online-scam-shutter-331443
Üzlet

Lekoppintották az egyik legnagyobb magyar webshopot: a csalók egyre kifinomultabbak

A koronavírus-járvány hatására számottevően élénkült az online kereskedelem Európa-szerte, sok új vásárló is jelent meg a karantén időszaka alatt az online kereskedelemi piacon. Ezzel egyidejűleg megjelentek azok a rosszindulatú szereplők is, akik a gyanútlan vásárlók pénzére, adataira vadásznak. Még a legóvatosabb vásárlók is pórul járhatnak, ha nincsenek résen, erre mutat rá az Aqua.hu példája. Az egyik nagy magyar műszakicikk-webshopot ugyanis csalók klónozták, ráadásul olyan jó munkát is végeztek, hogy szinte csak az URL sejteti, hogy valami nem stimmel.

A koronavírus kirobbanása után a gazdaság szinte teljesen leállt, ugyanakkor az online kereskedelem új lendületet vett. Megnőtt a kereslet bizonyos termékkategóriák iránt, mint például az élelmiszerek, tisztítószerek vagy gyógyszerek, de a digitális oktatás és távmunka miatt a műszaki cikkek, mint például számítástechnikai kiegészítők, laptopok vagy tabletek iránt is élénk érdeklődés mutatkozott.

A GKI Digital felmérése szerint a járvány eredményeképp március közepe és április vége közötti másfél hónap során – csupán a termékrendelések tekintetében – több mint 50 ezer új vásárló jelent meg a magyar online kiskereskedelmi piacon.

A koronavírus-járvány terjedésével párhuzamosan megjelentek azok a rosszindulatú szereplők is a világon, akik pénzt, adatokat vagy épp jelszavakat próbálnak kicsikarni a jóhiszemű vásárlóktól.

Kamu webáruház kínálja a számítástechnikai eszközöket

Sok csaló már létező honlapokat másol le, az eredeti weboldalhoz hasonló színnel, dizájnnal, névvel, logóval.

Az Aqua.hu webáruházat egy Angliában élő törzsvásárlójuk tájékoztatta, hogy belebotlott egy hirdetésbe, amelyre kattintva az Aqua.hu honlaphoz nagyon hasonló oldalon találta magát, ám az URL nem stimmel.

Nagyjából két héttel ezelőtt derült fény a csaló weboldal létezésére, mi azonnal konzultáltunk az ügyvédünkkel. Kiderült, hogy egy német szerverparkból működik jelenleg az oldal, ez idáig nem sikerült elérnünk, hogy lekapcsolják. De valójában, ha ez meg is történik, semmi garancia nincs arra, hogy a jövőben nem fog felbukkanni ugyanez az oldal máshonnan, hiszen a szervert könnyen át tudják költöztetni máshová” – mondta a Portfolio-nak Polgár Norbert, a webáruházat üzemeltető AQUA OPTIMA Kft. ügyvezetője.

Aqua klónoldal és eredeti
A fenti képen a kamu webshop, a lentin az eredeti honlap.

Az oldal abszolút megtévesztő, a kapcsolati információknál a mi létező telephelyünk címe szerepel, de az e-mail cím például nem stimmel

– mondta Polgár Norbert, hozzátéve, minimális körültekintéssel azonban könnyen kiszűrhetőek a kamu webáruházak.

Mire érdemes figyelni rendeléskor?

Sok olyan új vásárló jelent meg az online piacon, akinek nincs tapasztalata, ők fokozottan ki vannak téve a nemzetközi csaló webáruházaknak. Érdemes tehát elővigyázatosnak lenni, ha nem szeretnénk pórul járni.

Amire vásárlás előtt figyelni kell:

  • Ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az nem is igaz. A feltűnően nagy árengedmény mindig gyanús.
  • Győződjünk meg róla, hogy a weboldal biztonságos, az URL előtt szerepel a https:// kitétel vagy egy zöld lakat, mellette a Biztonságos kifejezés. Ugyanakkor, ha ez megvan, még akkor sem vagyunk feltétlenül biztonságban, mert például az Aqua klónoldala ennek a kritériumnak tökéletesen megfelel.
  • Nézzünk utána az oldal értékelésének: a közösségi oldalakon érdemes rákeresni a webáruházra, a lelkendező, pozitív kommentek túlsúlya és a kevés eladási tranzakció intő jel.
  • A Fogyasztóvédelem felhívja a figyelmet arra is, hogy gyanús, ha a fizetési feltételek között csupán előre fizetési lehetőséget biztosít egy webáruház, vagy nem kellő részletességgel tájékoztatja a vásárlókat a szállítás részleteiről.
  • Érdemes leellenőrizni a webáruházat a scamadviser.com oldalon, ahol elég csak beírni a weboldal címét, és kiderül, hogy megbízható portálról van-e szó, vagy érkezett-e már panasz.
  • Nagy értékű megrendelést ne adjunk le olyan oldalon, amivel nincs tapasztalatunk. Egy számunkra új webáruházból kis összegért rendeljünk először.
  • Győződjünk meg róla, hogy azon az oldalon vagyunk, ahonnan eredetileg vásárolni szerettünk volna. Nézzük meg az URL-t, ha tudjuk, mi a webáruház neve, gyanakodhatunk, ha ettől eltér az URL.
  • Vásárlás előtt olvassuk el az Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF).
  • Az online piacterek, aukciós oldalak, internetes szolgáltatók nem vállalnak felelősséget a közzétett ajánlatok tartalmáért, ezt fontos észben tartani.
  • Garanciát jelenthet, ha van a webáruháznak fizikai üzlete, amit a Google segítségével könnyen leellenőrizhetünk, hogy az adott címen valóban az adott üzlet működik-e. A magyar nyelvű ügyfélszolgálat szintén biztosítékot jelent.

Az Aqua.hu klónoldalához hasonló weboldalak elsősorban a bankkártya adatokra pályáznak, amelyekkel aztán észrevétlenül tudnak pénzt leemelni a bankszámlánkról.  Amennyiben fizetés után pár perccel nem kapunk megerősítést a vásárlásról, érdemes megpróbálni felvenni a kapcsolatot az eladóval, azonban ha ez sikertelen, mindenképpen jelezzük mielőbb a bankunk felé, hogy csalás áldozatává váltunk.

Címlapkép: Shutterstock

Tőzsde
ausztralia melbourne koronavirus kuzdelem200708
calabria olaszország getty stock
szentkiralyialexandra
fiatalok étterem_getty stock
fitch
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Tőzsde