traders
Üzlet

A végére húzta be a féket a Wall Street

Portfolio
A Dow kivételével emelkedtek a tengerentúli tőzsdék kedden, a legerősebb a Nasdaq volt, jól szerepeltek a technológiai részvények. Ázsiában mérsékelt elmozdulásokat láttunk, a befeketetők kivárhattak a Fed mai kamatdöntő ülése előtt. Európában felfelé kapaszkodtak a piacok, a BUX viszont lejjebb került, ami az OTP esésének tudható be. A délutánra fordulva a befektetői hangulat mérsékelten pozitív Európában, azonban az OTP továbbra is esik, már közel 3 százalék mínuszban van a magyar bankpapír. A tengerentúli piacok nyitása után mérsékelt, de pozitív hangulat uralkodik.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A végére jöttek meg az eladók

A nap végén kishíján mínuszban zárt a Dow Jones index, a korábbi 200 pont feletti pluszból alig 40 pont maradt, így 0,1 százalékos emelkedéssel zárt a mutató. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Közben az S&P-500 fél százalékkal, a Nasdaq pedig 1,25%-kal esett vissza a keddi záráshoz képest. 

A Fed sem hozott nagy mozgást

Nem sokkal a Fed döntése után a Dow Jones index 240 pontos, 0,9%-os pluszban van, vagyis alig mozdult a vártnak megfelelő lépés után. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Az S&P-500 fél százalékos pluszban van, a Nasdaq pedig ledolgozta korábbi hátréányát, már stagnál. 

Kivárnak a befektetők

Egyelőre nem látszik komoly mozgás a tengerentúli piacokon, a Dow Jones index jelenleg 210 pontos, 0,8%-os emelkedést mutat a keddi záráshoz képest. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Az S&P-500 eközben 0,3%-os pluszban van, a Nasdaq visztont 0,2%-os gyengülést mutat, vagyis a technológiai szektor ma is alulteljesítő. 

A befektetők elsősorban a Fed döntésére figyelnek, az amerikai jegybank magyar idő szerint este nyolckor teszi közzé döntését, majd fél órával később Jerome Powell elnök tart sajtótájékoztatót. 

Zárásra javított a BUX és az OTP

A magyar piacon zárásra javult a hangulat, a BUX végül 0,3 százalék mínuszban zárta a mai kereskedést. AZ OTP is visszajött a nap közbeni 3 százalék mínuszból, és végül 2 százalék eséssel zárta a mai napot. A másik 3 blue chip emelkedéssel zárt, a Mol és  Magyar Telekom  közel 0,3 százalékkal, míg a Richter 1,26 százalékkal került feljebb.

otp

Esik a Nasdaq

A kereskedés második órájára romlik a hangulat a tengrentúlon. A Nasdaq közel fél százalék mínuszban van, a FAANG részvények a Facebook vezetésével esnek.

Romlik a hangulat Európában

Mérsékelten romlik a hangulat Európában, a vezető indexek közül már több mínuszba fordult.  A francia magyar és cseh piac vezeti az esést, de a német DAX is 0,1 százalék pluszba került. A magyar piac viszont kissé feljebb kapaszkodott,a BUX 0,6 százalék esése mellett az OTP közel 2,5 százalék mínuszban tartózkodik.

A Volkswagen részesedést vásárol egy cégben- állítja egy német újság

A német autógyártó azt tervezi, hogy részesedést szerez a Sixtben, amely autók megosztásával és utazásszervezéssel foglalkozik. A Volkswagen a tőkeemelés révén akár 15 százalékos tulajdonrészt is szerezhet a cégben, - állítja a Manager Magazin meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

A cég nem volt hajlandó kommentálni az értesülést, és spekulációnak minősítette.

A Volkswagen a mai kereskedésben közel 0,5 százalék mínuszban van, az évben 16 százalékot esett.

volkswagwn

Pluszban nyitottak az indexek, mérsékelten esik a Facebook

A tengerentúli piacnyitás pozitív hangulatban indult, az indexek emelkednek. A Facebook mínuszban nyitott, miután tegnap Kim Kardashian bejelentette, hogy felfüggeszti a közösségi oldal és az Instagram használatát is.

spx nyitas

Elszakadtunk a világtól, alaposan megütötték a magyar tőzsdét

A BUX alaposan lemaradt idén a világ vezető részvényindexeitől a március közepe óta tartó raliban, a gyenge teljesítmény mögött elsősorban a magyar blue chipek rossz teljesítménye húzódik meg. Megnéztük az OTP, a Mol, a Richter és a Magyar Telekom grafikonjait, hogy mi történt és mire számíthatunk tőlük a közeljövőben.

Tovább a cikkhez

Újra nyereséges a Zara anyacége

A JP Morgan szerint kezd visszaállni a divatáruk iránti kereslet Európában - mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a vártnál is nagyobb profitot tudott realizálni a májustól júliusig tartó negyedév során a többek között a Zarát és Bershkát tulajdonló spanyol Inditex Group. Teljesen azonban még nincs kint a gödörből a ruházati vállalat, az egy évvel korábbihoz képest ugyanis 31 százalékot esett az értékesítés, ez leginkább annak tudható be, hogy a koronavírus hatására eddig távol maradtak a városközpontok plázáitól a vásárlók.

Tovább a cikkhez

Csendes piacnyitás várható a tengerentúlon

Az amerikai határidős indexek továbbra se mutatnak szignifikáns elmozdulásokat, a kereskedés első felében a kivárás lehet a legvalószínűbb az esti FED kamatdöntés előtt. Az S&P 500 közel 0,4 százalékos emelkedés mellett várja a nyitást, a Nasdaq minimális mínuszban, míg a Dow minimális pluszban tartózkodik.

spx

Ütik az OTP-t

A délután második felére fordulva tovább ütik az OTP-t, már több mint 3 százalék mínuszban van a magyar bankpapír. A cég árfolyama jelenleg 10 140 forint, egyre közelebb a lélektani 10 000 forintos határ

otp

Kivárás a piacokon, esik a Telefonica

Az európai és tengerentúli piacokon továbbra is mérsékelt elmozdulásokat láthatunk. A spanyol Telefonica árfolyama esett annak ellenére, hogy a Rakutennel megegyezésre jutott 5G hálózat kiépítéséről. A cég árfolyama közel 3 százalékkal került lejjebb.

Berlin egymilliárd eurós ajánlatot tett Washingtonnak az Északi Áramlat-2 megmentéséért

Az Egyesült Államokban kitermelt földgáz Németországba szállítását elősegítő fejlesztések egymilliárd eurós (360 milliárd forint) támogatását ajánlotta fel a német szövetségi kormány a washingtoni vezetésnek az orosz földgázt Németországba szállító Északi Áramlat-2 vezetékrendszer megmentése érdekében - jelentette szerdán a hírportálján a Die Zeit című német hetilap.

Tovább a cikkhez

Kivár Európa, alulteljesítő a BUX

Továbbra is kivár Európa, a BUX alulteljesítése mellett az európai indexek mérsékelt elmozdulásokat mutatnak. Ez a helyzet a tengerentúli piacokon is, a három nagy amerikai index is minimális elmozdulást vetít előre, kivárnak a befektetők az esti FED kamatdöntés, majd a fél 9-től kezdődő sajtótájékoztató előtt.

sp500

Tovább esik az OTP, alulteljesítő a BUX

Az OTP tovább esik a mai eddig is rossz hangulatban újabb fokozatba kapcsolt, már több mint 2 százalék mínuszban van. A BUX alulteljesíti Európát,amíg a hangulat semlegesnek, enyhén pozitívnak mondható, addig a BUX 1,2 százalék esésben van. Az OTP esése mellet a Richter közel 1,2 százalék mínuszban van, míg a Mol és Magyar Telekom enyhén pozitív tartományban mozognak.

otp

Kiskereskedelmi cégek húzzák Európát

Ahogy a délelőtti kereskedés vége felé közeledünk, emelkedést látunk az irányadó európai részvényindexeken, a magyar tőzsde azonban továbbra is alulteljesítő, a BUX-ot az OTP 1,2 százalékos esése húzza lefelé. A kiskereskedelmi cégeket érdemes ma kiemelni, a Zara és Bershka márkát is a neve alatt tudható spanyol Inditex 7,6 százalékot ralizott, miután a cég a második negyedévben ismét profitot termelt a korábbi negyedéves veszteség után. Emellett a H&M árfolyama is feljebb került 3,1 százalékkal, és a sportszergyártó Puma is 2,2 százalékot emelkedett.

Itt az újabb céges támadás, nulla dolláros célárral jött ki az igazságosztó

Egyre aktívabbak a céges visszaélések felkutatására és részvényeik shortolására szakosodott cégek, az elmúlt napokban a Hindenburg jött elő komoly vádakkal a Nikolával szemben, most a Citron támadta meg a Nano-X-et, mindkét cég árfolyama nagyot esett a tőzsdén.

Tovább a cikkhez

Egyre csúnyább a Nikola és a shortosok közötti háború

Lényegében egy kisebb háború robbant ki az elektromos teherautókat gyártó Nikola, és a shortos Hindenburg Research között, miután a Hindenburg közzétett egy elemzést a cégről, amelyben csalással és hazugságokkal vádolták meg a társaság vezetőjét. Az elemzés végén 53 kérdés is szerepelt, melyből a Nikola csupán 10-re válaszolt, de azok a válaszok sem voltak meggyőzőek.

Tovább a cikkhez

Folytatódik az OTP vesszőfutása

Bár a magyar tőzsde keddi záróértéke közelében jár, és szinte az összes blue chip emelkedik, az OTP esése ma is folytatódik, a bankpapír árfolyama 1,2 százalékkal került lejjebb. Az esésnek részben technikai okai vannak, az OTP árfolyama június eleje óta csökkenő trendcsatornában mozog, kedden pedig a 10 700 forintos szintről fordult le az árfolyam, követező megállót a 10 000 forintos szint környékén található sáv jelentheti.

otp

Az OTP egyébként a régiós bankpapírok között is alulteljesítő.

Két támadás is érte a Facebookot, egyelőre leperegtek róla

Két rossz hír is érkezett tegnap a Facebook számára: egyrészt több celeb, köztük Kim Kardashian is bejelentette temérdek követőjének, hogy átmenetileg felfüggeszti Instagram és Facebook tevékenységét, valamint a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság is belengetett egy lehetséges antitröszt eljárást a tech óriás ellen. Az árfolyam a hírek ellenére végül 2 százalék feletti pluszban zárt.

Tovább a cikkhez

Vegyesen teljesítenek az európai tőzsdék

Vegyesen teljesítenek az európai tőzsdék a szerdai kereskedésben, a DAX stagnál, a CAC 0,1 százalékkal került lejjebb, míg az FTSE 100 0,4 százalékot esett. A milánói tőzsde feljebb került 0,1 százalékkal, míg a spanyolt tőzsde 0,3 százalékot emelkedett. Ma várhatóan mérsékeltebb mozgásokra lehet számítani, hiszen este érkezik a Fed kamatdöntése, illetve az utána tartott sajtótájékoztatóra is érdemes lesz figyelni.

dax

Az irányt keresi a magyar tőzsde

Keddi záróértékek közelében nyitott a magyar tőzsde, a BUX 0,1 százalékkal került feljebb. A blue chipek mérsékelt elmozdulást mutatnak, az OTP 0,2 százalékot esett, a Mol 0,3 százalékkal került feljebb, a Richter 0,4 százalékot emelkedett, míg a Magyar Telekom 0,6 százalékot erősödött.

bux

1000 embert bocsáthat el a svédek legnagyobb bankja

A svédek legnagyobb bankja, a Svenska Handelsbanken AB jelentős költségcsökkentő intézkedéseket jelentett be, ami 1000 dolgozójuk munkáját befolyásolja majd – számol be a hírről a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt elmozdulással indulhat a szerdai kereskedés Európában

  • Bár napon belül még emelkedést láttunk, a Dow Jones gyakorlatilag hétfői záróértékén fejezte be a kereskedést kedden. Az S&P 500-nak viszont sikerült 0,52 százalékkal feljebb kapaszkodnia, de ennél is meggyőzőbb menetelést produkált a Nasdaq 1,4 százalékos emelkedésével. A Dow-t a banki és ipari részvények gyenge teljesítménye húzta lefelé. Az Apple keddi bemutatóeseményére sokan figyeltek: a techcég árfolyama a bemutató kezdetén még vaskosabb pluszban állt, az eseményt követően azonban elindult a profitrealizálás, ezzel együtt is a hétfői 3 százalékos emelkedés után kedden 0,3 százalék mínuszban zárt az árfolyam, amely idén már 57 százalékkal került feljebb.
  • Az ázsiai tőzsdék mérsékelt elmozdulást mutattak kedden, a Nikkei 0,1 százalékot emelkedett, míg a sanghaji tőzsde szerény, 0,2 százalékkal került lejjebb, a hongkongi index pedig 0,1 százalékot gyengült. Ázsia más részein felemás volt a kép, a dél-koreai Kospi 0,4 százalékot esett, míg szingapúri tőzsde 0,6 százalékkal került feljebb. A mérsékelt mozgások magyarázata, hogy az amerikai jegybank ma kamatdöntő ülést tart, amely a befektetők kitüntetett figyelmét élvezi, nem csak a kamatdöntés, de a Fed gazdasági előrejelzése miatt is.
  • Az amerikai határidős indexek a Nasdaqot leszámítva lejjebb kerültek ma reggel, a határidős DAX 0,1 százalékos gyengülést vetít előre a szerdai piacnyitásra.
  • A szerda magyar szempontból szinte eseménytelen lesz, az MNB szokásos repotenderén kívül nincs említésre érdemes, előzetesen betervezett esemény. Ma inkább az Egyesült Államokra irányul a figyelmünk: a kiskereskedelmi adat a kilábalás szempontjából érdekes csupán, a Fed esti kamatdöntése viszont sokkal érdekesebb. Az amerikai jegybank többször világossá tette, hogy nem kívánja negatív tartományba tolni a kamatot, egy esetleges vágás most is meglepetés lenne, a közlemény szövegére és az azt követő sajtótájékoztatóra viszont mindenképp oda kell figyelni, hiszen a Fed a gazdaság jelenlegi állapotát is értékelni fogja benne, és közzéteszi friss előrejelzését.
  • Az olaj ára feljebb került ma reggel, az októberi leszállítású WTI 1,3 százalékos emelkedést követően 38,9 dollárnál jár. Az arany árfolyama is emelkedik, a sárga nemesfém jegyzése 1959,61 dolláron áll.
  • A forint stagnál ma az euróval szemben, egy euró 357,81 forintba kerül, míg egy dollárért 302,04 forintot kell fizetni.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Arne Dedert/picture alliance via Getty Images

törökország erdogan
koronavirus jarvany halaos aldozat
parlament sötét
unhappy_2
aig
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
unhappy_2