FONTOS Koronavírus Magyarországon: itt vannak a szerdai adatok
 
Előfizetői tartalom

Szabályosan vadásznak Fehéroroszországból menekülő informatikusokra

Fehéroroszország rengeteg erőforrást tett abba az elmúlt években, hogy felépítse a régió egyik legmodernebb IT-központját: több mint százezer ember dolgozik már informatikusként az országban, a GDP mintegy 5%-át ez a réteg adja és a programozás gyakorlatilag az egyetlen olyan munkakör, melyben egy átlagos belorusz fiatalnak esélye van arra, hogy európai bérezésben részesüljön. Egy ilyen környezetben talán nem a legprudensebb döntés az egyik pillanatról a másikra lekapcsolni az ország internet-hozzáférését, a Lukasenka-kormány mégis megtette annak reményében, hogy az országon végigsöprő tüntetéseket talán így meg tudják fékezni. Bár a tüntetők még mindig az utcán vannak, az informatikusokat sikerült elijeszteni: szeptemberre már a programozók mintegy 70%-a el szeretné hagyni az országot. A belorusz informatikusokért szabályos hajtóvadászat indult: Ukrajna, Kazahsztán, Oroszország és Lettország is mézes ígéretekkel kezdte el csábítani a szomszédból a programozókat.

Nehéz úgy szoftvert fejleszteni, ha lekapcsolják az internetet Már lassan egy hónapja tartanak a zavargások Fehéroroszországban, a kormány pedig nem kizárólag fizikai erőszakkal lép fel az Alexandr Lukasenka lemondását követelő tüntetőkkel szemben. A kormány erősen cenzúrázni kezdte az fehérorosz internetet annak érdekében, hogy megfékezzék az országos tüntetéshullámot....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái