Frankfurti tőzsde
Üzlet

Az újabb nagy mentőcsomag reménye fűtötte az amerikai tőzsdéket

Portfolio
Hétfőn az ázsiai tőzsdék többsége lejjebb került, miután az USA-Kína közti feszültség árnyékot vetett a részvénypiacokra, eközben viszont az arany árfolyama új történelmi csúcsra emelkedett. Az európai tőzsdék mérsékelt mínuszban zártak, akárcsak a BUX. Ezzel párhuzamosan azonban a vezető amerikai tőzsdéken  mérsékelt emelkedést láttunk, miközben a technológiai jelegű papírok piacán nagy emelkedés történt. Az fűtötte a reménykedést, hogy már ma bejelenthetik az újabb 1000 milliárd dolláros amerikai költségvetési mentőcsomagot, amiből az állástalanná vált emberek kapnának juttatást és így a gazdaság újabb keresleti támogatást.

Nagy pluszban zárt a Nasdaq a FAANG-részvények miatt

Az úgynevezett FAANG-részvények, azaz a legnagyobb technológiai cégek jelentős mai drágulása miatt 1,7%-os ugrással fejezte be a kereskedést a Nasdaq. közben a Dow 0,4%-os, az S&P500 0,7%-os emelkedést produkált. Az 500 cég közül ezen a héten 189 teszi közzé gyorsjelentését, többek között az említett FAANG-papírok is, így tehát nagyon érdekes, hogy ezt az adatdömpinget megelőzően ennyire határozottan kezdték a hetet a részvényindexek. Egyelőre az 1000 milliárd dolláros újabb amerikai mentőcsomagról szóló politikai megállapodás híre még nem érkezett meg, ez az éjszakai órákban várható (ha valóban megtörténik).

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Az újabb nagy mentőcsomag reménye fűti amerikai tőzsdéket

Továbbra is mérsékelt emelkedésben járnak a vezető amerikai részvényindexek (0,4-0,8%), a legnagyobb emelkedést a technológia-túlságos Nasdaq-nál látjuk, hiszen amint azt már az előző posztunkban is jeleztük: jól teljesítenek a gyorsjelentés eredményeire várva is az ún. FAANG-részvények. 1-3% közötti emelkedést mutatnak, és mivel a Nasdaq-ban és az S&P-ben tekintélyes a súlyuk, az egész piacot képesek felfelé húzni. Közben persze figyelmeztető, hogy sorozatban ötödik egymást követő napja 1000 felett van a napi elhunytak száma a koronavírus miatt, és számos déli és nyugati államban rossz a vírushelyzet, ez pedig a fogyasztói óvatosságon keresztül a gazdasági kilátásokra is rányomja a bélyegét.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Az arany unciánkénti árfolyama továbbra is 1937 dollár körül mozog a piacon, amit egyrészt a menedékjellege magyaráz a bizonytalan időkben, másrészt a hanyatló dollárnak tudható be. Az euróval szemben ugyanis már 1,1750 körül jár a kereskedés, a dollárindex 94 alatt kétéves mélypontra bukott, így a gyengébb dollárban kifejezett aranyár érthetően emelkedik.

Az amerikai WTI kőolajfajta ára közben ezzel együtt is 1% körüli esést mutat, mert a vírushelyzet romlása a kőolaj iránti kereslet gyengülése felé mutat.

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,4 százalékkal került lejjebb. A blue chipek közül a Magyar Telekom stagnált, a Richter 1,9 százalékot esett, a Mol 0,6 százalékkal került feljebb, míg az OTP 0,2 százalékot emelkedett. A magyar tőzsdén a legjobban a Kulcs-Soft teljesített, melynek árfolyama 9 százalékkal került feljebb. A hazai börzén a leggyengébben a Nutex teljesített, melynek árfolyama 2,6 százalékot esett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Emelkednek az amerikai tőzsdék

A piacnyitástól távolodva emelkednek a tengerentúli tőzsdék, a Dow 0,5 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,6 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 1,2 százalékot erősödött. Jól teljesítenek ma a technológiai cégek, a FAANG részvények közül az Apple, az Amazon, a Facebook, és az Alphabet is a hét második felében teszik közzé legfrissebb számait.

Nagyot lépett a Google, jövő nyárig tart náluk a home office

Olyan döntésre szánta el magát a Google, amelyre eddig egyik amerikai nagyvállalat sem: kitolta a home office időtartamát 2021 júliusáig. A lépés közel 200 ezer dolgozót érint, a cég vezére szerint a családos munkavállalók helyzete indokolta a döntést, hiszen a jelentős bizonytalanság övezi a következő iskolaéveket.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: a Moderna egy európai tech céget választott, hogy segítsen a vakcina-jelöltjének terjes

Hétfőn jelentették be, hogy a Moderna az SAP-t választotta ki arra, hogy az amerikai biotech cég által fejlesztett potenciális koronavírus-vakcina jelöltjének terjesztésében segédkezzen.

Tovább a cikkhez

Pénteki záróértékük közelében nyitottak az amerikai tőzsdék

Felemásan teljesítenek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow és az S&P 500 pénteki záróértéke közelében jár, míg a Nasdaq 0,4 százalékot emelkedett. Bár az USA-Kína közti feszültség árnyékot vet a részvénypiacokra, a hangulat javulásához vezetett, hogy a republikánusok várhatóan ma mutatják be az 1 000 milliárd dolláros újabb amerikai mentőcsomagról szóló javaslatot. A csomagban részben egy 1200 dolláros csekk lesz, valamint a munkanélküli segély is meg lenne hosszabbítva. A demokraták ezzel szemben viszont egy nagyobb és más összetételű csomagot preferálnának.

Felpattant a Moderna a nyitás előtti kereskedésben

Nagyot emelkedett a Moderna árfolyama az előkereskedésben, miután több jó hír is érkezett a cégtől. Egyrészt további 472 millió dollár támogatást ad az amerikai kormány kutatás-fejlesztési hatósága a Modernának, hogy ezzel segítse a koronavírus elleni vakcina kifejlesztését. Másrészt a Moderna vakcinajelöltjének harmadik fázisú tesztelése ma kezdődött. A Moderna árfolyama az előkereskedésben 85, százalékkal került feljebb, míg idén 274,3 százalékos pluszban van.

A válság alatt csak tovább nőtt Európa legnagyobb tech cége

Ma tette közzé legfrissebb számait az SAP, a cég bevétele és üzemi eredménye is nőtt a második negyedévben, a vállalat szerint az üzleti tevékenység a járványügyi korlátozások hatásait követően fokozatosan javult a második negyedévben, a társaság mindemellett megerősítette az idei évre vonatkozó várakozásait.

Tovább a cikkhez

Emelkedés jöhet az amerikai tőzsdéken

Bár az európai tőzsdéken nem alakult ki határozott irány a hétfői kereskedésben, a tengerentúli tőzsdék emelkedéssel indíthatják a hetet, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,3 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,5 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 1 százalékot erősödhet. A befektetők figyelmének fókusza ma az újabb amerikai fiskális csomaggal kapcsolatos fejleményekre terelődik, az újabb 1000 milliárd dolláros republikánus stimuluscsomag javaslatot már ma benyújthatják a várakozások szerint.

Nagyot esett a TUI

Miután sorra szigorítanak a spanyolokkal szemben egyes európai országok, a TUI is úgy döntött, hogy lemondja a Spanyolországba szóló utazásait augusztus 9-ig. Legutóbb a britek jelentették be, hogy karantén vár azokra, akik Spanyolországból jönnek be az országba, mivel a déli országban jelentősen megnőtt a koronavírusos esetek száma. Mivel nem a britek az egyetlenek, akik hasonló döntést hoztak, Európa legnagyobb utazási cége, a TUI úgy döntött, hogy augusztus 9-ig törli a Spanyolországba szóló utazásait. Az utazási iroda ugyanakkor kitért arra is, hogy a Baleár-szigetekre és a Kanári-szigetekre a terveknek megfelelően utazhatnak hétfőtől (a cég által törölt utazások a szárazföldi Spanyolországra vonatkoznak). A TUI árfolyama 11,4 százalékkal került lejjebb, míg idén 70,9 százalékos mínuszban van.

A járvány második hulláma jelenti a legnagyobb kockázatot a Ryanairnek

Ahogy arra számítani lehetett, gyengére sikerült a Ryanair második negyedéve, jelentős volt a visszaesés utasforgalom, árbevétel, és profit szempontjából is. A cég előrejelzésében hangsúlyozta, hogy jelenleg a legnagyobb kockázatot a koronavírus második hulláma jelenti, melynek érkezését késő őszre várják.

Tovább a cikkhez

Távozik a CIG Pannónia vezérigazgatója, meg is van a leendő utódja

Október 1-jétől a részben Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozó Keszthelyi Holding Zrt. eddigi pénzügyi és jogi vezérigazgató-helyettese, Fedák István válthatja Kádár Gabriellát a CIG Pannónia vezérigazgatói székében. A döntéssel tehát nem várták meg a biztosító augusztus 14-ei rendkívüli közgyűlését, amelyen többek között az igazgatóság személyi összetételének megváltozásáról is dönteni fognak a részvényesek.

Tovább a cikkhez

Nem találják az irányt az európai tőzsdék

Felemás képet festenek az európai tőzsdék a délelőtti kereskedésben, a DAX ma eddig jobban teljesít mint Európa vezető gazdaságainak részvényindexei, ami részben annak tudható be, hogy a német Ifo index először került 90 pont fölé júliusban, a friss mutató 90,5 ponton áll az előző havi 86,3-hoz képest, az elemzők 89,3-at vártak. Ez kedvező fejlemény, ugyanakkor még mindig elmarad a januárban és februárban látott szintektől. A fejlődést a jelenlegi helyzet értékelése és a várakozások egyaránt táplálták.

Kilenc éve nem láttunk ilyet, új történelmi csúcson az arany

Új történelmi csúcsra emelkedett az arany árfolyama hétfőn, de azt látjuk, hogy a többi menedékeszköz is erősödik, ami annak tudható be, hogy az USA-Kína közti feszültség rányomja a bélyegét a részvénypiacra, emellett a gyenge dollár is segíti a menedékeszközök árfolyamának emelkedését.

Tovább a cikkhez

Megütötték a légitársaságokat

A légitársaságok részvényei az idei évben az egyik leggyengébben teljesítő szektornak számítanak, bár a Wizz Air és a Ryanair viszonylag jól teljesítettek idén a több európai légitársasághoz képest. A mai jelentős esés annak tudható be, hogy Spanyolország lekerül Nagy-Britannia karanténszabályok alól mentesülő országainak listájáról a koronavírusos fertőzések utóbbi napokban tapasztalt megnövekedése miatt. Az intézkedés nagy csapást jelent a spanyol idegenforgalmi ágazatra, akár csak a légiközlekedési vállalatokra és utazási irodákra, amelyek szeretnének ismét jelentősebb forgalmat elérni a korábbi korlátozások enyhítése után, hiszen a spanyol GDP 12 százalékát adja a turizmus, amelynek 20 százalékát a britek teszik ki.

11 éve nem látott hitelbedőlési hullámra számítanak Európa bankjainál

A következő hetekben teszik közzé második negyedéves gyorsjelentésüket Európa nagybankjai. A koronavírus miatt újabb jelentős, több tízmilliárd eurós nagyságrendű hitelezési értékvesztéseket könyvelhetnek el a pénzintézetek – hívta fel a figyelmet a Financial Times. A bankok részvénypiaci értéke átlagosan kevesebb mint a 40%-a a könyv szerinti értéküknek.

Tovább a cikkhez

A héten Európában is felpörög a gyorsjelentési szezon

A héten magasabb fordulatszámra kapcsol az európai gyorsjelentési szezon is, az előttünk álló néhány nap folyamán teszi majd közzé legfrissebb számait többek között a Peugeot, a Renault és a Volkswagen is. A tengerentúlról is sorra érkeznek majd a vállalati gyorsjelentések, a héten publikálja beszámolóját többek között a Facebook, az Alphabet, az Apple és az Amazon is.

Tovább a cikkhez

Lejjebb kerültek az európai tőzsdék a nyitás után

Mérsékelt esést látunk az európai tőzsdéken, a DAX 0,2 százalékos emelkedése mellett, a CAC 0,3 százalékkal került lejjebb, míg az FTSE 100 0,2 százalékot gyengült. A milánói börze 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a spanyol tőzsde 1 százalékot esett. A piac hangulatára az USA-Kína közti feszültség nyomja rá a bélyegét ,miután a csengtui amerikai konzulátus épületéről hétfő reggel (közép-európai idő szerint vasárnap késő este) levonták az amerikai zászlót három nappal azután, hogy bejelentették ennek a képviseletnek a bezárását - legalábbis erről tanúskodtak a kínai televízióban bemutatott képsorok, majd nem sokkal később a pekingi külügyminisztérium bejelentette, hogy Kína "birtokba vette" a konzulátus épületét.

Emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde a nyitás után

Emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,2 százalékkal került feljebb. A blue chipek közül az OTP stagnál, a Mol 0,9 százalékot emelkedett, a Richter 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a Magyar Telekom 0,7 százalékot esett. Hétfő délután az MNB devizaswap-tenderére figyelnek a befektetők. 

Mérsékelt elmozdulással indulhat a hétfői kereskedés Európában

  • Eséssel zárták a pénteki kereskedést a tengerentúli tőzsdék, az USA és Kína közötti feszültség mellett a hangulatra a járványügyi aggodalmak is árnyékot vetettek. Az egyedi részvények között különösen gyengén teljesített az Intel, a cég részvényárfolyama 16,2 százalékos eséssel zárt, miután az amerikai chipgyártó a vártnál kedvezőbb számokat közölt a második negyedévre, de a harmadik negyedévre adott menedzsment-várakozások csalódást okoztak. A Dow végül 182 pontos mínusz mellett 0,7 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,6 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,9 százalékos eséssel zárt.
  • Az ázsiai tőzsdék többsége lejjebb került a hétfői kereskedés második felében, a hangulatra az USA és Kína közötti feszültség vetett árnyékot, a Nikkei 0,2 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze 0,4 százalékot esett. Ázsia más részein nem volt egyértelmű az irány, a dél-koreai Kospi 0,7 százalékos erősödése mellett a szingapúri börze 0,2 százalékkal került lejjebb.
  • Hétfőn az MNB devizaswap-tenderére figyelnek a befektetők. Németországból a júliusi IFO indexet teszik közzé. Az Egyesült Államokból a tartós fogyasztási cikkek júniusi rendelésállományát publikálják majd.
  • Lejjebb került az olaj ára ma reggel, a szeptemberi leszállítású WTI jegyzése 0,1 százalékos esést követően 41,41 dollárnál jár. Az arany árfolyama új történelmi csúcsra emelkedett, a sárga nemesfém jegyzése 1,6 százalékos emelkedés után 1 933,1 dollárnál jár.
  • A forint erősödik ma reggel az euróval szemben, egy euróért 345,41 forintot kell fizetni, míg egy dollár 295,34 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Frank Rumpenhorst/picture alliance via Getty Images

arany ezüst
Koronavírus
oroszorszag
románia bukarest zászló
bull
útépítés építkezés
wall street
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
arany ezüst