Előfizetői tartalom

Budapest vagy Bukarest? A tőzsdei kaszinóban ez most senkit sem érdekel

Csődbe ment vagy csődközeli cégek részvényeivel, centes papírokkal, opciós pozíciókkal zsonglőrködnek a tőzsdéken egyre nagyobb tömegekben olyan befektetők, akiknek korábban eszükbe sem jutott, hogy a tőkepiacokon fialtassák a pénzüket. A koronavírus azonban ezen a területen is nagy változást hozott, tömegesen nyílnak a számlák a brókercégeknél, a kisbefektetők mindenre rávetik magukat, ami sztori. Sokszor már az sem számít, mivel foglalkozik a cég, amelyiknek a részvényeiből vásárolnak, a lényeg, hogy mozogjon az árfolyam. Budapest vagy Bukarest? FANGDD vagy FAANG? Nem számít.





Van pénz tőzsdézésre

Az Egyesült Államok 2000 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagjának részeként 290 milliárd dollár keretösszegből több millió amerikainak egyszeri, legfeljebb 1200 dolláros csekket kézbesítenek. A jogosultak gyakorlatilag belátásuk szerint dönthetnek arról, mire költik az állami támogatást. A Yodlee nevű adatelemző cég által gyűjtött adatokból az derül ki, hogy azok az amerikaiak, akik már megkapták az állami támogatást, jellemzően megtakarítanak, hiteleket fizetnek vissza vagy lakásfelújításra költenek, de több jövedelmi sávban is jelentősen nőttek a tőkepiaci befektetések, főleg a középosztályba sorolható jövedelműeknél lett népszerű a tőzsdei kereskedés.  

security
Forrás: Yodlee

Nem számítanak a fundamentumok

A lakossági befektetők tömeges megjelenése a részvénypiacokon több érdekes folyamatot is elindított, ezek közül az egyik, hogy jelentősen megnőtt a befektetői érdeklődés a kockázatosabb vállalatok részvényei iránt, hódít a spekulatív részvényvásárlás. A SocGen megnézte, hogy hogyan alakult a szélesebb amerikai részvénypiacot leképező Russell 2000 részvényindex vállalatai közül a legrosszabb mérleggel rendelkező 10 százalék részvényeinek a hozama. Az alábbi ábrán az látszik, hogy a gyenge mérlegű cégek részvényárfolyamának az emelkedése soha nem látott mértékű volt az elmúlt hetekben, az ilyen szutyok ralik (az elemzőház trash rally-nak hívja) jellemzőek a medve piacokon, de az árfolyam-elmozdulások mértéke most kiugróan magas.       

soc return
Forrás: SocGen

A Robinhoodon kereskedő kisbefektetők fókuszában egyértelműen a gyenge mérlegű cégek részvényei állnak.

Miről szól még a cikk?

  • A lakosság az elkölthető jövedelme egy részét egyre inkább a tőkepiacokon fialtatja
  • Egyre kevésbé számítanak a fundamentumok, például, hogy mivel foglalkoznak a cégek, amelyeknek a részvényeit megvásárolják
  • A kisbefektetők nagyón jól kapték el az idén tavaszi tőzsdei esés alját
  • Mindegy, hogy csődben van a cég, vagy csak egy másik vállalatra hasonlít a neve

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés