mark zuckerberg
Üzlet

Ilyen még nem volt - Egyszerre fog a négy techóriás vezére a Kongresszus elé állni

Portfolio
Mind a négy amerikai internetes óriás, az Amazon, az Apple, a Facebook és a Google vezérigazgatója is rábólintott a kongresszusi meghallgatásra. Ez lesz az első alkalom, amikor a négy cégvezető együtt áll a bizottság elé. Azt még nem tudni, hogy ezt személyesen teszik-e majd meg, vagy a koronavírus-járvány miatt virtuálisan – írja a CNBC.

Utolsóként Tim Cook, az Apple vezetője erősítette meg a négy cégvezér közül, hogy részt vesz a meghallgatáson a Politico információi szerint. A lap úgy tudja, hogy a Facebook és a Google is megígérte, hogy a felsővezetőit küldi a meghallgatásra, amennyiben a többi vállalat is így cselekszik. A CNBC forrásai szerint az Amazontól Jeff Bezos állna a kongresszusi bizottság elé.

A hírek szerint a meghallgatásra valamikor július végén kerülhet sor, bár a részletek egyelőre nem ismertek. Mark Zuckerberg, Sundar Pichai és Tim Cook már gyakorlottak a kongresszusi meghallgatásokban, de Jeff Bezos az Amazontól még soha nem állt ki a Kongresszus elé.

A meghallgatás lehet a következő lépés a technológiai vállalatokat célzó vizsgálatban, ami a várakozások szerint reformokat és a digitális piac szabályozását eredményezheti.

A Kongresszus igazságügyi bizottsága 2019 júniusában jelentette be, hogy a négy internetes vállalat ellen versenyhatósági vizsgálatot indít. A bizottság vezetője egy januári interjúban azt nyilatkozta, hogy világos számára, hogy a digitális piac nem működik megfelelően és nem elég erős a verseny. Szerinte a hatékony jogszabályok erősíthetnék a versenyt és teret adnának új startupok felemelkedésének.

Miközben a vizsgálatok folynak, a hírek szerint az igazságügyi minisztérium pert fontolgat a Google ellen versenykorlátozó magatartása miatt, a szövetségi kereskedelmi bizottság (FTC) pedig a Facebookot vizsgálja. Az Amazon és az Apple ellen szintén voltak versenyhatósági vizsgálatok már az Egyesült Államokban és külföldön is.

A technológiai nagyvállalatok megregulázását mind a két párt támogatását elnyerheti. Donald Trump nemrég hozott elnöki rendelete az internetes vállalatok moderációs tevékenységét vette célba, míg a demokraták a gyűlöletbeszéd elleni fellépésre kérik a technológiai óriásokat.

A kérdés, hogy hogyan tudják megregulázni a szektor szereplőit és korlátozni a hatalmukat. Felmerült az is, hogy feldarabolásra kényszerítik őket (bár ennek kicsi a valószínűsége). Egy lehetőség, ha korlátozzák a felhasználóikról begyűjthető adatok mennyiségét és korlátozzák a célzott reklámokat.

Címlapkép: Shutterstock

Koronavírus
autó park parkolás
maszkosférfi
Frankfurt tőzsde
kiskereskedelem
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Hogyan tudsz profitálni a száguldó nemesfémpiaci árakból?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Koronavírus