GettyImages-539565581
Üzlet

Elcsalt vagyonok, árfolyammanipuláció, kamu cégek - Minden kiderül, ha lecsap az igazságosztó

Néhány napja vádolta meg a Hindenburg Research a Tesla egyik konkurensének kikiáltott, elektromos teherautók gyártását tervező startupot, a Nikolát, hogy hazugságokra épül az egész üzlet. Megvizsgáltuk közelebbről is a shortos cég néhány korábbi ötletét, hogy lássuk milyen eredményeket értek el eddig, megalapozottak voltak-e, vagy csak légből kapott alaptalan vádaskodások voltak. A sztoriknak különös pikantériát ad, hogy azóta a Nikola is reagált a vádakra és az amerikai tőzsdefelügyelet is vizsgálódik.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Wins Finance – Veszíteni a győztesekkel

A vállalatot 2015-ben alapították New York-i központtal, részvényeivel a Nasdaq-on lehet kereskedni, profilja alapján a cég befektetésekkel és eszközkezeléssel foglalkozik, illetve kis- és középvállalati hitelezéssel, garanciavállalással, pénzügyi lízinggel, alapvetően Kínában. Tehát például, ha egy kisvállalatnak hitelre lenne szüksége egy banktól, akkor a vállalat közreműködhet garanciavállalóként a folyamatban, így segítve az érintett cégek finanszírozási szükségleteinek kielégítését.

A Hindenburg idén június 17-én tette közzé elemzését, amelyben azzal vádolja meg a hitelezéssel foglalkozó céget, hogy igen gyanúsan mozog a részvényárfolyama, hiszen például

június 10-én 758 százalékot nőtt az árfolyama 151-szeres volumen mellett úgy, hogy semmilyen hír nem jelent meg.

Ez ráadásul már nem is az első ilyen alkalom volt, hiszen 2017-ben már volt egy nagyobb kiugrás, amikor gyanús körülmények között 4555 százalékot emelkedtek a részvények, és akkor ki is dobták a céget a Russell indexből, de a Nasdaq-ból végül nem. Nem meglepő módon ezután a részvényárfolyam összeomlott, ahogy a sok intézményi befektető elkezdte dobálni a papírokat, de a vállalat folytatta működését. Másrészt a Hindenburg meglátogatta a vállalat kínai központját is, és a szomszédok szerint az épület már 1-2 éve lakatlanul áll. Végül az is sokat mondó, hogy a Wins Finance anyavállalata, amely a részvények közel 68 százalékát birtokolja már korábban egyébként is csődbe ment, likvidálás alatt áll és kivezették a hongkongi tőzsdéről.

A cég a Hindenburg bejelentésekor 31 dolláros árfolyamon forgott a Nasdaq-on, majd azóta már leesett 20 dollár körüli árra részvényenként, tehát nagyjából értékének harmadát veszítette el három hónap alatt, és több vizsgálat és per is indult a cég ellen, ahogy az ilyenkor nem meglepő. Sokkal meglepőbb, hogy a leírtak fényében eddig csak 30 százalékot estek a részvények.

Genius Brands – A gyerekek Netflixe

A Hindenburg még június 5-én adott ki egy közleményt, ahol leírták, hogy szerintük a Genius Brands részvényei egy hónapon belül 1,5 dollárra fognak leesni. A kijelentés meglehetősen profetikusnak hangzik, ugyanakkor az esés valóban bekövetkezett és a vállalat papírjai már csak 1 dolláron állnak.

Igaz, a jelzett egy hónap helyett kicsit több, mint két hónapot vett igénybe a folyamat, mire a június 5-i közel 6 dolláros árfolyamról a papírok benéztek 1,5 dollár alá.

Na de mi is történt?

A Genius Brands egy 2011-ben alapított márkanév menedzsmentben és tartalomszolgáltatásban utazó amerikai cég, amely a Nasdaq-on forog. A cég műsorai elsősorban gyerekeknek és tinédzsereknek készülnek, mint a Baby Genius vagy a Warren Buffett titkos milliomosok klubja.  A műsorokat pedig licensz keretében adják tovább más szolgáltatóknak.

A vállalat részvényei még májusban ugrottak nagyot majdnem 8 dollárra 1,5 dollárról, miután bejelentették, hogy két csatornájukat egyesítik, Kartoon Channel név alatt folytatják tovább és jelentősen bővítik szolgáltatásaikat, ami miatt sokan a gyerekek Netflixének látták a Geniust.

A cég részvényeire rávetették magukat a kisbefektetők, a papírokban kereskedő Robinhood felhasználók száma például 5 000-ről 140 000-re ugrott.

Azt azonban sokan nem vették figyelembe, hogy a cég több finanszírozási kört is végrehajtott még májusban, ahol 131 millió részvényre szóló jogokat adott el (warrantok és átváltható kötvények formájában) privát befektetőknek, ami jelentős felhígulást okozhat a későbbi lehívások során. A vállalat pedig egyébként is 2010 óta veszteséges minden negyedévben. A részvény pedig, ahogy a Hindenburg is írta ezután meredeken esett a következő hónapokban.

SCWorx – Kamu koronavírusteszt megállapodás

Az amerikai kisvállalat, amelynek a részvényeivel szintén a Nasdaq-on lehet kereskedni, főleg egészségügyi szolgáltatóknak nyújt szoftver megoldásokat. A cég idén áprilisban jelentette be, hogy egy nagy értékű megállapodást kötött koronavírustesztek vásárlására és viszonteladására heti 35 millió dolláros értékben a következő 6 hónapra.

A vállalat árfolyama a nagy hírt követően több, mint 400 százalékot emelkedett.

Néhány nappal később aztán a Hindenburg is bejött a képbe és jelezték, hogy szerintük az említett megállapodás valójában csak kamu, az SCWorx vezérének nem éppen makulátlan múltja van, és mind a tesztek szállítójával és vásárlójával is akadnak problémák. Előbbi a teszteket állítólag egy kínai gyártótól szerzi be, akik állításuk szerint semmilyen kapcsolatban nincsenek a teszteket majd a megállapodás szerint beszállító Promedicallal. Másrészt a tesztek állítólagos vevője egy 25 éves fiatal magánszemély által indított cég, aminek 3 alkalmazottja van és 3 tanácsadója, tehát nem úgy néz ki, mint aki képes több száz millió dollárt kifizetni koronavírus tesztekre. Másrészt a tesztek vétele és eladása sem igazán vág egy amúgy szoftverekkel foglalkozó cég profiljába.

Az SCWorx kereskedését az amerikai tőzsdefelügyelet le is állította egy időre, jelenleg 1,49 dolláron forognak a papírok, miközben a megállapodás bejelentése után még 12 dolláron zártak.

A vállalat ellen vizsgálatok folynak.

Riot Blockchain – Kihasználni a kripto-őrületet

A 2000-ben alapított vállalat elsősorban kriptovaluták bányászásával, illetve blokklánc technológiákkal foglalkozik. A Hindenburg állítása szerint a vállalat alapvetően a blokklánc technológiák és a Bitcoinnal kapcsolatos őrületet használta ki, s nem kifizetődő üzleteket kötött, illetve a cég vezetői saját zsebükbe utalták át a céges készpénzállományt speciális osztalék formájában.

A vádak között szerepelt többek között, hogy 12 millió dollárért vásároltak fel egy két hete létező céget, amelynek legfeljebb 1,9 millió dollár értékű kripto-eszközei vannak.

A Hindenburrg 2017 decemberi bejelentése után a Riot árfolyama 23 dollárról nagyot esett, és azóta már csak jellemzően 5 dollár alatt forog. A vállalat korábbi vezetőjét pedig még 2018-ban vádolta meg az amerikai tőzsdefelügyelet a részvények manipulációjával, akit utána el is távolítottak a cég éléről.

Yangtze River Port & Logistics – Kamu logisztikai központ Wuhanban

A 2009-ben alapított és korábban a Nasdaq-on is forgó New York-i cég elsősorban ingatlan- és infrastruktúra-fejlesztéssel foglalkozik és egyik fő projektjük egy wuhani kikötői-logisztikai központ létrehozása volt, ami magában foglalna irodákat, logisztikai centrumokat, közvetlen csatlakozást a Yangtze folyóhoz, szárazföldi közlekedést és hasonlókat.

A Hindenburg 2018. december 6-án vádolta meg az ingatlanos céget, hogy vezetői igazából csak arra használják az üzletet, hogy maguknak szipolyozzanak ki belőle pénzt, több jogi eljárás is folyik ellenük Kínában, illetve, hogy a vállalat eszközeinek nagy része nem is létezik. Ez utóbbi azt jelenti, hogy

a cég állítása szerint a logisztikai központot egy 1,2 millió négyzetméternyi lízingelt területen építi, ugyanakkor a Hindenburg által megkérdezett környékbeli faluvezetők szerint ilyen szerződés azonban soha nem keletkezett.

Másrészt a kínai kormánytól szerzett térképek alapján a terület nem is nagyobb, mint 610 ezer négyzetméter, tehát ha akartak volna sem tudtak volna ennyi földet lízingelni.

A vállalat részvénye a 2017-es őszi csúcson még közel 16 dolláron forgott, ami alapján a nagyjából 180 millió részvénnyel kalkulálva mellett (47 millió közkézen) 2,8 milliárd dollár piaci kapitalizáció adódik. A Hindenburg bejelentése december 6-án történt, amikor már kicsit lejjebb, 10 dollár körül forgott a részvény.

Nem a legszebb Mikulás ajándék volt, február végére, azaz két hónap leforgása alatt a papírok leestek 0,4 dollárra, vagyis 96 százalékos mínuszba kerültek.

Azóta pedig kivezették a céget a Nasdaq-ról, a papírok pedig 0,03 dolláron forognak tőzsdén kívül, gyakorlatilag értéktelenek és vizsgálatok folynak a cég ellen.

Tanulságok a történetekből

Összességében megállapíthatjuk, hogy a Hindenburg egész jó találati aránnyal rendelkezik, bár persze nekik is voltak melléfogásaik, ahol a részvények végül sokat emelkedtek. Az azonban látható, hogy a cég alapvetően olyanokat vesz célba, akik:

  • Méretüket tekintve relatíve kicsi kapitalizációval rendelkeznek
  • Fejlődő országokban végeznek tevékenységeket vagy azokhoz kapcsolódnak sok esetben
  • Sokszor pedig már rendelkeznek valamilyen sötétebb múlttal, akár vállalati tevékenységüket tekintve, akár pedig a vezetést illetően.

Címlapkép: Fairfax Media via Getty Images/Fairfax Media via Getty Images via Getty Images

kórház betegek
apple
vargamihaly
bullbear
mol
kambodzsa
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Aktualitások, elemzések, ötletek egy helyen.
apple