Portfolio signature

Végzetes hatása lehet az olaj drágulásának - Felbomlás felé tart az olajkartell szövetsége

Tovább mélyítheti az olajkartell és a vele együttműködő országok, elsősorban Oroszország szövetségén már régebb óta mutatkozó repedéseket az olajárak elmúlt hónapokban látott emelkedése. Az olajországok kitermelési és árfolyamcéljainak jelentős eltérése akár végzetes is lehet a már amúgy is feszült egyensúlyozásra kényszerülő OPEC+ szövetség számára, melynek esetleges kudarca jóval súlyosabb következményeket is maga után vonhat és akár súlyos, globális hatásokkal járó geopolitikai konfliktusok kockázatát is magában hordozhatja a Közel-Keleten.

2020 az OPEC+ nevű, a legjelentősebb olajtermelő államokat tömörítő együttműködés számára is rendkívüli évnek számít. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) Oroszországgal és több jelentős termelővel kiegészült szövetsége nem kis részben egyértelműen maga is felelős az olaj árának áprilisi összeomlásáért. A koronavírus-járvány miatt már az első negyedévben érzékelhetően esni kezdett az energiahordozó iránti globális kereslet, az olajkartell és a többi olajország azonban egy ideig még akkor is a korábbi magas szinten folytatta a kitermelést, amikor az árak már meredeken estek, ami a globális olaj-túlkínálat további növekedéséhez, az árak további eséséhez, a WTI piacán pedig negatív árak kialakulásához vezetett.

Kiemelt témáink egyike lesz a zöld energia a szeptember 9-ei Sustainable World konferencián.

A hírek szerint Szaúd-Arábia ugyan már a március eleji OPEC+ ülésen napi 1,5 millió hordós termeléscsökkentésre tett javaslatot, ezt azonban az oroszok megtorpedózták, így még csaknem két hónapig mindenféle önkorlátozás nélkül öntötték a járványtól függetlenül is túlkínálatos piacra az olajat. Végül az OPEC+ az olajpiac történetében korábban nem látott mértékű, napi 9,7 millió hordós termeléscsökkentésről állapodott meg áprilisban. Ez a mennyiség a 2019-es globális felhasználás mintegy 10 százalékának felel meg, és a lépéssel az OPEC kitermelése közel három évtizedes mélypontra, az öbölháború óta nem látott szintre esett vissza.

Nem egy, a szervezet kötelékébe tartozó ország azonban nem teljesítette vállalását. Májusban az OPEC-tagok mindössze a közösen meghatározott termeléscsökkenés 84 százalékát teljesítették, míg a nem OPEC-tagok megfelelése 92 százalékon alakult. Így 9,7 millió hordó helyett májustól valójában csak 8,44 millió hordóval mérséklődött a szervezet termelése. Júniusban a vállalás összességében már 111, míg júliusban - az élénkülő kereslet hatására - 94 százalékon teljesült.

A cikk tartalmából

  • A koronavírus-járvány miatt már az első negyedévben érzékelhetően esni kezdett az olaj iránti kereslet.
  • Negatív olajárak alakultak ki.
  • Ezért az OPEC+ is felelős volt.
  • Miközben az olajpiac a talpra állás jeleit mutatja, az olajkartell kilátásai nem éppen felhőtlenek.
  • Rijád és Moszkva ambícióinak gyökeres eltérése végzetes lehet.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel követlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések