tiktok
Üzlet

Trump egy nagy csavart dobott be a TikTok felvásárlásába

Portfolio
Az elmúlt napokban egyre több részlet jelent meg azzal kapcsolatban, hogy ki vásárolhatja meg a kínai videómegosztó TikTokot. A tranzakcióval kapcsolatban eddig megjelent részletek alapján megmarad a többségi részesedés a ByteDance-nél, de komoly amerikai érdekeltség is lesz az új, globális vállalatban.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A kínai székhelyű ByteDance tulajdonában van az online videómegosztással foglalkozó TikTok, az alkalmazás nagy vihart kavart az elmúlt időszakban az Egyesült Államokban, a Trump adminisztráció szerint az alkalmazás komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet az Egyesült Államokra nézve, több százmillió amerikai állampolgár érzékeny, személyes adatai lehetnek a kínaiaknál a TikTokon keresztül.

A Trump adminisztráció ennek fényében arra kényszerítette az elmúlt hetekben a ByteDance-t, hogy értékesítsék a TikTokot, a lehetséges vevők között több amerikai nagyvállalat neve is szerepelt a listán, most úgy tűnik, hogy az Oracle és a Walmart lesz a befutó, mégpedig egy érdekes struktúrában; a ByteDance leányvállalataként létrejön a Tiktok Global, melyben a nemzetközi operáció - köztük az amerikai piac is – szerepel, ebben szerez részesedést a két amerikai cég.

Az új céget, a TikTok Globalt 80 százalékban fogja birtokolni a ByteDance, az Oracle 12,5, a Walmart 7,5 százalékos részesedést szerez.

Még egy csavar a történetben, hogy Trump múlt heti bejelentése alapján

a ByteDance-nek 5 milliárd dollárt kell fizetnie az amerikai pénzügyminisztériumnak,

ezt az összeget oktatási célra fogják fordítani az USA-ban. A ByteDance azonban erről a kitételről nem tudott eddig, viszont közel 5 milliárd dollárt az ügylet értelmében a következő években adóként fizethet be a cég.

(Reuters)

Címlapkép: © 2020 SOPA Images

digitális bankolás tablet
mentoszolgalat teszteles201029
Az operatív törzs koronavírus tájékoztatója
GettyImages-1206945181
scheer sándor
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
GettyImages-1206945181