palantir
Üzlet

Újabb érdekességek derültek ki a világ egyik legtitokzatosabb cégéről

Portfolio
A már-már eufórikus tőzsdei hangulat nyilvánvalóan hatással van a tőzsdei kibocsátásokra is, amelyek közül az egyik legérdekesebb a Palantiré, az amerikai cég, amely többek között a CIA-vel is együtt dolgozik, akár 25 milliárd dollárt is érhet.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Hamarosan tőzsdére megy a világ egyik legtitokzatosabb cége, a Palantir, amelyről egészen 2020-ig nem sokat lehetett tudni, de amelynek az IPO-ja kapcsán betekintést nyerhettünk a vállalat működésébe.

Most újabb információk derültek ki a vállalatról, egy szabályozói dokumentum alapján a vállalat részvényei a piacon kívüli kereskedésben 4,17 és 11,50 dollár közötti áron forogtak idén augusztusban, ha a legmagasabb árat és a vállalat 2,17 milliárd darab részvényét összeszorozzuk,

akkor a Palantirra közel 25 milliárd dolláros cégérték adódik.

A 2003-ban az amerikai milliárdos tech guru, Peter Thiel által alapított cég értékével kapcsolatban eddig kevés kapaszkodónk volt, egy 2015-ös forrásbevonás alapján a Palantir 20 milliárd dollárt ért.

A most megjelent dokumentumból az is kiderült, hogy a tőzsdei kibocsátásban részt vevő részvények darabszámát is megemelte a cég, 244,2 millió darabról 257,1 millió darabra.

A vállalat részvényeivel szeptember 23-án kezdődik meg a kereskedés a New York-i tőzsdén, nem hagyományos IPO-ra, hanem technikai bevezetésre kerül sor.

Az árazás egyébként nem lesz alacsony, ha a vállalat idei első féléves számaiból indulunk ki, és egész évre egymilliárd dollár árbevétellel kalkulálunk, akkor 25-ös P/S szorzó adódik, P/E-rátát pedig nem tudunk számolni, hiszen a vállalat eddigi működése során folyamatosan veszteséges volt, és a menedzsment várakozása alapján a kockázatok között szerepel, hogy a következő időszakban is veszteséges marad.

A Palantir-sztoriról és a kibocsátásról részletesen itt írtunk:

(Reuters)

GettyImages-166300867
vera jourova europai bizottsag magyarorszag orban viktor lemondas felszolit
forint mnb épület sötét magyar jegybank
bét
bika3
varsó
müller cecília operatív törzs
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
A-tól Z-ig átvesszük a platform funkcióit és a megbízástípusokat.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
GettyImages-166300867