bét
Üzlet

Rekordok a brókercégeknél, eltérő pályán az Erste, a Concorde és az Equilor

Közzétették 2019-es beszámolóikat a hazai befektetési szolgáltatók, amiből kiderült, hogy a szektor legnagyobb hazai cégeinek összesített bevétele és operatív eredménye is új csúcsra emelkedett, és együttes profitjuk is megközelítette az eddigi rekordot, amely 2008-ban született. A beszámolókból az is kiderült, hogy hogyan látják a szolgáltatók a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet, mint ahogy az már az idei első negyedéves szektorszintű adatokból is kiderült, a tőzsdei turbulencia nagyon jót tett a brókercégeknek, a számlanyitások megugrottak, a forgalom felpörgött, a bevételek megugrottak.

Új rekordok

A május közepi MNB-statisztikákból már kiderült, hogy kifejezetten jól ment a hazai brókercégeknek az idei első negyedévben, a koronavírus-járvány globális pandémiává alakult, ez pedig a tőkepiacokon is éreztette hatását, évtizedek óta nem látott esés söpört végig a világ tőzsdéin, a turbulenciák pedig sok befektetőt újra a tőzsdére csalogattak, megugrott a forgalom, ebből pedig profitáltak a brókercégek, a hazai befektetési szolgáltatói szektor bevétele és profitja is új rekordszintre emelkedett.

Abból a statisztikából nem derült ki, hogy az egyes szolgáltatók hogyan teljesítettek, és mivel nem tőzsdei cégekről van szó, ezért ezeknek a szereplőknek a számairól csak évente egy alkalommal, május végén kapunk pontosabb képet. A friss statisztikák megérkeztek, a szolgáltatók közül a 3 nagy, az Erste, a Concorde és az Equilor számait vizsgáltuk meg. Ezekből kiderült, hogy a 3 szolgáltató összesített bevétele és operatív eredménye is új csúcsra emelkedett, és együttes profitjuk is megközelítette az eddigi rekordot, amely 2008-ban született.

Csúcson a bevételek

A 3 szolgáltató együttes befektetési szolgáltatási bevétele új csúcsra, a 2018-as 45,6-ról 13 százalékkal 51,5 százalékra emelkedett. Az Erste bevételei 37,8-ról 15,8 százalékkal 43,8 milliárd forintra nőttek, a bővülés egy része az Erste Group Bank AG-vel kapcsolatos bevételek megugrásának köszönhető, ezen a soron 2-ről 2,8 milliárd forintra emelkedtek a bevételek. A Concorde befektetési szolgáltatási bevétele 4,7-ről 12,3 százalékkal 5,3 milliárd forintra nőtt, ezen belül a bizományosi 8, a kereskedelmi bevételek pedig 19 százalékkal emelkedtek. A 3 szolgáltató közül egyedül az Equilor bevételei csökkentek, a befektetési szolgáltatás bevétele ötödével, 3-ról 2,4 milliárd forintra esett, ezen belül a hazai és a külföldi bevételek is csökkentek.

A bevételek növekedésével párhuzamosan a tárgyi és a személyi költségek is emelkedtek, igaz, kisebb mértékben, mint a bevételek, összesítve a személyi költségek 5 százalékkal 5 milliárd forintra emelkedtek. Egyedül az Ersténél volt csökkenés, 1,3 százalékkal 2,29 milliárd forintra csökkentek a költségek, az alkalmazotti létszám 150-ről 149-re csökkent, a bérköltségek 1,8-ról 1,82 milliárd forintra nőttek, a személyi jellegű egyéb kifizetések és a bérjárulékok pedig csökkentek. A Concorde-nál viszont 16 százalékkal 1,8 milliárd forintra ugrottak a személyi költségek, ezen belül a bérköltség 22 százalékkal 1,38 milliárd forintra nőtt, miközben a foglalkoztatottak száma 11-ről 105-re csökkent. Az Equilornál 4 százalékkal közel 900 millió forintra nőttek a költségek, miközben az alkalmazottak száma 75-ről 72 főre csökkent.

A Concorde-nál és az Equilornál tovább emelkedett, az Ersténél viszont csökkent a személyi költségek bevételekre vetített aránya.

Mivel a szolgáltatók összesített bevétele új csúcsra emelkedett, és a költségek a bevételeknél kisebb mértékben nőttek, az üzleti tevékenység eredménye is új csúcsra emelkedett, közel 5 százalékkal 6,2 milliárd forintra nőtt. A szolgáltatók azonban nagyon eltérően szerepeltek, a Concorde eredménye 90 százalékkal 1 milliárd forintra emelkedett, az Erstéé 5 milliárd forinton stagnált, az Equilor eredménye viszont 69 százalékkal évtizedes mélypontra, 71 millió forintra esett vissza.

A szolgáltatók összesített profitja 16 százalékkal 6,6 milliárd forintra emelkedett, ennél magasabbat, 6,66 milliárd forintot eddig csak egyszer, 2008-ban láttunk. Az Erste eredménye 11 százalékkal közel 5 milliárd forintra emelkedett, a Concorde profitja 53 százalékkal 1,55 milliárd forintra nőtt, az Equiloré viszont 62 százalékkal 84 millió forintra esett.

A Concorde és az Erste saját tőke arányos megtérülése 34 és 33 százalék, az Equiloré jóval alacsonyabb, 4 százalék.

Osztalék

A 3 szolgáltató együttes osztaléka több mint duplájára, a 2018-as 2,2-ről 4,4 milliárd forintra emelkedett, az adózott eredményük 66 százalékát fizetik ki a társaságok. Az Erste Befektetési Zrt. a 2019-es eredményéből 2,9 milliárd forint osztalékot fizet az egyetlen tulajdonosának, az Erste Bank Hungary Zrt.-nek, 2,06 milliárd forintot pedig eredménytartalékba tesznek. A Concorde Értékpapír Zrt. a részvényeseknek közel 1,4 milliárd forint osztalékot fizet a tavalyi eredménye után, az Equilor a részvényeseinek 62,2 millió forint osztalékot fizet ki.

Koronavírus

Bár a társaságok beszámolói a 2019-es üzleti évről szólnak, a szolgáltatók nem mehettek el szó nélkül az időközben kibontakozó globális koronavírus-járvány hatásai mellett sem, így a beszámolókban külön fejezetet szántak a COVID-19-eseményeknek.

Erste

Az új koronavírus megjelenése 2020 elején megerősítésre került, és a vírus Kína egész szárazföldi részén és környékén elterjedt, zavarokat okozva a vállalkozások és a gazdasági tevékenység működésében. A társaság a járvány kitörését mérlegfordulónap utáni eseménynek tekinti. Mivel a vírussal kapcsolatos intézkedések folyamatosan és hirtelen történnek, nem gondoljuk, hogy meg lehetne becsülni a vírus az Erste Befektetési Zrt-re gyakorolt lehetséges hatását. A járvány kitörését követő piaci volatilitásból adódó helyzetet a Társaság megfelelően kezelte, jelentős pénzügyi hatást nem eredményezett.  Az ügyfélkiszolgálás zökkenőmentes, az operáció zavartalan, home office rendszerben működik. A vállalkozás folytatásának elve teljesül.

Concorde

A társaság felkészült a COVID-19 vírus terjedése miatt extrém körülményekre, operációnk akár országos karantén esetén is teljes mértékben működőképes maradna. A háttérfolyamatokat érintő munkaterületeken dolgozó kollégáink többsége élesben alkalmazza az otthonaikba kitelepített munkaállomásokat, munkafolyamataink zökkenőmentesen zajlanak a megváltozott környezetben is.

A Concorde Értékpapír Zrt. pénzügyi intézménynek minősül, ennek megfelelően üzletmenet folytonossággal kell, hogy rendelkezzen. BCP folyamatait a Concorde az elmúlt években folyamatosan tesztelte. A felkészülést a válsághelyzetre Társaságunk február folyamán megkezdte. A munkavállalók 30-40% távoli munkavégzéssel már a korábbiakban is rendelkezett, ezt rövid időn belül, március közepéig 100%-ra emeltük. A hangrögzítés és a megfelelő kommunikációs csatornák kiépítése is gyors ütemben megtörtént. Március közepétől kezdve fokozatosan csökkentettük az irodai létszámot, majd március 24-től az irodai létszámot a dolgozók 5%-ában maximalizáltuk. Ügyfélszolgálatunk kizárólag előzetes bejelentkezés alapján 9-15 óráig fogad ügyfeleket. Az ügyféltalálkozók számát 0-ra csökkentettük. Április második hetétől az irodai létszámot emeltük, a jelenlegi létszám körülbelül 25-30%. A meetingek online történnek.  A távoli munkavégzéseket technikai nehézségek nem nehezítik.  Az irodai munkavégzők számára a folyamatos higiénia és fertőtlenítés biztosított, munkatársainknak védőfelszerelést biztosítunk. 

Az ügyfél kiáramlás minimális mértékű, az új számlanyitások száma azonban magas. Az ügyfélállomány így továbbra is az eddigi tendenciákat követve növekszik.

Equilor

2020 első hónapjaiban a koronavírus-járvány globális terjedése miatt általános pánikhangulat uralkodott el a pénzpiacokon, a tőzsdeindexek mélyrepülésbe kezdtek, a kötvénypiacon is jelentős átárazódás ment végbe. A nagy jegybankok szinte azonnal léptek, jelentős mértékű kamatcsökkentéssel és széleskörű eszközvásárlási programokkal próbálták stabilizálni a piacokat. Ezt követően a kormányok óriási nagyságrendű fiskális programokat jelentettek be, mellyel a gazdasági visszaesést kívánják tompítani.  A befektetési szolgáltatók általános forgalomnövekedést tapasztaltak, mely egyrészt a korábbi pozíciók zárásának, másrészt új pozíciók felvételének volt köszönhető.  A munkaerőpiacon erőteljes fordulat megy végbe, a korábbi években tapasztalt munkaerőhiány megszűnhet, jelentősen emelkedhet a munkanélküliségi ráta, mely azonban elsőként bizonyos szektorokra – turizmus, vendéglátás, kereskedelem – koncentrálódhat. Emiatt az átlagbérek emelkedése markánsan csökkenhet, illetve leállhat. Mivel a pénzügyi szektorban egyelőre nem jelentkeznek a közvetlen problémák, nem kell nagyarányú leépítésekre számítani, de a kifizetett bértömeg az idei évben inkább stagnálhat, mint emelkedhet.  A forint jelentős gyengülése több okra vezethető vissza. Magyarországon régiós összehasonlításban kevésbé szigorú monetáris politikát tartott fenn a jegybank, így korábban is – visszafogott ütemű – forintgyengülés volt jellemző. A kockázatkerülés felerősödésével felgyorsult a folyamat, a kockázatosabb eszközökből, és piacokról erőteljes tőkekiáramlás indult a biztonságos eszközök, elsősorban a dollár felé. A pénzügyi szolgáltatók esetében az árfolyamok hektikussá válása mindenképpen növeli az ügyfélpozíciók kockázatát, de a forint gyengülésének nincs árazási, vagy egyéb negatív hatása. 

Az Equilor Befektetési Zrt. esetében a koronavírus okozta hatások az üzletmenetre napjainkig nem bírtak negatív hatással. A forgalmi adatokban visszaesés nem történt, inkább ellenkező tendencia volt megfigyelhető. Ügyfeleink részéről nőtt a befektetési kedv, megnövekedett a számlanyitások száma. Általánosságban elmondható, hogy az ügyfélpozíciók kockázata megnőtt, ugyanakkor a megnövekedett kockázat napjainkig nem eredményezett a Társaság szempontjából negatív eredményességet. A Társaság nem tervez létszámcsökkentést, ugyanakkor nagy fókuszt helyez a költséggazdálkodásra, a működési költségek csökkentése rövid- és hosszútávon is célkitűzés.

koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Disney