bullbear
Üzlet

Új csúcson a Nasdaq, 1986 óta a legjobb augusztust zárta az S&P 500

Portfolio
A mai nap az Ázsiában beérkezett gazdasági adatok okot adhattak az optimizmusra, így jó volt a hangulat a tőzsdéken a délelőtt folyamán. Délutánra alábbhagyott a lendület, az indexek odalaznak. Az európai piacok zárására enyhe emelkedést láttunk, a BUX az OTP esése mellett minimális pluszban zárt.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Felemás zárás

Míg a Dow Jones 0,8%-os, az S&P 500 pedig 0,23%-os mínuszban zárta a mai napot, a Nasdaq 0,68%-os emelkedést mutatott.

Ezzel megvan az új csúcs is a Nasdaqnak, amelyet a Tesla és az Apple részvényei hajtottak ma leginkább.

Annak ellenére, hogy a Dow és az S&P 500 is mínuszban zárta a nyarat, előbbi 1984 óta, utóbbi 1986 óta nem zárt olyan jó augusztust, mint most.

 

1% körüli erősödésben a Nasdaq

A kereskedés utolsó egy órájához érve sem változott sokat az amerikai rézvénypiac képe, a vezető részvényindexek közül a Nasdaq mutat egyedül 1% körüli erősödést.

A Dow Jones 0,64%-os mínuszban jár, az S&P 500 pedig egész nap nem tudta eldönteni merre menjen.

Kissé visszaerősödött a forint

Késő délutánra kissé visszaerősödött a forint az euróval szemben, jelenleg 355,518-as szinten áll a magyar fizetőeszköz.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint kora délután kezdett gyengülni, miután megjelent Matolcsy György írása. A gyengülésben a régiós devizák alulteljesítése is szerepet játszhat. Erről bővebben itt írtunk:

Enyhe mínuszban a Dow

Nem sok minden változott a piacnyitás óta Amerikában, a Dow Jones 0,8% körüli mínuszban tartózkodik, az S&P 500 is tegnapi záróértéke körül oldalazik.

A Nasdaq az egyetlen a főbb indexek közül, amely jelenleg 0,8%-os erősödést mutat.

Ma van az Apple és a Tesla nagy napja

Alacsonyabb áron lehet hozzájutni mától az Apple és a Tesla papírjaihoz, érvénybe lép a részvényfelaprózás. Egy Apple részvény ára a korábbihoz képest negyedére, míg egy Tesla részvény ára az ötödére csökkent. Az Apple 2, míg a Tesla papírja 5 százalékos emelkedést produkált eddig, a felaprózás utáni első kereskedési napon.

Tovább a cikkhez

Oldalazás az európai és amerikai piacokon, beöntötték az OTP-t

Az európai és amerikai piacokon mérsékelt elmozdulásokat láthatunk. A részvényfelaprózás után a Tesla és Apple is emelkedik. A magyar piacon a BUX a pénteki záróára körül zárt, az OTP záróára közel 1,5 százalékos mínuszt mutat. A cég papírjai a kereskedés utolsó 20 percében komoly nyomás alá kerültek, 10 120 forintról egészen 10 040 forintig esett, egyre közelebb a vészjósló 10 000 forintos lélektani támasz.

OTP hétfői záróár 10040 ft

Oldalazás Amerikában, új impulzusra várnak a befektetők

A kereskedés kezdete után tengerentúli tőzsdéken mérsékelt elmozdulásokat láthatunk. Az S&P 500 saját záróértéke körül ingadozik, míg a Nasdaq enyhe pluszban, a Dow Jones enyhe mínuszban van.

Az európai tőzsdéken lecsorgás figyelhető meg, a DAX jelenleg 0,2 százalék mínuszban tartózkodik.

sp500 hetfői kezdés

Hazai és európai tőzsdei körkép kezdő befektetőknek

Sok hazai kisbefektető követi kiemelt figyelemmel a magyar részvénypiaci mozgásokat, próbálva meglovagolni a rövid vagy hosszab távú árfolyammozgásokat. Ugyanakkor sokan elcsábulnak a nyugat-európai piacok irányába is a szélesebb termékpaletta miatt. Lényeg, hogy értelmezhető hozamot szeretne mindenki elérni, és ehhez szükség van elemzésre, ötletelésre. Ebben segít a Portfolio Trader élő online elemző webináriuma.

Tovább a cikkhez

Emelkedő magyar tőzsde, szenvedő OTP

A mai nap jó részvénypiaci hangulatának ellenére az OTP továbbra sem tud magára találni. A BUX blue chipek közül három cég, a Richter, a Mol és a Magyar Telekom is 1% körüli emelkedést mutat, míg az OTP árfolyama jelenleg 0,5 százalék minuszban tartózkodik.

A cég papírjaival jelenleg 10 140 forinton kereskednek, egyre közelebb van a 10 000 forintos lélektani szint.

OTP esik heffon

Nagyot emelkedett a BIF

A mai gyorsjelentés után szépen emelkedik a BIF árfolyama 5 százalék pluszban áll, miután ma hozta ki első féléves jelentését. A BIF közel 5 százalék emelkedésben van, az elmúlt évben oldalazott, az idei évben -2 százalék a teljesítménye.

BIF

Új korszak kezdődik ma az amerikai tőzsdén

Az S&P Dow Jones Indices múlt héten bejelentette, hogy jelentős változás jön az amerikai blue chipeket tömörítő Dow Jones részvényindexnél, ebben az évtizedben másodszor, az évezredben pedig harmadik alkalommal kerül ki három komponens az indexből, és kerül azok helyére három másik részvény. A 30 részvényt tömörítő indexben a mai naptól a felhőalapú szoftvercég, a Salesforce az olajipari óriás Exxon Mobilt fogja váltani, a biotech gyógyszergyártó Amgen a szintén gyógyszeriparban tevékenykedő Pfizer helyére érkezik, a szoftver- és ipari konglomerátum Honeywell pedig a Raytheon Technologiest váltja.

Tovább a cikkhez

Kiemelkedően teljesít a BUX Index

Alábbhagyott valamelyest a lendület a vezető európai tőzsdéken, a legtöbb index 0 és 0,6 százalék között teljesít a koradélutáni órákban. A lengyel tőzsde jelentősen alulteljesít, a briteknél bankszüneti nap miatt ma zárva tart a tőzsde.

A magyar tőzsde a blue chipek szárnyalásának köszönhetően továbbra is kiemelkedik az európai és a régiós indexek közül - kimondottan jól teljesít a Mol, ami közel 1,5 százalékos pluszban van most.

Az autóipar papírjainak népszerűsége nem tört le az elmúlt órákban, a szektor most is jócskán felülmúlja a többi iparág teljesítményét – leginkább a Renault és a BMW papírjait veszik a befektetők.

Koronavírus: érkezik a Sanofi új vakcinája

Jók a kilátások a Sanofi háza táján az új, koronavírus elleni vakcináikkal kapcsolatban -a cégvezér elmondása alapján  a francia gyógyszergyártó vállalat lassan klinikai vizsgálatokba is fog kezdeni. A tárgyalások is jól alakulnak az Európai Unióval, 300 millió vakcina beszerzéséről döntenek.

Tovább a cikkhez

Jól teljesít az autóipar, továbbra is kitart az emelkedés a tőzsdéken

Továbbra is kitart a jó hangulat Európában, a magyar és a francia indexek már 1 százalék fölötti emelkedést produkálnak - jelentősen csak a szlovén index teljesít alul; a briteknél bankszüneti nap miatt ma zárva tart a tőzsde.

Régiós szinten nincs nagy változás, kiemelkedően jól teljesít a magyar index a késődélelőtti órákban is; az OTP, a Mol és a Richter is 1 százalék felett mozognak jelenleg.

Markánsan meghatározza a pozitív hangulatot az autóipar alakulása, kimondottan jól teljesítenek az iparág papírjai - a francia Renault közel 5 százalékos szárnyaláson van túl ma.

Az autóipar kiemelkedően jól teljesít a hetekben Európában. Vélhetően a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos jó híreknek tudható be az általánosan pozitív befektetői légkör – a szintén francia Sanofi gyógyszergyártó cég bizalomkeltő jelentése miatt alakulhat ilyen jól a francia Renault papírjánál a helyzet.

Emelkedő bevétel, megugró profit a BIF-nél

Mérsékelten emelkedtek a bevételek, az adózott eredmény pedig jelentősen bővült a BIF-nél az első féléves számok alapján. A koronavírus hatása egyelőre mérsékelten látszik, többek között a parkolásidíj-bevételeknél látható.

Tovább a cikkhez

Jól teljesít az OTP, mérsékelt emelkedés a piacokon

Alapvetően jó a hangulat a vezető európai tőzsdéken, jelentős kiugrás azonban egyik ország piacán sem jelentkezett. A piacok -0,5 és 1 százalék közötti sávban mozognak, negatív tartományban egyelőre csak a szlovén index található.

A magyar tőzsde az elmúlt hét zárásától eltérő módon az élbolyban teljesít, az árfolyamot leginkább az OTP és a Mol pozitív teljesítménye határozza meg. Az OTP közel 1,6 százalékos emelkedésen van már túl, ezzel régiós szinten felülteljesíti a többi ország nagybankjait.

Szektorszinten figyelhetünk még meg jelentősebb elmozdulásokat, a múlt heti állapotokhoz hasonlóan jól teljesítenek az autógyártó cégek Európában.

Emelkedéssel próbálkoznak az európai tőzsdék

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,4 százalékos emelkedése mellett, a CAC 0,4 százalékkal került feljebb, a londoni tőzsde pedig bankszünnap miatt zárva tart. A milánói tőzsde is feljebb került 0,6 százalékkal, a spanyol börze pedig 0,5 százalékot emelkedett. A hétvégén a koronavírus helyzetről szóltak az európai hírek, a francia kormány és Nagy-Britannia is további szigorításokat fontolgat. A piaci szereplők ma kedvezőn fogadták, hogy a friss adatok szerint stabil maradt a kínai feldolgozóipar teljesítménye augusztusban, miközben a szolgáltató szektor lendületes javulást mutatott.

dax

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,5 százalékkal került feljebb. A blue chipek közül az OTP 0,1 százalékot esett, a Mol 0,6 százalékkal került feljebb, a Richter 0,9 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom pedig 1,3 százalékot erősödött. Hétfő erős nap Magyarországon, a KSH közzétette a júniusi kereseti és a második negyedéves beruházási statisztikákat.

bux

A koronavírus miatt veszteséges lett az AutoWallis

A kedvezőtlen működési környezet ellenére az AutoWallis bevétele nagyjából stagnált az idei első félévben, azonban a koronavírus negatív hatásai miatt veszteséges lett a vállalat, az eredmény visszaesésének elsődleges oka a koronavírus okozta repülőtéri forgalom teljes leállása miatt visszaesett autóipari szolgáltatások, valamint a nemzetközi disztribúciós üzletágban a korábban legnagyobb fedezettermelő modellek (Ssangyong Korando, JLR Discovery) kifutása, és a pótlásra érkezett új modellek késedelme miatt átmenetileg visszaeső fedezettermelő képesség volt.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indulhat a hét az európai tőzsdéken

  • Mindhárom vezető amerikai részvényindex végig a múlt csütörtöki záróértéke felett járt a pénteken, majd végül mind a pozitív tartományban is zártak. A Dow Jones mutatójának 0,57 százalékos emelkedése arra volt elég, hogy egyéves időtávon már pluszos teljesítményt mutat fel az index. Az S&P 500 közben 0,67 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,6 százalékkal emelkedett új történelmi csúcsra. 
  • Ázsiában emelkedtek a tőzsdék hétfőn, miután a friss adatok szerint stabil maradt a kínai feldolgozóipar teljesítménye augusztusban, miközben a szolgáltató szektor lendületes javulást mutatott a koronavírus-járvány visszaszorítása után fokozatosan helyreálló keresletnek köszönhetően. A japán tőzsdén a hangulatot az is javította, hogy Warren Buffett cége több mint 5 százalékos részesedést szerzett 5 helyi tőzsdei vállalatban. A sanghaji börze 0,7 százalékkal került feljebb, míg a Nikkei 1,3 százalékot emelkedett a hongkongi tőzsde pedig 0,7 százalékot erősödött. A dél-koreai Kospi 0,8 százalékkal került lejjebb, a szingapúri részvényindex pedig stagnált.
  • Az amerikai határidős indexek emelkednek ma reggel, a határidős DAX 0,6 százalékos emelkedést vetít előre a hétfői piacnyitásra.
  • Hétfő erős nap lesz Magyarországon, a KSH reggel közzéteszi a júniusi kereseti és a második negyedéves beruházási statisztikákat. Utóbbi azért fontos, mert a beruházások alakulásából következtethetünk a járvány tartós hatásaira. Az MNB ismét devizaswap-tendert tart, a jegybank jelezte, hogy az eszközt használni fogja a továbbiakban is, de az fx-swapok jelentősége a járvány kitörése és az egyéb eszközök bevezetése óta csökkent. Hétfőn a világgazdaságban a japán ipari termelés júliusi alakulására figyeltek a befektetők, emellett a kínai BMI érdemel említést, amelyet az NBS tett közzé.
  • Emelkedik az olaj ára ma reggel, az októberi leszállítású WTI jegyzése 0,44 százalékos erősödést követően 43,12 dollárnál jár. Az arany árfolyama is emelkedik, a sárga nemesfém jegyzése 0,2 százalékos erősödést követően 1968,1 dolláron jár.
  • A forint gyengül ma reggel az euróval szemben, egy euróért 354 forintot kell fizetni, míg egy dollár 297,3 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

charles michel európai tanács elnök
lovrencsics ferencváros fradi foci
bika3
koronavírus kamera maszk covid-19
putyin shutter
koronavirus_strand_maszk_beach_jarvany
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
SZG_9452