bullnbear
Üzlet

500 pontot ugrott a Dow

Portfolio
Ázsiában még estek a tőzsdék ma reggel, a vezető európai részvényindexek viszont már mérsékelten emelkedtek a nap folyamán, és az amerikai tőzsdék is felfelé vették az irányt a nyitást követően. Eufóriáról nem beszélhetünk, inkább csak arról van szó, hogy a múlt hét pénteki nagy esés után megérkeztek a vevők a részvénypiacokra, azonban a járványhelyzet alakulása továbbra is nyomás alatt tartja a tőzsdéket.

Szép plusz lett a vége

Napi csúcsuk közelében zártak a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 2,3, az S&P 500 1,5 százalék pluszban fejezte be a kereskedést hétfőn. Az emelkedésben egyrészt szerepet játszott, hogy a múlt hét pénteki nagy esés után ma megérkeztek a vevők, másrészt vállalati hírek is felfelé segítették az árfolyamokat.

dow
spx

Egyre feljebb

Bár a koronavírus-fertőzöttek száma világszerte tovább emelkedik, ez ma a befektetőket hidegen hagyja, a múlt hét pénteki nagy esés után ma a vezető európai részvényindexek is emelkedtek, és az amerikai tőzsdék is felfelé kapaszkodnak. A Dow Jones már több mint 500 pont pluszban is állt, vagyis 2,1 százalékot emelkedett, az S&P 500 pedig 1,3 százalék pluszban is állt. A Dow-komponensek közül a legjobban a Boeing teljesít, a repülőgépgyártónál az a jó hír, hogy a tavaly 5 hónap alatt kétszer is lezuhant 737 MAX típusú gépek tesztrepülése ma a Reuters információi alapján elindul, erre emelkedett több mint 10 százalékot a vállalat részvényárfolyama.

boeing

Az emelkedésben közel 2 százalék plusszal az Apple és a Facebook is az élen jár, utóbbi árfolyamemelkedése inkább meglepő, hsizen az elmúlt napokban több globális nagyvállalat, köztük a Coca-Cola, a Starbucks és a Diageo is bejelentette, hogy felfüggeszti a reklámjait a Facebookon.

face

Emelkedéssel zártak az európai tőzsdék

Nap elején még volt némi bizonytalanság a tőzsdéken, aztán nap közben megérkeztek a vevők, és egyre feljebb kapaszkodtak az európai tőzsdék, elsősorban a ciklikus iparágak papírjai teljesítettek jól, emelkedett az autógyártók és a légitársaságok árfolyama is.

Fordult a magyar tőzsde

Nap végére a pozitív tartományban zárt a BUX, ami elsősorban az OTP-nek köszönhető, amelynek az árfolyama egy technikai szempontból fontos szintről pattant fel, és napon belül 3,5 százalékot emelkedett, így nap végén 1,4 százalék pluszban zárt. A blue chipek közül a Richter is emelkedett (+0,8%), a Mol és a Telekom árfolyama viszont esett. A BUX-ban a napon belüli fordulat egyértelműen az európai és az amerikai tőzsdéken látható hangulatjavulásnak tudható be, a múlt hét pénteki jelentős esés után megérkeztek a vevők a részvénypiacokra.

Egyre nagyobb plusz

A nyitást követően volt még némi bizonytalanság az irányt illetően, de aztán egyre inkább magukra találtak a vezető amerikai részvényindexek, a múlt hét pénteki közel 2,5 százalékos esés után a Dow 1,4, az S&P 500 0,7 százalék pluszban áll. A Dow emelkedésében szerepet játszik a Boeing jó teljesítménye, a repülőgépgyártó részvényárfolyama több mint 8 százalékot, miután a Reuters arról írt, már hétfőn elkezdődhet a botrányba keveredett géptípus, a 737 MAX tesztelése.

dowww

Ugrik a Boeing

A Boeing egyik legnépszerűbb típusa a 737 MAX, a géptípusba tartozó gépek repülését tavaly márciusban függesztették fel, miután 5 hónapon belül 2 gép is lezuhant, a fedélzeten tartózkodók közül összesen 346-an vesztették életüket Etiópiában és Indonéziában.

Most jó híreket kapott a Boeing, a Reuters úgy tudja, hogy hétfőn elindulhat a gép tesztelése, amely annak a folyamatnak az egyik fontos állomása, amelyben engedélyt kaphatnak a 737 MAX gépcsalád gépei a felszállásra.

A Boeing árfolyama ma több mint 8 százalékot emelkedett a hírre, de még a mai emelkedéssel együtt is 44 százalék mínuszban áll idén az árfolyam.

boe

Mérsékelt emelkedés

Emelkedéssel indult a nap az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones 0,8, az S&P 500 0,2 százalék pluszban áll.

dow
spx

Lefordulás után kritikus szinten az OTP

Napok óta tart az OTP árfolyamának esése, ma technikai szempontból izgalmas szintre esett az árfolyam, az egyelőre megfogta az esést.

Tovább a cikkhez

Emelkedés jöhet az amerikai tőzsdéken

Emelkedés jöhet az amerikai tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,9 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,6 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,1 százalékot erősödhet. A piacokra árnyékot vet a koronavírus terjedése, hiszen a WHO vasárnap közel 190 ezer új fertőzésről számolt be globálisan, ami új rekordnak számít. A koronavírusos esetszám így meghaladja a 10 milliót, miközben már több mint félmillióan életüket vesztették a járványban. Az Egyesült Államok azt egyik leginkább érintett ország, több államban, köztük Texasban és Floridában is újra bevezettek néhány korlátozó intézkedést. Mindemellett azt is meg kell említeni, hogy az elmúlt két napban az új esetek számában lassulás látszott, a halálozási ráta pedig most jóval alacsonyabb, mint az első hullám alatt, ami részben annak tudható be, hogy a mostani új fertőzöttek javarészt fiatalok.

A BUX sem találja az irányt

Nem alakult ki határozott irány a magyar tőzsdén, a BUX 0,1 százalékkal került lejjebb. A régiós tőzsdék esetében sem egyértelmű az irány, az osztrák tőzsde 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a belgrádi börze 0,8 százalékot emelkedett, a varsói tőzsde pedig előző napi záróértéke közelében jár. A magyar tőzsdén a kereskedés alacsony volumenek mellett folyik.

Válaszolt a Nissan a válságra, jelentős átszervezések jönnek

Átszervezéssel, a termelési kapacitás csökkentésével, valamint a cég technológiai erősségeire és fő piacaira való összpontosítással válaszol a válság kihívásaira a Nissan - hangzott el a cég hétfőn rendezett részvényesi közgyűlésén.

Tovább a cikkhez

Nem találják az irányt az európai tőzsdék

Nem alakult ki egyértelmű irány az európai tőzsdéken a hétfő délelőtti kereskedésben. A befektetőket a koronavírus terjedés aggasztja hiszen több zord mérföldkövet is elért a járvány, miután az esetszám világszerte elérték a 10 millió főt, emellett a halálesetek száma már meghaladja az 500 ezret. Az emelkedésben főszerepet játszik az Egyesült Államok járványhelyzete. A világ legnagyobb gazdasága naponta 40 ezer új beteget jelent le, jóval többet, mint amikor még Washington és New York államok számítottak gócpontnak.

Egyre lejjebb az OTP

Egyre lejjebb kerül az OTP a hétfői piacnyitástól távolodva, a bankpapír árfolyama 2 százalékot esett, ezzel a hazai blue chipek közül az OTP teljesít a leggyengébben. A régiós bankrészvények is javarészt lejjebb kerültek ma, a legnagyobb esést a Raiffeisen szenvedte el, melynek árfolyama 4 százalékot esett. Az OTP egyébként már nagyjából egy hónapja a februári nagy esésben keletkezett rés által jelölt sávban mozog, amely egybe esik a februári-áprilisi esésre húzott 38,2 százalékos, és 50 százalékos Fibonacci szintekkel. Bár az árfolyam korábban többször felszúrt az 50 százalékos Fibonacci szint fölé, a múlt hét második felében folyamatos csökkenést láttunk. További esés esetén az 10 896,7 forintos szint állíthatja meg az árfolyamot.

Fegyveresek támadták meg a pakisztáni tőzsdét

Négy fegyveres támadta meg a pakisztáni tőzsde épületét Karacsiban – írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

Tépik a Wirecardot

Tépik a Wirecardot a hétfői kereskedésben, miután a német botránycég szombaton bejelentette, hogy a fizetésképtelenség esetén is folytatja az üzleti tevékenységét, és reméli, hogy a hatóságok hamarosan kinevezik az új, ideiglenes vezetőt. A Wirecard árfolyama 115 százalékkal került ma feljebb, idén azonban így is 97,4 százalékos mínuszban van.

wirecard

Nem találják az irányt az európai tőzsdék a nyitás után

Esnek az európai tőzsdék, a DAX előző napi záróértéke közelében jár, a CAC 0,4 százalékot gyengült, az angol FTSE 100 pedig 0,3 százalékot esett. Az olasz tőzsde mérsékelt, 0,2 százalékot emelkedést mutat, míg a spanyolt tőzsde 0,3 százalékot emelkedett. A piaci hangulatra a koronavírus terjedése miatti aggodalmak nyomják rá a bélyegüket, hiszen átlépte a félmilliót a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma világszerte a Reuters hírügynökség legfrissebb, vasárnap éjszaka kiadott összesítése szerint. Az igazolt fertőzöttek száma globálisan meghaladta a 10 milliót, s bár vasárnap érezhető volt némi megtorpanás, a naponta regisztrált új esetek száma még mindig emelkedő trendben van. Több nagy népességű országban, például az Egyesült Államokban, Indiában és Brazíliában is új csúcsok dőlnek.

dax

Esik a BUX a nyitás után

Esik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,1 százalékkal került lejjebb. A blue chipek felemás képet festenek, az OTP 0,5 százalékot gyengült, míg a Mol 0,4 százalékot emelkedett, a Richter 0,5 százalékkal került feljebb, a Magyar Telekom pedig 0,3 százalékot esett. A hangulat javulásához vezethet, hogy a friss adatok szerint májusában a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 399 ezer fő volt, az előző hónaphoz képest 31 ezer fővel több, az egy évvel korábbihoz képest 134 ezer fővel kevesebb. Ez azt jelzi, hogy a foglalkoztatásban már májusban megérkezhetett a fordulat, hiszen három hónapnyi visszaesés után újra emelkedést láthatunk.

bux

Elgáncsolta a koronavírus a kisbefektetőket védő fontos EU-szabályt

Felsültek azok az európai szabályok, amelyeket azért hoztak létre, hogy a különböző jövőbemutató forgatókönyvekkel segítsenek a lakossági befektetőknek a legmegfelelőbb befektetési alapokat kiválasztani, ugyanis a legutóbbi piaci összeomlást senki nem jelezte előre  -írja a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Drámai szavak az Airbus vezérétől, egy egész szektor küzd a túlélésért

Az egész légiközlekedési szektor a túlélésért küzd, a beszállítóktól a repülőgépgyártókon keresztül a légitársaságokig, az Airbus sem kivétel, megszorításokra biztosan sor kerül, nyilatkozta Guillaume Faury, az Airbus vezérigazgatója a Die Weltnek. A cégvezér arról is beszélt, hogy a következő két évben a korábbi tervekhez képest 40 százalékkal alacsonyabb gyártással és értékesítéssel számolnak, gyakorlatilag 10-15 évvel ezelőtti volumenekről van szó.

Tovább a cikkhez

Bedurrantotta legújabb programját az amerikai jegybank

A Fed márciusban jelentette be, hogy egyedi vállalati kötvények vásárlását is megkezdi, amivel a cél az volt, hogy biztosítsák az amerikai vállalatok finanszírozását és likviditást nyújtsanak a vállalati kötvények piacán. Az amerikai jegybank most közzétette, mely vállalatok papírjaiból vásárolt az elmúlt hetekben.

Tovább a cikkhez

Csődvédelmet kért az egyik legnagyobb amerikai olaj- és gázipari vállalat

A Chesapeake Energy csődvédelmet kért tegnap, a vállalat a legnagyobb amerikai olaj- és gázipari cég az elmúlt években csődvédelemért folyamodik, a vállalat adósságállományra hatalmasra nőtt az elmúlt években, ennek finanszírozása egyre nehezebbé vált, a kegyelemdöfést viszont a zuhanó olajár adta a társaságnak.

Tovább a cikkhez

Eséssel indulhat a hétfői kereskedés

  • Nagyot estek pénteken a tengerentúli tőzsdék, miután a koronavírus járvány gyorsuló terjedése miatt több amerikai állam is újragondolta az újranyitási terveit. A Dow 2,8 százalékot gyengült pénteken, míg az S&P 500 2,4 százalékot esett, a Nasdaq pedig 2,5 százalékkal került lejjebb. A piaci hangulatra ma rányomhatja a bélyegét, hogy a Reuters adatai szerint a járvány okozta halálesetek száma elérte a fél millió főt vasárnap. Ezeknek nagyjából egynegyede az Egyesült Államokban történt, eközben pedig a terjedés gyorsul több déli, és nyugati államban is.
  • Ázsiában estek a tőzsdék hétfőn, miután a befektetők a koronavírussal kapcsolatos híreket emésztették, amelyek árnyékot vetnek a gazdaság újranyitásával kapcsolatos optimizmusra. A Nikkei 2 százalékot esett, míg a hongkongi tőzsde 0,9 százalékkal került lejjebb, a sanghaji börze pedig 0,8 százalékot gyengült. Ázsia más részein is estek a vezető indexek, a dél-koreai Kospi 2,1 százalékos esése mellett a szingapúri tőzsde 1,1 százalékkal került lejjebb.
  • Az amerikai határidős indexek lejjebb kerültek, míg a határidős DAX 0,2 százalékos esést vetít előre a hétfői piacnyitásra.
  • A KSH ma beszámol a májusi magyar munkanélküliségi és foglalkoztatottsági adatokról. Májusban még csak részleges volt a gazdaság újraindulása, és bár nagyjából tudunk becslést adni a munkanélküliségre gyakorolt hatásra, fontos lesz látni a májusi tényadatot. Emellett az MNB devizaswap-tenderére figyelnek a befektetők délután. Fontos nemzetközi makroadat nem érkezik hétfőn.
  • Esik az olaj ára ma reggel, az augusztusi leszállítású WTI 1,6 százalékkal került lejjebb, így 37,56 dollárnál jár, míg a Brent 1,3 százalékos esés után 40,1 dolláron forog. Az arany árfolyam feljebb került ma reggel, a sárga nemesfém 0,1 százalékos emelkedés után 1772,2 dollárnál jár.
  • A forint erősödést mutat az euróval szemben, egy euróért 355,1 forintot kell fizetni, míg egy dollár 315,6 dollárba kerül.makronaptár0629

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Arne Dedert/picture alliance via Getty Images

newyork stock exchange
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
teslamodelu
kórházi ápolás műtét elektróda
Német lapértesülések szerint kész Merkel terve hatalmának megerősítésére
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
newyork stock exchange