Előfizetői tartalom

Történelmet írhat az emberiség a koronavírus elleni vakcinával - A kapkodásért viszont súlyos árat fizethetünk

Horváth Zoltán
A nagy gyógyszercégek és a biotechnológiai vállalatok versenyt futnak az idővel, hogy megtalálják a koronavírus ellenszerét. Amerikai járványügyi szakemberek szerint elképzelhető, hogy a koronavírus elleni vakcina már 12-18 hónapon belül rendelkezésre állhat, bár a korábban soha nem látott kutatási és fejlesztési törekvések nyomán a szakértők egy része nem tartja kizártnak, hogy ezen idő alatt sikerül előrelépést elérni, azonban nemcsak a tét, de a kockázat is hatalmas. Ha sikerülne is megtalálni a hatásos vakcinát, az esetlegesen felmerülő kockázatok mellett több más kiemelten fontos kérdés is válaszra vár még.

Folyik a harc a koronavírus ellenszeréért

Világszerte már közel ötmillióan fertőződtek meg a koronavírus-járványban, és a járvány halálos áldozatainak száma a 318 ezret is meghaladta a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem keddi összesítése szerint. A gyógyszergyártó cégek és a biotechnológiai vállalatok versenyt futnak az idővel a koronavírus elleni vakcina és gyógyszer kifejlesztéséért.

A Trump-kormányzat a Manhattan terv mintájára olyan erőfeszítéseket tesz, amelynek keretében drasztikusan lecsökkentenék a koronavírus-vakcina kifejlesztéséhez szükséges időt, az Operation Warp Speed nevű program összefogja a magán gyógyszergyártó cégeket, a kormányzati ügynökségeket és a katonaságot is, így a tervek szerint lényegesen lecsökkenthető lenne a vakcina fejlesztési ideje.

Anthony Fauci, az ismert járványügyi szakértő becslése szerint a koronavírus-vakcina elleni 12-18 hónap alatt megérkezhet, azonban az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai intézet igazgatója szerint nincs rá garancia, hogy a vakcina valóban hatékony is lesz.

Erről lesz még szó a cikkben

  • Korábban soha nem készült még új vakcina ennyire rövid idő alatt
  • A felgyorsított fejlesztési törekvések számtalan kockázatot rejtenek
  • Ha sikerülne előrelépést elérni, a disztribúció mellett sok más kérdésre kell még választ adni

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés