FONTOS Új benzinárstop az asztalon, a kormány jövő héten tárgyal róla
 
Előfizetői tartalom

Részvényeseinek kedveskedhet akciójával a CIG Pannónia

Portfolio
Jövőbeni osztalékfizetés céljából dönthetett az alaptőkéje megháromszorozása mellett a CIG Pannónia Életbiztosító – kommentálta a társaság akcióját Vágó Attila, a Concorde elemzője. Az alaptőke megemelésével járó részvénycsere részleteit ma ismerhették meg a részvényesek. Az akciónak része az is, hogy az augusztus 14-én esedékes rendkívüli közgyűlésen kapott felhatalmazás alapján ismét leszállíthatják az alaptőkét, így két lépcsőben valósul meg az osztalékfizetés forrásául szolgáló eredménytartalék megnövelése.

Legutóbb 2019-ben kaptak a részvényesek kifizetést a CIG Pannóniától: 3 milliárd forintos tőkeleszállítást hajtottak végre osztalékfizetés helyett, amivel részvényenként 31,96 forintot fizettek ki a tulajdonosoknak. A lépést az indokolta, hogy a Konzum (ma Opus) 2018-as tulajdonosi megjelenése óta bőséges tőke áll a biztosító rendelkezésre: az olaszországi veszteségek tavalyi elszámolása után is 13,6 milliárd forintos saját tőkével és 268%-os Szolvencia II. szerinti konszolidált szavatolótőke-megfeleléssel rendelkezett 2019 végén. Most más módon, de szintén a tőkével manőverezve tervezi megteremteni a jövőbeni részvényesi kifizetés lehetőségét a CIG Pannónia.

Ahogy az életbiztosító ma részletezte, egy augusztus 7-ei hatályú részvénycserés megoldással valósul meg a társaság alaptőkéjének felemelése, amelynek keretében a 33 forintos névértékű részvényeket 100 forint névértékűvé részvényekre váltják át, és az alaptőke 3,116 milliárd forintról 9,443 milliárd forintra emelkedik. Móricz Gábor részvényes javaslatára pedig az augusztus 14-ei rendkívüli közgyűlés úgy dönthet, hogy az alaptőkét visszaszállítják 3,1 milliárd forintra, és a névérték 33 forintra változik.

Mindez önmagában nem jár friss tőke bevonásával, részvényszám-változással, HÍGÍTÁSSAL vagy a tulajdonosi szerkezet megváltozásával.

Miről szól még ez a cikk?

  • Az eredménytartalék növeléséről szól a sztori
  • Augusztus 14-ére készülnek a CIG háza táján
  • Lezongorázott hatalomváltás

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés