Előfizetői tartalom

Elkaszálták az EU-s adatvédelmi pajzsot, megszólalt az adatvédelmi csúcsvezető

Szabó S. László, szaboconsult.eu
Korábban már írtunk az Európai Bíróság ítéletéről, amely megsemmisítette az „Adatvédelmi Pajzs” (Privacy Shield) néven ismert eszközt és szigorú feltételeket szabott ahhoz, hogy személyes adatokat átadjunk (a hivatalos fogalmazás szerint: továbbítsunk) az Egyesült Államokba– akár csak alvállalkozóknak is. Mint ígértük, megkérdeztük az ítélet következményeiről és a teendőkről Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) elnökét, az osztrák adatvédelmi hatóság vezetőjét, Andrea Jelineket. Most az ő válaszait közöljük. Elsősorban az ítélet nyomán a Privacy Shield helyett alkalmazható ú.n. garanciák (általános adatvédelmi kikötések, kötelező érvényű vállalati szabályok, magatartási kódexek vagy tanúsítási mechanizmusok) alkalmazása érdekelt, mivel ezek csak az adattovábbítás címzettjét kötik, a hatóságokat, amelyek megfigyelési jogosítványainak túlzott volta a megsemmisítés indoka volt, nem.

Az EDPB közleménye nem említ türelmi időszakot és egyes országok adatvédelmi hatóságai már közleményeket adnak ki. Milyen időzítést javasol az adatkezelőknek az új garanciák megkereséséhez? Nincs türelmi időszak. A Bíróság úgy szüntette meg az Adatvédelmi Pajzsot, hogy joghatásait nem tartotta fenn, mert a Bíróság által megvizsgált amerikai jog nem biztosít az EU...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés