Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia
Üzlet

Elszabadult a pokol a CIG-részvények piacán: megindult a harc a többségért

Portfolio
Az augusztus 14-ei rendkívüli közgyűlésen dől el, megszerzi-e a Mészáros Lőrinc nevével fémjelzett Opus a CIG Pannónia részvényesi többségének támogatását az életbiztosító irányváltására, egy hazai biztosításpiaci erőközpont felépítésére.  Hogy a Bayer József nagytulajdonos által támogatott eddigi vezetés vagy az Opus által kezdeményezett változás kerekedik-e felül, azt egyesek szemmel láthatóan nem bíznák a véletlenre: valakik ma nagyon látványosan megkezdték a részvények felvásárlását. Az árfolyam az elmúlt hónap átlagának 40-szeresére rúgó forgalom mellett 30% feletti pluszba lendült ma.

Készül a hatalomátvétel

A CIG Pannónia 2018. január 30-i rendkívüli közgyűlésén kezdődött minden: a társaság zártkörű alaptőke-emelést hajtott végre azzal a céllal, hogy a Konzummal való stratégiai partnerség kialakításán keresztül

  1. megerősítse tőkehelyzetét,
  2. újabb értékesítési csatornákat érjen el üzletszerzési kapacitásának növelése érdekében,
  3. új akvizíciókkal szerezhessen piacot magának, ahogy akkoriban az MKB biztosítók sikeres felvásárlásával erre már komoly tapasztalatokat szerzett.

A Konzum (illetve jogutódja, az Opus) a fenti valós és remélt előnyökért csaknem 25%-os részesedést szerzett a biztosítóban, ami csaknem kétszerese a biztosító egészen eddig érvényes irányát meghatározó Bayer József-féle Vinton Vagyonkezelőének.

Valószínűleg a CIG Pannónia menedzsmentje sem gondolta, hogy a háromból a két utóbbi területen az első két és fél esztendő alatt nem sikerül igazi áttörést elérnie: bár az MKB Bank mellett a Takarék Csoport és a Budapest Bank fiókjait is már a saját értékesítési csatornái között érezhette a menedzsment, a banki értékesítés mind a mai napig nem érte el a társaság új értékesítésében a 20%-os részarányt, igazán nagy szinergiákat eddig nem hozott a Konzum- majd (az összeolvadás után) Opus-féle tulajdonosi kör.

További akvizíciók helyett pedig inkább balul elsült ügyfélakvizíciók árnyékolták be a CIG Pannónia növekedési sztoriját: az „olasz meló” még talán éveken keresztül ismeretlen végösszegű számlát hagyott maga után a tulajdonosok számára.

Az elmúlt hetek fejleményei azt mutatják, nem vár tovább az Opus-féle tulajdonosi kör: a passzivitásból előtörő befektetők valamit tényleg kezdeni akarnak a biztosítóval. Bár a teljes stratégia valószínűleg még a tervasztalon sem állt össze, néhány kisebb mérföldköve már volt ennek a folyamatnak. Ezek mind azt mutatják, hogy nem egyszerűen egy biztosító feletti irányítás átvételéről van szó, hanem egy széleskörű pénzügyi csoport felépítése zajlik, amelynek a bankszektor mellett a biztosítási piac biztosítási és közvetítői szegmense egyaránt a része:

  • 2018 októberében közvetett irányítást szerzett Mészáros Lőrinc, felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix Csilla és Keszthelyi Erik a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft-n keresztül az Agenta Consulting alkuszcég fölött,
  • 2020 májusában a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank bejelentette, hogy összeolvadást terveznek. Együtt csaknem 1,9 millió ügyfelet szolgál ki, országosan, a hazai bankfiókhálózat közel felét, több mint 920 fiókot működtetnek, együttes mérlegfőösszegük megközelíti az 5800 milliárd forintot, amivel messze az ország második legnagyobb bankcsoportjává válhatnak. Az összeolvadást előkészítő Magyar Bankholding Zrt.-t három egyenlő tulajdonrésszel alapították meg.
  • 2020 májusában A lakossági, a kkv és a nagyvállalati biztosítási igények szélesebb körű kiszolgálása érdekében 25 százalékos tulajdonrészt vásárolt az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. – a nagyvállalati biztosítási piac legnagyobb szereplőjének – tulajdonát képező HUNBankbiztosítás Kft.-ben. A megállapodás értelmében a Takarékbank országos fiókhálózatában ez év harmadik negyedévében indul a termékek értékesítése.
  • 2020 júniusában többségi tulajdont vásárolt az Insurance Partners Biztosítási Alkusz Kft.-ben a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. A stratégiai partnerség keretében a Hungarikum Magyarország építőiparának legjelentősebb résztvevőit és hitelbiztosítással rendelkező ügyfeleit tervezi kiszolgálni.

MÚLTKORI BECSLÉSÜNK SZERINT STABIL ÉS ÉRETT ÉLETBIZTOSÍTÁSI PORTFÓLIÓJÁVAL A CIG PANNÓNIA ÉLETBIZTOSÍTÁSI ÜZLETÁGA AZ ALAPKEZELŐVEL EGYÜTT NAGY VALÓSZÍNŰSÉGGEL 1,7 MILLIÁRD FORINT KÖRÜLI ADÓZOTT NYERESÉGRE LEHET KÉPES.

Az MKB Bank időközben bejelentette, hogy 2020 végével felbontja a CIG Pannóniával kötött együttműködési megállapodást, ám ez a lépés valószínűleg csak egy taktikai eleme az irányítás átvételére törekvő tulajdonosi kör lépéssorozatának, jelezve, mi várhat a biztosítóra, ha nem jön össze a biztosítási piac minél teljesebb „vertikumának” elfoglalását szolgáló irányváltás.

Megkérdeztük az Opust a közgyűlés összehívásáról szóló kezdeményezés hátteréről, válaszuk szerint a társaság 2020. július 6-án közzétett rendkívüli tájékoztatása az irányadó. Eszerint "tekintettel arra, hogy Társaságunk és a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. egymásban lévő tulajdonrészei átrendeződéséről folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre, illetve hogy a CIG Nyrt. jelenlegi működésében Társaságunk, mint részvényes számos ponton lát olyan személyi és működésbeli tényezőket, amelyek javítása a CIG Nyrt. fenntartható, a felügyeleti hatósági elvárásoknak is mindenben megfelelő üzletmenete, így végső soron a részvényesi értékmaximalizálás szempontjából kiemelten fontos, ezért Társaságunk a CIG Nyrt. rendkívüli közgyűlésének összehívását kezdeményezte. A rendkívüli közgyűlés esetleges döntéseiről természetesen a kellő időben tájékoztatni fogjuk részvényeseinket."Elképesztő piaci hatás

Az elmúlt 30 nap átlagának 40-szeresére rúgó részvénypiaci forgalom mellett ma eddig közel 35%-ot emelkedett a biztosító részvényárfolyama (járt +40%-ban is). A háttérben legalább három ok áll:

  • a nagytulajdonosi érdekkörök célja, hogy biztosítsák a részvények legalább 50%-a feletti befolyást, ezért érdekükben állhat akár magasabb árfolyamon is felvásárolni a papírok egy részét,
  • ezt a „versenyfutást” számos kisebb és közepes befektető is meglovagolhatja, kihasználva a nagyok közötti érdekellentétet, az ő vételi érdeklődésük szintén felfelé mozgatja az árfolyamot,
  • emellett más cégek esete bizonyítja, hogy amihez a most irányváltást tervező tulajdonosi kör hozzáér, az – legalábbis a kezdeti időszakban – jelentős felértékelődésen mehet keresztül. Az ezzel kapcsolatos várakozások szintén segítik a szárnyalásban a CIG Pannónia részvényárfolyamát.
Frankfurti tőzsde
kórház orvos egészégügy informatika
amerikaitozsdeshutterstock
koronavirus veszélyhelyzet tudnivalók
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Frankfurti tőzsde