elon musk
Üzlet

Nagy bejelentések a Teslától, mégis zuhan az árfolyam

Portfolio
Tegnap volt a Tesla nagy napja, a vállalat közgyűlést tartott, azt követően pedig a Battery Day-nek nevezett eseményre került sor, ahol a cég vezetői az akkumulátorgyártással kapcsolatban vázolták fel a jövőt. Az eseményen több izgalmas dolog - például 25 ezer dolláros, Autopilot rendszerrel ellátott elektromos autó, drasztikusan csökkenő akkumulátorár, jelentősen növekvő energiasűrűség, saját akkumulátorgyártás - is elhangzott, az új információk azonban nem nyugtatták meg a befektetőket, részben azért, mert vagy több év múlva eredményeket hozó fejlesztésekről, vagy pedig azért, mert túl általánosan megfogalmazott célokról van szó. A befektetők csalódottságát jól mutatja, hogy a Tesla piaci értéke több mint 50 milliárd dollárral csökkent, ami közel akkora, mint a Daimler teljes piaci kapitalizációja, de a Tesla tervei miatt esett az akkumulátorgyártók, így az LG Chem, a CATL és a Panasonic árfolyama is.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Nem örülnek a befektetők

Tegnap volt a Tesla nagy napja, a Battery Day-nek nevezett esemény (erről részletesen itt írtunk) előtt a piaci szereplők nagy bejelentésekre számítottak, leginkább olyan, kézzel fogható tervekre, amik valamelyest megalapozhatják a Tesla jelenlegi árazását, és tovább emelhetik az amerikai cég részvényárfolyamát.

A befektetők egy része többek között azt várta, hogy Musk beszéljen

  • az egymillió mérföld, legalább 10 év élettartamú akkumulátorokról,
  • konkrét akkumulátorfejlesztési tervekről, leginkább arról, hogy kilowattóránként hány dollárra (a bázist sem ismerjük) csökkenhet a következő években a Teslákban használt akkumulátorok ára.

Ezekkel kapcsolatban azonban semmilyen konkrétum nem hangzott el, ehelyett a Tesla első embere több olyan dologról is beszélt, ami a sok befektető számára nem túl kézzelfogható, vagy olyan fejlesztés, ami csak több év múlva hozza meg a gyümölcsét:

  • a következő években felére csökkentik az akkumulátorok költségét,
  • nagyjából 3 év múlva a Tesla 25 ezer dollárért az Autopilot rendszerrel ellátott autót kínálhat,
  • Musk egy olyan akkumulátorcelláról is beszélt, ami a mostaninál ötször több energia tárolására lesz alkalmas, segítségével 16 százalékkal nagyobb hatótáv is elérhető, de az új technológia bevezetése is évekbe telhet,
  • a hosszú távú terv az, hogy a Tesla éves szinten 20 millió autót gyártson, de hogy ezt a szintet mikor érheti el a gyártó, azt nem közölte Musk.

Esnek az árfolyamok

A Tesla árfolyama tegnap 5,6 százalékot esett, a piaczárást követően pedig további 7 százalékkal került lejjebb.

tesi

A tegnapi eséssel még mindig messze a legnagyobb piaci értékű autógyártó a Tesla, annak ellenére, hogy a tegnapi napon belüli és a piaczárást követő eséssel a Tesla piaci kapitalizációja 51 milliárd dollárral csökkent, csak hogy érzékeltessük a nagyságrendet, annyival csökkent az amerikai vállalat értéke, ami közel akkora, mint a Daimler teljes piaci kapitalizációja.

A Tesla bejelentései nem csak az amerikai autógyártó, de az akkumulátorgyártók árfolyamát is megmozgatta. Nem véletlenül,

  • a Tesla tervei nyomás alá helyezik az akkumulátorok árát a következő években,
  • a Tesla jelenlegi partnereit közvetlenül is érinti az, hogy az amerikai autógyártó saját akkumulátorgyártásba kezd, hiszen jelenleg egyrészt még a Panasonic-kal gyárt közösen akkumulátorokat a nevadai üzemben, másrészt az LG Chem és a CATL szállítja az akksikat a sanghaji üzembe, a Tesla tervei pedig hosszabb távon limitálhatják az akkumulátorgyártók növekedési kilátásait.

Az LG Chem árfolyama 2 százalékot esett,

a Panasonic 3,9 százalékot veszített az értékéből,

a CATL árfolyama 2,7 százalékkal került lejjebb.

Címlapkép: Patrick Pleul/picture alliance via Getty Images

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
GettyImages-1227841046 (1)