Előfizetői tartalom

Az aranyról szólnak a hírek, pedig közel sem az volt a legjobb befektetés idén

Portfolio
A szalagcímek alapján azt gondolhatnánk, hogy a fontosabb tőkepiaci eszközök közül az arany volt idén A Befektetés, és valóban, az arany ára idén már 30 százalékot ralizott, ráadásul korábban nem látott csúcsra emelkedett, amivel az egyik legjobban teljesítő eszköz idén, azonban az elmúlt hetek ralijával az ezüst ára még annál is nagyobbat, közel 37 százalékot emelkedett. A február-márciusi esésből a részvénypiacok is kezdenek magukhoz térni, az élmezőnyben jellemzően amerikai és kínai részvényindexeket, a lemaradók között pedig európaiakat találunk, az OTP és a Mol mélyrepülésével a magyar tőzsde is a mezőny hátsó felében áll. A pandémia a nyersanyagpiacot is alaposan átrendezte, a szénhidrogének ára nagyot zuhant, a bioetanol alapanyagául is szolgáló kukorica ára is nagyot esett, miközben a karantén alatt népszerű narancslé árfolyama kilőtt. Megnéztük az év első 7 hónapjának tőkepiaci mozgásait.

2020 nagy sztárjai a nemesfémek, az arany soha nem látott új csúcsra emelkedett, az ezüst árfolyama pedig 2013 április óta nem látott szintre ralizott idén. Bár a szalagcímek legtöbbször az aranyról szólnak, idén az ezüst árfolyama nagyobb mértékben emelkedett, mint az aranyé, ami főként az elmúlt hetek ezüstpiaci ralijának tudható be, ez egyébként jellemző volt az elmúlt évtizedek nemesfém-piaci árfolyamemelkedéseire is, amelyekben az első fázisban jellemzően az arany teljesített jobban, és a rali későbbi fázisában vették a befektetők a lemaradó ezüstöt. A nemesfémek felülteljesítésének oka

  • egyrészt a globális likviditásbőség, ami a kockázatos eszközök, köztük a nemesfémek iránti keresletet is emeli,
  • másrészt a nemesfémeket egyfajta biztonságos menedéknek is tekintik, és bár a részvénypiacokon március közepe óta masszív emelkedést látunk, sokan tartanak egy esetleges újabb tőkepiaci korrekciótól, amelyben a nemesfémek jól teljesíthetnek,
  • ráadásul a nemesfémek jellemzően jól teljesítenek magas inflációjú környezetben, sokak várakozása szerint a következő években ilyen várható,
  • és az is igaz, hogy a járvány miatti korlátozások a nemesfémek, az arany és az ezüst bányászatát is érintették, kínálati sokkot okozva.

A mezőgazdasági nyersanyagok között a sztár idén a narancslé, aminek az árfolyama egyrészt azért emelkedett, mert a pandémia alatt világszerte megnőtt az egészséges(nek gondolt) élelmiszerek, így a gyümölcslevek iránti kereslet, még azzal együtt is, hogy az éttermek bezárásával fontos értékesítési csatorna zárult le. A kereslet emelkedésével párhuzamosan a kínálati oldalon jelentkezett a szűk keresztmetszet, ugyanis több nagy exportáló országban a járvány miatti korlátozások miatt a termelők nem tudtak a korábbi volumeneknek megfelelő mennyiséget szállítani, itt főként a légi szállítás átmeneti szünetelése hatott negatívan, ráadásul a narancstermő területeken átmenetileg nem állt rendelkezésre megfelelő munkaerő a szüretelésre.

A kukorica világpiaci árának csökkenését elsősorban az okozta, hogy a pandémia miatt jelentősen visszaesett az üzemanyagok, így a kukoricából készített bioetanol iránti kereslet is, az etanol árának esésével párhuzamosan a kukorica ára is nagyot esett idén. A mezőgazdasági termények között a kukorica mellett a kávé is a vesztesek közé tartozik, amelynek áresését egyrészt a főként éttermi kereslet visszaesése magyarázza, a másik oldalon viszont a bőséges idei brazil termés nyomja lefelé az árakat.  

Miről szól még az elemzés?

  • A pandémia átrendezte a nyersanyagpiacot, az ezüst, az arany, a palládium vagy a réz árfolyama emelkedik, a szénhidrogéneké nagyot esett, a mezőgazdasági nyersanyagok árfolyama a pandémia után visszaeső kereslet miatt jellemzően csökken.
  • Az amerikai és a kínai részvénypiacok felülteljesítők, az európaiak lemaradók a március közepe óta tartó raliban.
  • A befektetők fókusza nem a folyamatosan emelkedő koronavírus-esetszámokon, hanem az ígéretes vakcinafejlesztéseken, a formálódó, következő körös fiskális stimulusokon, a vártnál többségében jobb vállalati gyorsjelentéseken van.
  • A magyar tőzsde alulteljesítő, főként a blue chipek, a Mol, az OTP és a Magyar Telekom gyenge teljesítménye miatt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés