étterem
Üzlet

Pusztít a koronavírus, több mint 2 millió étterem tűnhet el világszerte

Világszerte az éttermek tizede, akár több mint 2 millió étterem tűnhet el a koronavírus miatt egy előrejelzés szerint. Bár a gazdaság újranyitásával élénkül a vendéglátás, több országban nem látszik V-alakú felpattanás az éttermi forgalomban, a kezdeti biztató jelek után az elmúlt napokban újra csökkent a forgalom.

Több szektort is alaposan megviselt a koronavírus-válság, az egyik ilyen a vendéglátás, a járvány miatt ugyanis a legtöbb országban az éttermek is bezártak, és bár az elmúlt hónapokban a gazdaság újranyitásával egyre több étterem is megnyitott, és a forgalom is élénkült, azonban egyelőre nem látszik V-alakú kilábalás a szektorban, mint amit például a tőzsdéken látunk.

Az éttermeket több tényező is sújtja:

  • egyrészt a válság miatt összességében csökkent a lakossági fogyasztás,
  • másrészt a globális turizmus még messze elmarad a válság előtti szinttől,
  • a járvány miatt a higiéniai szabályok szigorodásával megemelkedtek a költségeik,
  • sok étterem magas tőkeáttétellel működött, magas adósságot görget maga előtt, bevételek hiányában sok esetben kérdéses a folytatás.

És a folytatás valóban kérdéses. Az OpenTable globális étteremforgalmi adatai alapján június közepén valóban javult valamelyest az éttermek forgalma, az év/év alapú visszaesés csökkent, az elmúlt napokban azonban újra nőtt a visszaesés mértéke.

open
Forrás: OpenTable

A visszaesés elsősorban az amerikai trendeknek tudható be,

usa
Forrás: OpenTable

de Németországban, ahol relatíve gyorsan visszatértek a vendégek az éttermekbe, az elmúlt napokban már újra visszaesés látszott a forgalomban.

német
Forrás: OpenTable

Egy tanácsadó cég, az Aaron Allen & Associates előrejelzése szerint világszerte az éttermek 10 százaléka fog eltűnni a koronavírus-válság miatt, további 20 százalék pedig komoly átalakuláson megy majd keresztül.

Az előrejelzés alapján a világ 22 millió étterméből 2,2 millió szűnhet meg.

És a tanácsadó cég szerint ez egy konzervatív forgatókönyv. Az OpenTable arra figyelmeztetett, hogy az amerikai éttermek 25 százaléka nem nyit majd ki a járványt követően.

Az Egyesült Államokban már több étteremlánc is csődbe ment, például a Le Pain Quotidien vagy a Garden Fresh Restaurants, a Magyarországon is jelen lévő TGI Fridays és a Cousins Subs pedig jelentősen csökkentette az üzleteinek a számát.

Mi történik a legnagyobbakkal?

Megnéztük, mi történt idén a legnagyobb, tőzsdén jegyzett étteremláncok részvényárfolyamával, mire számítanak az elemzők, hogyan alakulhat az éttermek bevétele, profitja, és azt is, hogyan vannak árazva a vállalatok részvényei.

A listát elsősorban amerikai és ázsiai vállalatok dominálják, a legnagyobb, tőzsdén jegyzett étteremlánc 136 milliárd dolláros piaci kapitalizációval a McDonald’s, de a lista további helyein is nagy amerikai láncok találhatók, mint a Starbucks, a Chipotle vagy a Yum.

Nem mondhatjuk, hogy az étteremláncok részvényei egyértelműen a vesztesek közé tartoznak idén, hiszen a koronavírus-járvány ellenére több nagy lánc részvényárfolyama is emelkedett 2020-ban, elsősorban azoké, amelyek a lezárások és a karantén miatt profitáltak a házhozszállításból. Az iparág legnagyobbjának, a McDonald’s-nak az árfolyama már csak 7,5 százalékkal marad el a tavaly év végi szinttől.

A legtöbb lánc bevétele idén csökken 2019-hez képest, az elemzői várakozások szerint például a McDonald’s-é 13 százalékkal, de több lánc bevétele meglepően jól alakul idén, például az előbb már említett, kiszállításra is fókuszáló cégeké, de több ázsiai vállalat bevétele is nőhet 2020-ban, ezek olyan országokban, régiókban működnek, ahol sikeres és relatíve gyors volt a járványhelyzet kezelése, így az éttermek is gyorsan újranyithattak. Az előrejelzések alapján a top20-ban kevés olyan étteremlánc van, amelynek a bevétele alacsonyabb lesz jövőre, mint 2019-ben, vagyis az elemzők relatíve gyors kilábalásra számítanak, több ázsiai láncnál pedig jóval a válság előtti szinten alakulhatnak a bevételek.

A nagy amerikai láncok közül a McDonald’s profitja az idei visszaesés után mérsékelten magasabb lehet jövőre a 2019-eshez képest, de több ázsiai lánc profitja jóval meghaladhatja jövőre a válság előttit.

Az P/E alapú árazások alapján a szektor legtöbb szereplőjének részvénye nem olcsó, jellemzően 20 feletti 2021-re vonatkozó P/E rátán forognak, azoknál a cégeknél, ahol a várakozások szerint magas lesz a bevétel- és profitnövekedés a következő években, nem ritka a 40-50 feletti P/E ráta sem.

Címlapkép: Jonathan Brady/PA Images via Getty Images

korona_vilag
ukrajna_shutterstock-20170317
szegény nyugdíjas
facebookshutterstock2018
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Díjmentes grafikonelemzők, megbízástípusok, hasznos praktikák.
Online előadás
Stratégiaépítés legfontosabb elemei, lépései, szempontjai.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Frankfurti tőzsde