gyogyszerek
Üzlet

Jó hír érkezett a koronavírus egyik ígéretes gyógyszeréről

Portfolio
Kedvező hírek érkeztek egy japán gyógyszer tesztjeiről, a koronavírusos betegeknél gyorsabb felépülést ígér az antivirális szer a legutóbbi kísérletek alapján. Akár már idén ősszel megkaphatja az engedélyt a gyógyszer Japánban a koronavírus kezelésére.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Jó hírekkel szolgált a japán Fujifilm Holdings ma reggel a koronavírus ellen bevetett antivirális gyógyszerének fázis három tesztjeivel kapcsolatban.

Az Avigan nevű készítmény csökkentette a felépülés idejét a kevésbé súlyos koronavírusos betegeknél.

A fázis három tesztek során 156 betegen tesztelték a készítményt. Azok, akiket a gyógyszerrel kezeltek, átlagosan 11,9 nap után mutattak javulást, míg a placebóval kezelt betegek 14,7 nap alatt. A két csoport között statisztikailag szignifikáns volt a különbség – közölte a Fujifilm Toyama Chemical, a japán holdingcég leányvállalata, amely a kísérletet végezte.  

A hírre a Fujifilm árfolyama több mint 4 százalékot emelkedett a ma reggeli kereskedésben, négy hónapja nem látott magasságban jár a részvény.

fujifilm
A Fujifilm árfolyama, frankfurti tőzsde

Az előző japán miniszterelnök, Abe Shinzo többször hangoztatta, hogy Japán az Avigannal száll be a koronavírus elleni globális harcba. Azt a célt tűzte ki, hogy már májusban jóváhagyást kapjon belföldön a gyógyszer és megháromszorozta az ország készleteit a gyógyszerből.

A gyógyszert (ami úgy működik, hogy a vírus RNS-ét támadja, meggátolva, hogy szaporodjon) még 2014-ben fogadták el az influenza kezelésére.

A koronavírus elleni teszteket azonban nagyban hátráltatta, hogy viszonylag kevés volt a beteg az országban.

Júliusban a Fujita Egyetem kutatói közöltek teszteredményeket a gyógyszerről, amelyeknél viszont nem mutatkozott szignifikáns eltérés. Jelenleg több tucat teszt folyik a készítménnyel kapcsolatban világszerte, de a mellékhatásokkal kapcsolatban vannak aggodalmak, ugyanis az állati tesztek során születési rendellenességeket tapasztaltak - emlékeztet a Reuters.

A Fujifilm mai közleménye szerint tovább vizsgálják a teszteredményeket és október elején nyújtanák be a kérelmet annak jóváhagyására, hogy a koronavírus ellen használják a készítményt. A héten a japán Nikkei nevű lap úgy értesült minisztériumi forrásokból, hogy a kérelem benyújtását követően egy hónapon belül garantálják a jóváhagyást.

Júliusban a Fujifilm az indiai Dr Reddy’s Laboratoriesnak adta el az Avigan értékesítési jogait, több országban használják a készítményt favipiravir néven, többek között Indiában és Oroszországban is jóváhagyták a koronavírus kezelésére.

Címlapkép: Getty Images

worker dolgozó ipar gyári munkás
GettyImages-1206945181
kórház doktorok orvos
SZG_9534
Gerendai Károly
Intrum
mnb epulet
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
GettyImages-1206945181