GettyImages-1228549006
Üzlet

Borús kilátások a Lufthansánál, megütötték az európai légitársaságok papírjait is

Portfolio
Mai rövid közleményében tudatta a Lufthansa, hogy a koronavírus-járvány miatt tovább csökkenti flottáját, illetve a harmadik negyedévre nagyösszegű értékcsökkenési leírást fog végrehajtani repülőgépjeire vonatkozóan. A korlátozások nem kímélik a többi légitársaságot sem, ma is meredeken zuhantak a részvényeik az európai kereskedésben.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A második hullámban megnőtt esetszámok és a különböző korlátozások bevezetése miatt a német légitársaság úgy látja, hogy jelentősen romlottak a légiközlekedés kilátásai az elmúlt hetekben és meredeken csökkent a foglalások száma. A romló helyzetnek köszönhetően a vállalat egy 1,3 milliárd dolláros értékcsökkenési leírást hajt végre a harmadik negyedévben repülőgép flottájára.

A cég várakozásai szerint a kapacitásaiknak csak mindössze 20-30 százalékát fogják használni, míg korábban arra számítottak, hogy ez 50 százalék körül fog alakulni. Ennek következtében 8 darab A380-as és 10 darab A340-600s gépet hosszú távon is parkoltatni fognak és nem számolnak velük a tervezés során. Ezzel a vállalat többletnek minősülő személyi állománya is a korábban jelzett 22 000 fő felett lesz. A cég továbbra is szeretné csökkenteni a havi készpénz égetését 100 millió euróval havonta körülbelül 400 millió euróra a 2020/21-es téli időszakban.

A Lufthansa a jövő év elején elbocsátásokra is készül, menedzsment pozícióinak 20 százalékát, míg adminisztrációs csapatának 30 százalékát bocsátaná el az első negyedévben majd.  

A német légitársaság részvényeinek árfolyama ma a rossz híreket követően már majdnem 10 százalékot zuhant. Náluk rosszabbul csak a British Airways-t is tulajdonló IAG járt, ami 12 százalékot esett, az ő esetükben az Egyesült Királyság második lezárásra vonatkozó mérlegelései tettek be az árfolyamnak. Látható azonban, hogy a piac a többi papírral sem volt ma túlságosan kegyes. 

(Reuters)

Címlapkép: Robert Smith/MI News/NurPhoto via Getty Images

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
luckin1