes országok - köztük Ausztria - értékpapírpiaci hatóságai bejelentették, hogy feloldják ezeket a korlátozó intézkedéseket. Emiatt pedig megnyílt az út a shortosok előtt, a legnagyobb veszélybe pedig azok a részvények kerültek, amelyek a tiltás alatt a legnagyobbat raliztak, mint a Voestalpine. 

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Frankfurti tőzsde
virág barnabás mnb
trend és varos
mol campus látványterv
olaj, wti
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
Frankfurti tőzsde