DunaHouse
Üzlet

Rányomta bélyegét a koronavírus-járvány a Duna House második negyedévére

Portfolio
A Duna House kedden tette közzé a legfrissebb sarokszámait: az idei második negyedévében erőteljesen jelentkeztek a COVID-19 negatív hatásai a Duna House fő piacain. A kijárási korlátozások következtében az ingatlanközvetítési volumenek 33 százalékkal, azon belül a saját üzemeltetésű irodák 49 százalékkal estek. A Duna House hitelezési tevékenysége 16 százalékkal bővült a tavalyi évhez képest, ugyanakkor 18 százalékkal visszaesett az első negyedévhez képest. Az ingatlanpiac május végére stabilizálódott, júniusra már az egy évvel ezelőtti aktivitás volt jellemző. Hitelezésben várhatóan a június-július hónapok fogják a mélypontot jelenteni a társaság szerint.

A Duna House kedden tette közzé az idei második negyedéves sarokszámait, amelyből kiderült, hogy Magyarországon a lakóingatlan piac a tavalyi szinteken kezdte az évet, majd a COVID-19 járvány kapcsán hozott kijárási korlátozások hatására drasztikusan visszaesett március utolsó két hetében, a hónap utolsó hetében 67 százalékos zuhanást produkálva év/év alapon. A volumenek május végére zártak vissza a tavalyi szintekre. Ennek eredményeképpen a Duna House franchise ingatlanközvetítői hálózata összesen 1,5 milliárd forintos jutalékvolument elérve 36 százalékkal csökkent 2019. második negyedévéhez képest. A saját irodák volumene 62 százalékkal esett. Mindeközben a hitelezés tovább tudott bővülni, 16 százalékkal bővült a közvetített hitelek folyósított szerződéses összege.

Lengyelországban erős organikus növekedési fázisban érte a csoportot a COVID-19, így bár a megszorítások pár nappal hamarabb kezdődtek, mint Magyarországon, a volumenek mégis kisebb mértékben csökkentek év/év összehasonlításban. A franchise hálózat jutalékbevétele 16 százalékkal csökkent az év második negyedévében, míg a saját irodák jutalékvolumene 20 százalékkal esett. Hitelezésben az Alex T. Great felvásárlása következtében növekedni tudott a Duna House, 16 százalékkal bővült a közvetített hitelek folyósított szerződéses összege. A Duna House igazgatósága által hozott gyors válságkezelési intézkedéseknek köszönhetően jelentős megtakarításokat tudott elérni a csoport a második negyedév során működési költség szinten a járvány előtt tervezetthez képest.

A hálózati irodaszám az első negyedéves 243-ról 237-re csökkent a második negyedévben, a magyarországi irodaszám 157-re csökkent, míg a lengyel irodaszám 78-ra csökkent. A magyarországi irodaszám a Smart Ingatlan hálózat Duna House márkába való beolvadása és azok racionalizálása következtében csökkent az év első és második negyedévében.

A Duna House csoport összesen 1,9 milliárd forint ingatlanközvetítési jutalékot ért el 2020. második negyedévében a COVID-19 világjárvány közepén (-32,7 százalék év/év). Magyarországon 35,5 százalékkal, Lengyelországban 15,5 százalékkal, Csehországban pedig 44 százalékkal csökkent a jutalékvolumen éves szinten 2019. második negyedévéhez képest. A társaság mindemellett megjegyezte, hogy viszonylag kis méretéből adódóan a cseh saját iroda teljesítménye erősen ingadozhat a negyedévek között.

A közvetített hitelvolumen 16,3 százalékos növekedéssel 57,1 milliárd forintra bővült az idei második negyedévben a korábbi év azonos időszakával összehasonlítva, Lengyelországban összességében 16,4 százalékkal bővült a cégcsoport által közvetített hitelvolumen az Alex T. Great 2020. év eleji akvizíciójának köszönhetően. Magyarországon 16,1 százalékkal nőtt a hitelvolumen 2019. második negyedévéhez képest.

A Duna House 0,7 százalékkal került ma feljebb, a társaság részvényárfolyama idén 21,5 százalékot esett.

Kereskedés DUNAHOUSE-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Címlapkép forrása: Duna House

vlagyimir_putyin_shutter
Frankfurti tőzsde
koronaviruscoronavirus
Figyelmeztetést adott ki a NAV a május 31-ei határidőről
mnb jegybank hungary
cégvezetés céges meeting
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Frankfurti tőzsde